16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Sezer'li son MGK toplantısı

 Sezer başkanlığındaki son Milli Güvenlik Kurulu (MGK)  toplantısı bugün yapıldı

Milli Güvenlik Kurulu, bugün son kez Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında toplandı. Toplantı sonucu yayımlanan bildiride, güvenlik güçlerinin operasyonlarına devam edeceği bildirildi ve Türkiye'nin Irak'a verdiği nota üzerinde durulduğu belirtildi.

Türkiye'nin iç ve dış güvenliği ve asayişinin kapsamlı biçimde değerlendirildiği kaydedilen bildiride, terör örgütlerinin başarı şansının olmadığının altı çizildi.

Bildiride göre, toplantıda ele alınan bazı başlıklar şöyle:


Güvenlik güçleri operasyonlarına devam edecek

Hizbullah terör örgütünün faaliyetleri gözden geçirildi

Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi bütünlüğünün korunması önemli

Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör tehdidine karşı Irak tarafının alması gereken önlemlere ilişkin olarak Irak hükümetine verilen nota ve bundan sonra takip edilecek siyasi, ekonomik ve diğer yaklaşımlar üzerinde duruldu.

Sezer'in 65'inci ve son kez başkanlık ettiği toplantı saat 13.30'da başladı, yaklaşık 4.5 saat sürdü.

Milli Güvenlik Kurulu, şubat ayında yaptığı son toplantıda 'Irak'taki taraflarla siyasi ve diplomatik çabanın yoğunlaştırılmasına' karar vermişti.

Barzani'nin açıklaması ve Türkiye'nin notası

Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani, 7 Nisan'da Türkiye'ye yönelik sert açıklamalarda bulunmuş, ''Eğer Türkiye Kerkük'e müdahale ederse, biz de Diyarbakır ve Türkiye'deki diğer kentlerle ilgili işlere müdahale ederiz'' demişti.

El Arabiya televizyonuna konuşan Barzani, "Türklerin Kerkük'e müdahale etmesine izin vermeyeceğiz. Kerkük tarihsel ve coğrafi olarak Kürt kimliğine sahip bir Irak kentidir. Tüm gerçekler Kerkük'ün Irak Kürdistanı'na ait olduğunu ispatlamaktadır" diye konuşmuştu.

"Türkiye'yi tehdit mi ediyorsunuz?" sorusuna ise Barzani, "Türkiye müdahale ederse neler olacağını söylüyorum" diye yanıt vermişti.

Barzani'nin açıklamalarını tepkiyle karşılayan Ankara, Kürt liderin "haddini aştığı"nı belirtti. 9 Nisan'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Cemil Çiçek, Türkiye'nin Irak'a nota verdiğini açıkladı.

Türkiye Irak'a verdiği notayla terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki her türlü faaliyetine son verilmesini ve terörle mücadele konusunda acil ve kararlı tedbirler alınmasını istedi.


MGK sonucu beklenirken, piyasalar satıcılı

Avrupa borsaları şirket satın alma haberleri ile yükselişlerini sürdürürken, Türkiye'de döviz hariç tüm piyasalarda keyifsiz ve satıcılı bir bekleyiş hakim. Piyasalar cumhurbaşkanlığı seçiminden gelecek son duyumlara ve halen devam edem MGK toplantısında Irak'la ilgili alınacak karara odaklanmış, hacimsiz bekliyor.

Merkez Bankası döviz alım ihalesinde 64 milyon dolar teklife karşın ortalama 1.3756 YTL ile 15 milyon dolarlık alım yaptı. Döviz piyasasında YTL dolara karşı 1.3730-40, Euro'ya karşı ise 1.8420-38 seviyesinde işlem görüyor. Sepete karşı nerdeyse yatay bir seyir hakim.

Avrupa'da kıtsal endeksler başta spor malzemeleri üreticisi Puma olmak üzere çeşitli şirketlerin satın alınma haberlerinden destek alarak yüzde 0.5 yukarda, ama İMKB bu iyimserlikten payını alamıyor. Saat 15:10'da İMKB100 746 puan veya yüzde 1.63 düşüşle seyrederken, işlem hacmi YTL 945.6 milyon. Günün aktif kağıtlarının hepsi satıcılı. Kardemir yüzde 4.21, Garanti yüzde 1.45, YKB yüzde 3.66, Doğan Holding yüzde 3.08, İş C ise yüzde 3.55 gerilemeyle işlem görüyor.

DİBS piyasasında ise gösterge kağıt 26 Kasım 2008 vadeli tahvilde bileşik faiz yüzde 19.40'a yükselirken, işlem hacmi YTL318 milyonda kaldı. Bugün ABD'de önemli bir veri yok, ama 3 Fed guvernörü konuşacak. Çok güçlü gelen istihdam verilerinin ardından Fed'in para politikasında değişiklik olup olmayacağı guvernörlerin demeçlerine yansıyabilir. Wall Street'de endeks futuresları ise yatay seyrederek bize yön göstermiyor. Yatırımcılar arasında MGK toplantısında alınacak karar beklenirken, Erdoğanın'ın Köşk'e aday olup olmayacağı konusunda herkesin ayrı fikirde olduğu görülüyor.


ajanslar/referans
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2007 Salı 17:53:05
Güncelleme :10 Nisan 2007 Salı 19:16:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?