22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Siyaset Akademisi'nde darbe dersleri

“AK Parti Siyaset Akademisi”nin yeni ders programında ilk kez ordu ve darbe konuları yer aldı.

Genelkurmay'ın bildirisi sonrası, politikacı-asker ilişkileri tekrar tartışılırken AKP'nin siyaset okulunda yeni ders programı. Artık ordunun caydırıcı etkisinden, 'Derin Devlet'e eğitim veriliyor

'İSLAM'DA SEÇİM' DE VAR 'UZLAŞI-GERİLİM' DERSİ DE

Ordunun siyaset üzerindeki etkileri

Müdahaleler sonrası seçim sonuçları

Siyasette uzlaşı ve gerilim politikası

İyi insan iyi vatandaş bağlamında siyaset

Derin devlet

Asker ve sivil ilişkileri

İslam'da seçimin yeri

Siyasette sivil toplum örgütleri

Reel ekonomi ve siyasi getirisi

Siyaset Okulu'nda darbe dersleri

Genelkurmay Başkanlığı’nın 27 Nisan Bildirisi ardından “sivil-asker ilişkileri” tartışması yeniden gündeme damgasını vururken, AKP’de ilginç bir gelişme oldu. Partinin kurulduğu günden bu yana düzenli olarak çalışmalarını sürdüren “AKP Siyaset Akademisi”nin yeni ders programında ilk kez ordu, darbe ve seçim konuları yer aldı. AKP Ankara İl Başkanlığı’nın koordine ettiği Akademi’nin 7’nci dönem ders programına, “Müdahaleler Sonrası Seçim Sonuçları”, “Derin Devlet” gibi dersler kondu.

“İSLAM VE SEÇİM”

“Müdahale Sonrası Seçim Sonuçları” dersini Doç. Dr. Taner Demirel, “Derin Devlet” dersini Hasan Celal Güzel, “İslam ve Seçim” dersini eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Sait Yazıcıoğlu, “Küresel Siyasette Ordunun Caydırıcılığı” dersini emekli Tümgeneral Atilla Başaran anlatacak. Başaran, AKŞAM’a, Akademi’de şu mesajları vereceğini söyledi: “Caydırıcılığının anlamı belli. Bir ülkenin bütünü ele alındığında caydırıcılık, ekonominin çok güçlü ve ordunun son derece teknik teçhizatla donatılmasıyla mümkün olabilir.

Allah’ın izniyle bu bizde var. Ordumuz çok güçlü, ekonomimiz de iyiye gidiyor.”

Siyaset Akademisi’nin bir diğer çarpıcı dersi olan “Türkiye’de ve Batıda Derin Devlet”i anlatması için de eski Bakan Hasan Celal Güzel’in adı, programa alındı. Davetin henüz kendisine ulaşmadığını ifade eden Güzel, bu gerçekleşirse vereceği mesajları AKŞAM’a anlattı: “Ben, bu derin devlet lafına inanmıyorum. Derin devlet diyerek bir takım gayrimeşru uygulamaları esrar perdesine büründürmek, bunu yapanların ekmeğine yağ sürmek olur. Türkiye’de devletin hiçbir tarafı derin değildir. Herkes açık olsun, nedir derin devlet; istihbarat mıdır, silahlı kuvvetler midir, emniyet midir?”

DARBE UZMANI

“Müdahale Sonrası Seçim Neticeleri” dersini vermesi için merkez sağ konusunda uzman olan Çankaya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Demirel’e teklif götürülmesi kararlaştırıldı. “Askeri darbeler” konusunda da uzman olan Demirel, şu sıralar “asker-sivil ilişkileri” üzerine kitap hazırlıyor.

Siyaset Akademisi yetkilileri, hazırlanan programların, 27 Nisan Bildirisi ile ilgisi bulunmadığını, derslerin önceden planlandığını, mevcut programın “taslak” olduğunu belirtti.

“DARBEYİ POLİS ÖNLER”

AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın “Siyaset Akademisi” sitesinde yer alan eski istihbaratçı Bülent Orakoğlu’nun “darbeleri önlemek polisin görevidir” sözleri de yerini koruyor. Orakoğlu’nun orada şöyle diyor: “Rahmetli Turgut Özal, ‘Darbeleri önlemek istiyorsanız polis teşkilatını güçlendirmelisiniz’ demişti. Onun yaptığı kanuni bir düzenlemeyle polis teşkilatına darbeleri önleme ve Anayasal düzeni koruma görevi verildi.”

Akademik Kurul’da kimler var?

AKP Siyaset Akademisi’nin programlarını Burhan Kayatürk, Latif Bulut, Ebubekir Kipel, Kemal Kurnaz, Beyhan Betül Çam ve Zeliha Akın adlı partililer ve uzmanlardan oluşan “Akademik Kurul” hazırlıyor.
Akşam
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2007 Perşembe 07:32:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?