16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Sezer'in kararına tepkiler...

Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 60. hükümetin listesinin onaylanmasını yeni cumhurbaşkanına bırakarak jest yaptığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Sezer ile görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü girişinde basına bir açıklama yapan Erdoğan, "Sayın cumhurbaşkanı listemi kendisine sunmadan 'bu listeyi yeni cumhurbaşkanına sunun' dedi... Listenin onanması yeni cumhurbaşkanına kaldı" dedi.

Erdoğan, bir soru üzerine, Sezer'in bu davranışının "bir reddetme" olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı ve "Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu hareketi için yeni cumhurbaşkanı açısından bir jest diyebiliriz" dedi. Erdoğan, gazetecilerin bakan adlarını öğrenmek için art arda sordukları soruları yanıtlarken, icracı bakanlıklardan kültür, enerji ve orman bakanlıklarında değişiklikler yapacaklarını, bazı icracı bakanlıklar ve devlet bakanlıkları arasında yeniden görev dağıtımı olacağını söyledi.

"Yeni kabine benim dışımda 24 bakandan oluşacak" diyen Erdoğan, piyasalarda bugün yaşanan dalgalanmalara ilişkin görüşünün sorulması üzerine de, "İnanıyorum ki piyasalar kısa zamanda toparlanıp yoluna devam edecektir" dedi.

KARAR AKP'DE ŞAŞKINLIK YARATTI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 60. Hükümetin kabinesini onaylamayarak, "yeni Cumhurbaşkanı onaylarsa daha uygun olur" sözleri AKP içinde şaşkınlık yarattı.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, böyle bir kararı beklemediklerini belirterek, "Bir gün önce Anayasa, YÖK ve Danıştay'a üye atarken de aynı hassasiyeti gösterseydi daha uyumlu olurdu" dedi. Ergin, Sezer'in tavrına "ötekilerde de aynı tavrı gösterseydi, jest yaptı diye düşünürdük" diyerek tepki gösterdi.

Bu arada bugün Köşk'ten onay bekleyen AKP'nin hükümet takvimi de Cumhurbaşkanı seçim sürecinin tamamlanmasının ardından uygulanacak.

JEST Mİ TEPKİ Mİ?

Cumhurbaşkanı'nın tavrı jest miydi yoksa tepki mi? Farklı yorumlar var ...

NTV'nin canlı yayınına katılan Fehmi Koru Sezer'in bu tutumunun arkasındaki neden Erdoğan'ın dünkü, "Seçilmişlerden oluşan, bir takım kuruyorum. Kimi, nereye monte edeceğimi, ben belirlemeliyim. İnanıyorum ki, Cumhurbaşkanı, bunu anlayışla karşılayacaktır" şeklindeki sözlerinin de yatabileceğini iddia etti.

Koru, Sezer'in bu tavrının Abdullah Gül'ün seçilmesi kolaylaştıracağını, hatta pazartesi günü yapılacak Meclis'teki cumhurbaşkanlığı seçiminde Gül'ün seçilebileceğini de savundu. Koru şunları söyledi: "Devlette devamlılk esastır. Görevini yapmayan çeşitli mülahazalarla sorumluluklarını yeni seçilecek halefine bırakan birisinin artık görevini devretmesi gerekir. Cumhurbaşkanı 7 yıl için seçilmiştir. Sayın Sezer, bugün orada vekaleten mi duruyor yoksa asli görevini mi yapıyor bu konuda tartışmalar var. Bu işin çok fazla uzayacağını düşünmüyorum. Pazartesi bile yeni cumhurbaşkanının seçilebileceğini düşünüyorum."

CNN Türk'te canlı yayına katılan Taha Akyol da cumhurbaşkanlığı seçimine bakanlık kırgınlığı olmadan girilebilecek olmasının Gül, için bir şans olduğunu söyledi.

Taha Akyol, "Sezer eğer listeyi kabul etmiş olsaydı bazı isimler bakan yapılmadığı için kırgın olabilir ve Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamada tavır koyabilirlerdi. Özal döneminde benzer olaylar yaşanmıştı. Bu yönden düşündüğümüzde bile bu hareket olumlu olmuştur diyebiliriz. Belki de Sayın Gül ilk turda bile seçilebilir." şeklinde konuştu.

MHP’YE GÖRE: DOĞAL VE DOĞRU JEST

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, “Sayın Sezer’in yaptığı, hem hükümete, hem de yeni seçilecek cumhurbaşkanına bir jesttir. Sayın Sezer’in tavrını, doğal ve doğru buluyoruz” dedi. Paçacı, 11. cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili anayasal sürecin devam ettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Yeni cumhurbaşkanı, en geç 15 gün sonra belirlenecek. Bu, aynı zamanda Sayın Sezer’in görev süresinin dolmasına 15 gün kaldığı anlamına geliyor. Cumhurbaşkanları, hükümetler kurulurken kendi görüşleri doğrultusunda kabinede bazı değişiklikler yapabilir. Sayın Sezer, bu değişiklik yetkisini, yeni seçilecek cumhurbaşkanına bırakıyor. Sayın Sezer’in yaptığı, hem hükümete, hem de yeni cumhurbaşkanına bir jesttir. Sayın Sezer’in tavrını doğal ve doğru buluyoruz.” “

CHP: CUMHURBAŞKANI TEPKİLİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Başbakan’ın dünkü basın toplantısında “Ben bir takım kuruyorum, bu takımla çalışacak olan benim, öyleyse bu listenin aynen onaylanmasını istiyorum” şeklindeki sözlerinin, Cumhurbaşkanı makamına karşı nezaketi zorlayan bir ifade olduğunu iddia ederek şöyle dedi:

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın, bu ifadeden sonra önüne getirilen listeyi onaylaması isteniyordu. Başbakan, Cumhurbaşkanı’nın herhangi bir itirazı, değişiklik talebi olursa listeyi alıp yeni cumhurbaşkanını bekleyeceğini söylemişti. Sayın Cumhurbaşkanı, tartışma ve polemiğe girmeden, ince bir jestle listenin onaylanmasını yeni cumhurbaşkanına bıraktı.”

Cumhurbaşkanı Sezer’in davranışını, “Başbakan’ın dünkü konuşmasına tepki içeren bir jest” olarak nitelendiren Özyürek, Başbakan Erdoğan’ın dünkü konuşmasını dinledikten sonra, Sezer’in buna alınacağını tahmin ettiğini ancak polemiğe girmek istemediğini kaydetti.



anka/ ajanslar
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2007 Perşembe 18:31:14
Güncelleme :16 Ağustos 2007 Perşembe 18:31:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ata IP: 84.61.247.xxx Tarih : 16.08.2007 17:41:10
YAKINDA KURTULUYORUZ AHMET DEN BU YAPMIS OLDUGU SON RED DIR INSALLAH.