23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Sezer'in yetkileri kısıtlanıyor

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin kısılacağını belirtirken, “Her türlü yetkiyi alan; ama sorumluluk taşımayan bir makam olmaz. Bizim değişikliklerimize Sayın Sezer de katılacaktır.” dedi.
     
     Haftalık haber dergisi Aksiyon’a konuşan Çiçek, orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı konusunda hükümetin yeni formülü diye öne sürülen Cumhurbaşkanı’nın referandum yetkisinin sınırlandırılacağı iddialarına açıklık getirdi. “Cumhurbaşkanı'nın yetkileri kısılacak; ama kamuoyunun zannettiği biçimde değil. Parlamenter sistem içinde bir değişiklik yapılacak.” görüşünün altını çizen Çiçek, ‘tahterevallinin bir ucuna hükümeti, diğer ucuna Cumhurbaşkanı'nı koymanın hiç sağlıklı olmadığını’ vurguladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ve bir önceki hükümetin cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerini kısma konusunda görüşleri olduğunu hatırlatan Çiçek, özetle şunları kaydetti: “Her türlü yetkiyi alan; ama sorumluluk taşımayan bir makam olmaz. Fransa’da aktif bir cumhurbaşkanı var; ama halka hesap veriyor bu cumhurbaşkanı. Bizim değişikliklerimize Sayın Sezer de katılacaktır. Bugün bu konunun gündeme gelmesi bir gerçeğin sonucu ya da bu durumun parlamenter sisteme uymamasıdır. 1960 Anayasası’nda yetkisi az olan cumhurbaşkanı, 12 Eylül’de abartılarak her türlü yetkiyle donatılmış.
     
     AB normlarına uygun yeni bir anayasa hazırlamamız lazım. Sapla samanı karıştırmamak lâzım. Bizim anayasamızın bir değişmez kısımları var, bir de değişen kısımları. Anayasa’nın, değişmesine kendisinin izin verdiği kısımların niçin tabu olduğunu anlamış değilim. Geçmişte birçok madde değişti. Bir bütünlük içinde, işbirliği halinde Anayasa’yı değiştirmemiz lâzım. Toplumsal uzlaşı şart. Sadece cumhurbaşkanlığı makamının değil, yargının, hatta hükümetin yetkilerinin de değişmesi lâzım. Mesela Anayasa Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin değişmesi lâzımdır diyor. Hukukçular da yargının değişmesini istiyor. Biz yargıyı değiştireceğiz desek, ortalık ayağa kalkıyor.
     
     Biz toplumsal uzlaşı bekliyoruz. Bu yıl Anayasa değişse çok iyi olur. Çünkü, komik ve acı bir durum var. Uluslararası hukuka uygun değişiklikler yapıyoruz; ama bakıyoruz Anayasa, evrensel hukuka uymuyor. Biz hukuki çerçevede bildiğimizi yaparsak, birilerinin ürkmesi bizi ilgilendirmez. Değiştirmemiz gerekiyorsa değiştiririz. Umarım iktidar muhalefet ortaklaşa çalışır ve çabuk çıkar bu düzenlemeler.
Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2003 Pazartesi 09:36:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?