16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Sık sık sandığa gideceğiz...

Anayasa Mahkemesi’nin dün aldığı karar, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören anayasa değişikliği için referandum yolunu açtı. Ancak 11. cumhurbaşkanının yeni Meclis tarafından seçilmesi gerekecek. Referandum sonucunda anayasa değişikliği kabul edilerek halk tarafından seçilmesi benimsense bile, takvim gereğince ilk işi cumhurbaşkanını seçmek olan Meclis, yine 367 krizi yaşayarak cumhurbaşkanını seçemezse yeniden genel seçime gidilmesi gerekecek.

22 Temmuz’da yapılacak seçimin kesin sonucunun 29 Temmuz’da ilan edilmesi gerekiyor. Bu durumda kesin sonuçların ilanını izleyen beşinci günde milletvekillerinin andiçmesi gerekiyor.

Daha sonra en geç 10 gün içinde TBMM Başkanı’nın seçilmesi ve ardından da Başkanlık Divanı’nın oluşması gerekiyor. Başkanlık Divanı’nın oluşmasıyla birlikte yeni cumhurbaşkanının seçim süreci otomatik olarak başlayacak ve 30 gün içinde tamamlanması gerekecek.

Bu durumda Meclis’te yeni bir 367 krizi yaşanmazsa, en geç Eylül ortasında yeni cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

Cumhurbaşkanı seçimi yine sonuçlandırılamazsa Anayasa gereğince genel seçim zorunluluğu doğacak. Bu durumda 22 Temmuz’da gerçekleşmeyen çifte sandık formülü, 21 Ekim’de gündeme gelecek. 21 Ekim’de halk hem anayasa değişikliğine kabul veya ret oyu verecek hem de siyasi parti tercihini sandığa yansıtacak.

CHP karara şaşırdı

Anayasa Mahkemesi’nin kararı, başvuru sahiplerinden CHP’yi şok etti. Yüce Mahkeme’nin başvuruyu kabul etmesini bekleyen CHP’liler, red kararına hayli şaşırdılar.

AKP UZLAŞMAK ZORUNDA

Ali Topuz (Grup Başkanvekili): Anayasa Mahkemesi kararını vermiştir. Hepimizin uyması gerekir. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili herhangi bir takvimsel değişiklik sözkonusu değildir. Referandum 21 Ekim’de yapılır. Temmuz’un sonunda ise yeni Meclis açılacak ve Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başlayacak. Bir ay içerisinde Cumhurbaşkanı seçilemezse, tekrar genel seçim kararı alınacak. Ben seçilememesi diye bir durum düşünmüyorum. Ağustos sonunda Cumhurbaşkanı seçilir. AKP uzlaşmak zorunda kalacaktır. Gerginliği devam ettiremez. Bir dayatma içinde olamaz. Çünkü şu anki güçte Meclis’te olamayacaktır. Uzlaşı olur diyorum. AKP’nin ısrar edemeyeceğini düşünüyorum. Ama inat eder, uzlaşmazlarsa yeniden seçime gideriz. O zaman da AKP düşünsün.


HAYIRLI OLSUN

Mustafa Özyürek (Genel Başkan Yardımcısı): Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar herkesi bağlar. Karara saygı duyuyoruz. Bu karar çifte sandık anlamına gelir. Hayırlı olsun. Referandum tarihi 21 Ekim’e denk geliyor. 22 Temmuz seçimlerinden sonra Meclis’te cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Ancak AKP direnir ve uzlaşmaz. Uzlaşı olmayacağı içinde Cumhurbaşkanı seçilemez ve Meclis fesholur. Bu durumda 21 Ekim’de hem referandum olur hem de genel seçim yapılır.

YSK ne dedi?

YSK Başkanı Muammer Aydın, kararla ilgili VATAN’a şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir komisyon kurduk ve çalışmalara başladık. Yasaya göre 120 günlük süremiz var. 21 Ekim 2007’de referandum yapılmasına karar verdik. Referandumdan önce yine seçmen güncelleştirmeleri yapılacak. Ama öncelikli işimiz 22 Temmuz’daki seçim. Bunu yaptıktan sonra zaten komisyonumuz çalışıyor.”


Aydın, referandum süresini 45 güne indiren yasanın veto edildiğini anımsatarak “Biz yürürlükte olan kanuna göre çalışmalırımızı yürütüyoruz. Meclis toplanır bu yasayı yeniden çıkarırsa o zaman yeni bir değerlendirme yaparız” dedi.


Anayasa Mahkemesi’nin kararını açıklayan Başkanvekili Haşim Kılıç, yaptığı açıklamada “Şu anda halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete’de yayımlanmış olan bu Anayasa değişikliğine ilişkin paket yürürlüğünü sürdürüyor” dedi. Şekil denetimindeki Anayasa değişikliklerine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin ancak 3’te 2, yani 7 iptal oyuna karşılık karar verebileceğini ifade eden Kılıç, şöyel konuştu: “7 iptal oyu çıkmış olsaydı bu paketin yürürlüğü söz konusu olmayacaktı ve iptal edilmiş olacaktı. Oysa şu anda 6 arkadaşımız ret yönünde oy kullandı ve şekil denetimine ilişkin herhangi bir eksikliğin, herhangi bir Anayasa’ya aykırılığın olmadığı sonucuna vardı.”

ajanslar/vatan
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2007 Cuma 10:22:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?