22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Silahı bırak, Meclis'e gel'

PKK'ya karşı iç operasyonlar sürerken Başbakan Erdoğan, "Kuzey Irak'taki bütün eğitim kamplarının dağıtılması, örgütün orada kazınması ve buradaki terörist başlarının teslim edilmesi Türkiye için tatmin edici olacaktır" dedi.

Terör örgütünün artık silahı bırakması gerektiğini söyleyen Erdoğan: Bunu başardığı anda bölge de istikrara kavuşacak. Yapılacak bir şey varsa parlamento altında gelirsin, yaparsın 


Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Irak yönetimine, ABD'ye ve terör örgütüne yönelik önemli mesajlar verdi. Erdoğan Irak'tan, PKK'nın eğitim kamplarının dağıtılmasını, yöneticilerinin teslim edilmesini istedi. ABD'ye "Soykırım tasarısı ilişklerimizi bozuyor" mesajı veren Erdoğan, PKK'ya da "silahı bırak Meclis'e gel" çağrısı yaptı.


Başbakan Erdoğan dün Üsküdar'daki Akabe Camii'nde kıldığı cuma namazından sonra gazetecilerin tezkere ve Ermeni soykırımı tasarısıyla ilgili sorularını yanıtladı. Erdoğan akşam da Kanal 24 televizyonunda canlı yayına katıldı.


'Dağı terk et, şehirli ol'


Kanal 24'teki canlı yayında "Devlet millet kaynaşmasını engelleyen duvar kalktı" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
Her türlü hizmet gidiyor: Doğu'daki Güneydoğu'daki vatandaşım diyor ki; 'Benim okulum yoktu, şimdi var. Hastanem yoktu şimdi var' Bu ülkenin Başbakan'ı iki kez Hakkariye gitmiş ta Şemdinli'ye gitmişim. Bütün bunlar bir değişimi getiriyor. Diyarbakır'da nerdeyse yolu suyu olmayan köy kalmadı. Bunlar vatandaşımızın devletine bakışını değiştirdi.
Parlamento çatısı altında: Şimdi burada terörist, terör örgütü silahı bırakacak. Silahı bırakarak bir defa artık şehirli olacak. Dağı terk edecek. Bunu başarıdığı anda, bu kararı verebildiği anda, ben inanıyorum ki ülkemizde onlar da aileleriyle beraber huzuru yakalayacak ve bölge de aradığı huzura, istikrara süratle kavuşacak. Burada bizim derdimiz yapılacak birşey varsa parlamento çatısı altında gelirsin yaparsın siyasetle. Gereken odur. Tek çıkar yol...
DTP 'terörist' desin: (Meclis'te DTP'lilerin sert muamele gördüğü' iddialarının hatırlatılması üzerine) Bana göre bu sert muamele değil. Şimdi Amerikası, AB'si hepsi PKK'yı terör örgütü olarak ilan ederken kalkıp da Parlamento çatısı altındaki bu parti, PKK'ya terör örgütü diyemez, hala 'kardeşimiz' derse, 'arka bahçemizdir' derse nasıl olacak da biz birlik beraberlik, bir dayanışma içerisinde olacağız?


'AKP'de 50 Kürt milletvekili var'


Anayasal vatandaşlık: Ülkenin bir bölgesini terör bölgesi olarak ilan etmek çok yanlış. Kürt vatandaşlarımızı terör örgütünün kaynağı gibi ilan etmek büyük yanlış olur. Onun içinden çıkmış 3 bin -5 bin terörist kalkıp binlerce, on binlerce benim Kürt orijinli vatandaşlarımı gölgede bırakamaz. Her topluluğun içinden bunlar çıkabilir. Benim partimin içerisinde sayılarını kesin olarak belirlemedim ama 50 civarında Kürt kökenli vatandaşım milletvekilidir. Bizimle beraber bölgeye hizmet için çalışıyorlar. Böyle bir ayırımcılığı kim düşünüyorsa çok ciddi yanlış yapar ve bu ülkeye ihanet etmiş olur. Türk milleti ifadesi ile ortaya konulan şey sadece bir anayasal vatandaşlık noktasındadır. Benim Kürt vatandaşıma da saygı duyacaksın, Türk vatandaşıma da saygı duyacaksın. Laz'ına, Arnavut'una da, Boşnak'ına da saygı duyacaksınız.


Diaspora, Türk-ABD ilişkilerine kurşun sıkıyor: Ermeni soykırım meselesiyle ilgili ABD'de Türkiye'nin aleyhinde kampanya yürütenler aslında ABD'nin Türkiye'yle ilgili ilişkilerine kurşun sıkıyor. Diyaspora burada basit çıkar hesapları yapıyor. Bu Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geleceğini kökünden olumsuz etkilemedir. Böyle davrandığın sürece Türkiye, Ermenistan arasında olumlu bir şey bekleme.


'Elebaşları teslim edilmeli'


Başbakan Erdoğan, Üsküdar'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken "Kuzey Irak'taki eğitim kamplarının dağıtılması ve buralardaki PKK yöneticilerinin teslim edilmesinin Türkiye için tatmin edici olacağını" vurgulayarak şu mesajları verdi:


Oyalamaya tahammülümüz yok: Artık oyalama taktiklerine Türkiye'nin tahammülünün olmadığını en üst düzeyde ifade ettik. Hiçbir ülke, teröristleri komşu ülkeye tehdit oluşturacak şekilde barındıramaz. Barındırıyorsa hukuk ihlali vardır. Böyle bir hukuk ihlali, Irak'ın kuzeyinde var. Irak merkezi yönetimi bunun farkında. Irak Dış İşleri Bakanı'nın açıklaması bunun bir gereği ve gecikmiş bir açıklama. Temenni ederiz takipçisi olurlar. Ama biz süreci başlatmış bulunuyoruz. Aynı kararlılıkla devam ettiriyoruz. Kuzey Irak'ta bütün eğitim kamplarının dağıtılması ve buradaki terörist başlarının teslimi, Türkiye'nin tatmini budur.

kanal24 ve ajanslar
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2007 Cumartesi 12:42:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?