29
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Şimdi özeleştiri zamanı!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AKP'ye açılan kapatma davası sürecini değerlendirdi. Gül, ''Hepimizin özeleştiriye ve empatiye ihtiyacı var, bunu kişiler de kurumlar da yapmalı'' dedi.

Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal'e konuşan Cumhurbaşkanı Gül, kaygıların, tedirginliklerin üstesinden hep birlikte gelinebileceğini söyledi.

Gül, "Kendi yanlışlarımıza bakarken, aynı zamanda kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak, karşımızdakinin duygu ve düşüncelerini de anlamaya çalışmamız lazım. Şimdi her şeyin soğuması, soğutulması lazım. Herkes yoruldu, hepimiz yorulduk. Ülkemiz de yoruldu. Şimdi bir yandan ortalığı soğuturken, normalleşmeye katkıda bulunurken, aynı zamanda tamir edilmesi gerekenlerin olduğunu da unutmamak gerekiyor" diye konuştu.

Gül ayrıca, ''Kaygı ve tedirginlikleri birlikte giderebiliriz'' dedi ve birlik, beraberlik çağrısı yaptı.

"Türkiye bazen zor da olsa problemlerini kendi içinde aşıyor. Çünkü artık türkiye'de her şey açıkça tartışılıyor, açıkça yazılıyor, konuşuluyor" diyen Gül, "Kaygılarımız, tedirginliklerimiz olabilir. Ama bunların hepsini hep beraber giderebiliriz, kaygılarımızın üstesinden hep birlikte gelebiliriz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de zaman zaman gündeme gelen 'bölünmüşlük konusu'nu abartmamak gerektiğini vurguladı.

Gül, "Türkiye'de demokrasi, laiklik, hukukun üstünlüğü gibi konularda yaygın bir mutabakat olduğuna inanıyorum. Bölünmüşlük konusunu abartmamak lazım. Bu arada kimse kimsenin hayat tarzına karışmamalı. Bireyselliğin öne çıktığı bir dünyada yaşıyoruz. Kaygıları hep beraber giderebiliriz. Farklılıkları bir ayrışma değil, bir zenginlik, bir dinamizm kaynağı olarak görebilmeliyiz. Zaten öyledirler de" dedi.

Abdullah Gül, Türkiyenin Avrupa Birliği üyeliğinin de hayat kalitesinin iyileştirilmesi açısından öneminin de altını çizdi.

Gül, "AB hedefine kararlılıkla sarılmak gerekiyor. Parça parça reform süreci olmaz. Türkiye, eski deyişle nevi şahsına münhasır bir ülke. Demokrasisi, hukukun üstünlüğü ve laik rejimiyle çevresine de, Arap ve İslam dünyasına da hizmet ediyor, katkı yapıyor. Bir başka deyişle, bizim ülkemiz bir 'soft power'a, yani 'yumuşak güç'e de sahip..." diye konuştu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 13:11:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?