16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

SHP'siz solda birlik olmaz

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, SHP’nin de CHP-DSP birlikteliğinin içinde olması gerektiğini belirterek, "Rica etmiyorum, yakarmıyorum, pulsuz dilekçe vermiyorum, tarihe şerh düşüyorum: SHP’nin içinde yer almadığı birliktelik solda birlik değildir" dedi. 

Karayalçın, partisinin solda birlikteliğin değerlendirileceği il başkanları toplantısında, "SHP’nin hem solcu, hem cumhuriyetçi bir parti" olduğunu belirterek, "SHP’nin Türkiye’nin en iyi sosyal demokrat partisi" olduğunu söyledi. 

SHP’nin "hem solcu hem Atatürkçü bir parti" olduğunu ifade eden Karayalçın, Atatürk ilke ve devrimlerinin, bunun yanında sosyalist enternasyonel kararlarının kendileri için eş zamanlı önemli olduğunu kaydetti. 

Karayalçın, bir partinin büyüklüğünün seçim barajından ve Hazine yardımından kaynaklanan gerekçelerle ölçülemeyeceğini ifade ederek, "hormonlanmış" bir parti anlayışını reddettiklerini söyledi. 

Nisan ayının Türkiye siyaseti için önemli bir ay olduğunu kaydeden Karayalçın, "14 Nisan’da Türkiye’de meydan muhalefeti denilebilecek bir muhalefet ortaya çıkmıştır. Bu muhalefet, Tandoğan, Çağlayan, Konak Meydanı’ndaki muhalefet, meclis muhalefetine galebe çalmıştır. Bu süreçte Türkiye’de siyaset alanı çökmüştür" dedi. "Bu çöken siyaset kurumlarıyla birlikte seçime gidildiğini" söyleyen Karayalçın, 22 Temmuz’da bunun ayağa kaldırılacağını bildirdi.
Karayalçın, "solda birliğin mucidi" olduklarını ifade ederek, bunu en çok SHP’nin seslendirdiği ve dile getirdiğini anımsattı.

ECEVİT İLE "SOLDA BİRLİK" GÖRÜŞMELERİ 

Karayalçın, daha önce Bülent Ecevit ile solda birlik konusunda yaptığı görüşmeleri de anlatarak, kendilerinin önerilerinin "yasaya karşı hile olduğunun" öne sürüldüğünü söyledi. Böyle bir birlikteliğin olamayacağının söylendiğini belirten Karayalçın, "Seçime 2 ay kala bu görüşler değiştirildi. Bizim seslendirdiklerimiz olduğu gibi kabul edildi. ’Birleşme olmaz, doğrusu birlikteliktir’ denildi. SHP’nin görüşlerini hukuka karşı bulan ve hile olarak nitelendirenler, bunu kabul etti" dedi.
Karayalçın, önemli olanın işin bu noktaya gelmiş olması olduğunu dile getirerek, "Demek ki yasal engel yokmuş. Bunun altında yatan muhtıra mıdır? Bilinmez. Ama bunun altında meydan muhtırası vardır. Çağlayan, Tandoğan, Konak muhtırası vardır. Bizi dinlemeseler bile halkı dinlemiş olmalarından dolayı onları kutluyor, başarılar diliyorum" diye konuştu.

CHP-DSP BİRLİKTELİĞİ 

Karayalçın, CHP-DSP birlikteliğini de değerlendirerek, "Bu birliktelik yeterli değildir" görüşünü dile getirdi. Bu birlikteliğin sol olarak görülebilmesi için SHP’nin de içinde olması gerektiğini kaydeden Karayalçın, sadece SHP’nin değil, sokakları dolduran, "sol" olarak bilinen kesimlerin ve partilerin de bu birlikte yer alması gerektiğini vurguladı. 

Karayalçın, sol değerlerin savunulmadan Cumhuriyeti korumanın olanağı olmadığını ifade ederek, "Biz solcu cumhuriyetçilerin, cumhuriyeti koruyacağına inanıyoruz. Türkiye’nin tüm alanlarına sahip çıkmalıyız. ’Fırat’ın doğusu da, batısı da bizimdir’ diyen cumhuriyetçileriz" dedi. 

CHP-DSP birlikteliğinin "yüzde 19 ve yüzde 1’in birlikteliği" olduğunu öne süren Karayalçın, bunun yeterli olmadığını söyledi.
Bugün bir gazetede SHP’nin DEHAP ile birlikteliğinin yer aldığını belirten Karayalçın, o dönemde DEHAP’ın, "Ulus tümdür, devlet tektir’ başlıklarının bulunduğu bir bildiri imzalayan parti olduğunu hatırlattı. 

Karayalçın, "Ben de kendilerine HEP’i hatırlatmak istiyorum" dedi. 

Karayalçın, CHP-DSP birlikteliğine ilişkin, "SHP de, CHP-DSP birlikteliğinin içinde olmalı. Rica etmiyorum, yakarmıyorum, pulsuz dilekçe vermiyorum tarihe şerh düşüyorum, söylemem gerektiğine inandığım için söylüyorum; SHP’nin içinde yer almadığı birliktelik solda birlik değildir" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 16:28:59
Güncelleme :19 Mayıs 2007 Cumartesi 18:40:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?