22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Şimdi yaraları sarma zamanı

Söz konusu politika, Doğu ve Güneydoğu'da meyvelerini vermeye başladı. Devlet-millet kaynaşması adına büyük mesafeler alınırken, terör ve destekçileri kan kaybetti.

Bu olumlu tablonun temelleri 2 yıl önce devlet projesiyle atıldı. Terörle Mücadele Eylem Planı, 29 Aralık 2005'te MGK'ya getirildi. Terör tehdidinin ortadan kaldırılması amacıyla 'topyekûn mücadele' kararı alınırken, 'bölgeler arası gelişmişlik farkının giderilmesi' benimsendi. Bu çerçevede 61 maddelik önlem paketi kabul edildi. Teröre karşı silahlı mücadelenin yanı sıra uzun vadeye yayılmış 'silahsız önlemleri' kapsayan Eylem Planı'nda eğitim, sağlık, spor, istihdam, göç ve dinî alanda yürütülecek faaliyetler tek tek tespit edildi. İki yıllık uygulamanın ardından Başbakanlık, icraatları rapor haline getirdi. Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nce kaleme alınan rapor, geçtiğimiz hafta Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda masaya yatırıldı. Zaman'ın ulaştığı raporda, bölgedeki vatandaşın kazanılmasına yönelik adımların netice verdiğine dikkat çekiliyor. Doğu'daki 23 ili kapsayan eylem planında öngörülen maddelerin hangilerinin hayata geçirildiği sıralanıyor. Yapılan yatırımlardan altyapı çalışmasına, gönderilen öğretmenden doktoruna her türlü veri kayıt altına alınıyor.

Özellikle terör örgütünün halk üzerindeki propagandasını kıracak adımlar atıldığı; tüm alanlarla ilgili bölgeye 'pozitif bir ayrımcılık' yapıldığı dikkatlerden kaçmıyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in başkanlığında yapılan TMYK toplantılarında plana ne ölçüde riayet edildiği sürekli değerlendiriliyor. Alınan pozitif neticeler üzerine önümüzdeki dönemde faaliyetlerin daha da hızlanacağı belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in son bir aydır GAP illerine yaptığı gezi de bu kapsamda değerlendiriliyor. Ekren'in yaptığı çalışmaların ana amacı 'bölgeye yatırım seferberliği'nin altyapısını oluşturmak. Terörle Mücadele Eylem Planı'nda PKK'ya karşı silahlı mücadelenin yanı sıra uzun vadeye yayılmış 'silahsız önlemler' öngörülüyor. Ekonomik ve sosyal içerikli tedbirlerin ağırlığı oluşturduğu planda eğitim, sağlık, spor, göç, istihdam ve dinî konularda yürütülecek faaliyetler anlatılıyor. 59. hükümet döneminde hazırlanan ilk eylem planı 29 Aralık 2005'teki MGK toplantısında ele alınmıştı. Toplantıda terör tehdidinin ortadan kaldırılması için gereken önlemler kapsamlı olarak değerlendirilmiş ve 'topyekûn mücadele' için eylem planı hazırlanması kararlaştırılmıştı. Belirlenen 61 maddelik paket daha sonra TMYK toplantısına da getirildi. Daha sonraki toplantılarda pakete bir madde daha ilave edildi. Her MGK ve TMYK toplantısında eylem planı masaya yatırılarak gelinen nokta değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TMYK başkanı olduğu dönemde eylem planına büyük önem veriyordu. Gül cumhurbaşkanı olduktan sonra da ilk gezisini Van, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'a yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan da bölge illerini sık sık ziyaret etti.

İktidarın yanı sıra askerler de proje kapsamında önemli adımlar attı. Bölgede görev yapan askerî yetkililerin kimi zaman halkın etkinliklerine katılarak birlikte halay çektikleri basına yansıdı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da yaptığı açıklamalarda, dağa çıkışı önleyemediklerini dile getirirken, sivil halkı kazanacak açılımlara ihtiyaç olduğundan söz etmişti.


Sadece bu yıl 17 bin öğretmen atandı
Köylere yol ve içme suyu kazandırma projesi olarak adlandırılan Köy-Des projesi çerçevesinde bölge illerine 1 milyar 450 milyon YTL gönderildi.

13 bin 500 kilometre köy yolu asfaltlandı.

8 bin 500 kilometre stabilize yol yapıldı.

Bu bölge kapsamına giren toplam 8 bin köy, mezra veya yerleşim birimine içme suyu şebekesi götürüldü.

Bölgeye sadece 2007'de 17 bin 500 öğretmen atandı. Aralık ayında yapılacak 7 bin atama ile bu yıl toplam 24 bin 500 yeni öğretmen bölgede iş başı yapmış olacak.

2007'de 292 yeni eğitim kurumu açıldı.

Milli bilincin artırılması için Çanakkale, Bilecik gibi illere yapılan okul gezilerinde binlerce öğrenci gönderildi.

Sağlık alanındaki ihtiyacı gidermek için 2007'de 9 bin 300 sağlık personeli gönderildi. Bu personelin 1.200'den fazlasını doktorlar oluşturuyor.

Bölge illerine ataması yapılan her bir kamu görevlisi görev yerine gitmeden önce "Çevreye Uyum Semineri" adı altında kapsamlı bir eğitimden geçirildi.

2007'de bölgeye 256 teşvik belgesi verildi. Bu kapsamda bölgede 3 milyar 27 milyon 105 bin 696 YTL sabit yatırım ve 11 bin 103 kişiye istihdam öngörüldü. 2006'da 330 adet teşvik belgesi düzenlendi. 1 milyar 879 milyon 69 bin 865 YTL sabit yatırım ve 10 bin 812 kişinin iş sahibi yapılması hedeflendi.

Bölgedeki özel dershanelerde başarılı öğrencilerin ücretsiz okutulması kontenjanı yüzde 2'den yüzde 3'e çıkartılarak 5 bin 500 başarılı öğrencinin dershanelerden ücretsiz yararlanması imkanı sağlandı.

2007'de 3 bin Diyanet görevlisi bölgeye atandı.

Terörden mağdur olanların zararlarının karşılanması çerçevesinde 390 milyon YTL ödeme yapıldı; 374 milyon YTL'lik daha ödeme yapılması için karar alındı.

Terör örgütünün finansmanını kesmeye yönelik olarak yapılan kaçak akaryakıtla mücadele çerçevesinde 1 Ocak-30 Eylül 2007 arasında 15 milyon metreküp akaryakıta ulusal marker katıldı.

Son dört ayda ihtiyacı olan vatandaşlara 2 bin 600 küçükbaş, 950 adet büyükbaş hayvan dağıtıldı.

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 08:31:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?