18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

'Şıllık' kavgası devam ediyor

’Şıllık’ yöresel tatlı olamaz mı

AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, kendisine "şıllık" dediği için hakkında 50 bin TL’lik tazminat davası açan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e, "Açılan davanın ahlaki olduğu söylenemez. Madem hakaret vardı, neden seçimlerden önce dava açmadı?" karşılığını verdi.

Gökçek’in, Fırat ve haberi yayınlayan Hürriyet Gazetesi aleyhine açtığı davanın ilk duruşması dün yapıldı. Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmada Fırat, avukatı Hayri Haköver aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçede, özetle şunları vurguladı: "İddiaları kabul etmemekle beraber, bu sözleri söylemiş olsam dahi, bu sözlerin özel bir sohbet sırasında söylendiği anlaşılmaktadır. Bir hakaret kastı olduğu söylenemez, iddiaları kabul etmiyorum. Başkası tarafından özel bir sohbetten, bilgi ve rızam dışında aktarılan, bir ya da birkaç sözden dolayı kişilik haklarına bir saldırı olduğu kabul edilemez. Diğer yandan ’şıllık’ kelimesinin birden fazla anlamı vardır. Örneğin ’İçine şıl konan şişe, yöresel bir tatlı’ anlamına da gelmektedir. Bu beyanın kötü anlamda kullanıldığı nereden bellidir?

Seçim sonrası dava

Haber 19 Aralık 2008 tarihinde yayımlanmıştır. Dava ise 30 Mart 2009 tarihli dilekçe ile açılmıştır. Haber ile davanın açılma tarihi arasında geçen zaman dikkat çekici ve düşündürücüdür. Dava reddedilmelidir."

Şıllık TDK’ya sorulacak

Mahkeme, dava nedeni olan "şıllık" kelimesinin lügat ve argo anlamının Türk Dil Kurumu’ndan (TDK) sorulmasına karar verdi.

Hafif meşrep yosma demek

KENDİSİNE hakaret edildiği iddiasıyla dava açan Melih Gökçek ise dilekçesinde, "Şıllık sözcüğü ’hafif meşrep kadın, aşırı boyanmış, yosma’ anlamındadır. Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğü’nde ’şıllık aşırı ve bayağı biçimde süslenmiş boyanmış kadın’a verilen ad olarak tanımlanır. Görüldüğü üzere, Dengir, sövmüştür, suç işlemiştir" demişti.

Şanlıurfa mutfağından

ŞILLIK, hamuruna süt, yumurta, un ve fıstık içi konulup, şerbet ile sunulan Şanlıurfa yöresine özgü bir yöresel tatlı.

Yapılışı: Derince bir kapta yumurta sütle çırpılır. Un eklenir, pürüzsüz bir hamur elde edene dek çırpılır. İç yağı ile yağlanan tavaya, tavayı kaplayacak incelikte dökülür. Arkalı önlü pişirilir ve soğutulur. Şeker ve su karışımında ıslatılan hamurun içine fıstık serilir ve kıvrılır. Üzerine de fıstık serpilip servis yapılır.






 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 14:08:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?