18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Siyasilerden ilk yorumlar

Siyasiler, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasını değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ''Mahkeme kararı olmadan kimse suçlu ilan edilemez. Herkes hukuk karşısında eşittir, soğukkanlı yaklaşılmalı'' dedi.

İşte Başbuğ'un tutuklanması konusunda siyasilerin yorumları:

CUMHURBAŞKANI GÜL: HERKES HUKUK KARŞISINDA EŞİT

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İlker Başbuğ'un tutuklanması hakkında ''Hukuk düzeni içinde bir yargılama sürecine şahit oluyoruz. Herkesin hukuk sistemi içinde sorumluluğu vardır. Dolasıyla herkes hukuk karşısında eşittir. Mahkeme kararı olmadan kimse suçlu ilan edilemez. Soğukkanlı yaklaşılmalı'' dedi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ATALAY: ÖNEMLİ BİR OLAY

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Eski Genelkurmay başkanı emekli Org. İlker Başbuğ’un tutuklanmasıyla ilgili CNN Türk canlı yayınında Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı.

Atalay şunları söyledi: Önemli bir olay. Yargıdaki gelişmeleri görmek durumundayız. Adaletin adaletli ve çabuk olması gerekir. İlker Başbuğ’u biz atadık. Doğrudur. Ama yürüyen soruşturma çok teknik bir konuda. Ben de ayrıntıyı bilmiyorum. Dosyada neler var bilmek mümkün değil.  Değerli bir çalışma arkadaşımız onda şüphe yok. Biz atadık, bizim iktidarımız döneminde atandı ve uzun yıllar beraber çalıştık. Gerek terörle mücadele olsun gerek MGK’da beraber çalıştık. Onda şüphe yok.

DAVUTOĞLU: PEŞİN YARGILARDA BULUNMAK DOĞRU DEĞİL

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Japon mevkidaşı Koichiro Gemba ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir, Hukuki süreçlerde peşin yargılarda bulunmak doğru değil. Önemli olan sürecin tamamlanmasıdır" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un tutuklanması ile ilgili olarak konuşan Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bu hukuki süreç devam ederken peşinen yargıda bulunmak doğru değil. Önemli olan bu hukuki sürecin en kısa sürede tamamlanması ve gereksiz spekülasyonların önüne geçilmesidir."dedi.

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Ümit ediyoruz ki, bu hukuki süreç en kısa sürede tamamlanır. Hukuk devleti önünde bütün vatandaşlar eşit konumdadır. Bu çerçevede hukuki sürecin tamamlanmasının büyük önem taşıdığı kanaatindeyim"

KILIÇDAROĞLU: SİYASİ OTORİTENİN KARARI ONAYLANDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Başbuğ'un tutuklanması konusunda ''Özel yetkili mahkemelerin adalet dağıtan birer mahkeme olmadığını, bunların siyasi otoritenin aldığı kararları onaylayan mahkeme olduğunu daha önce ifade etmiştim. Aynı düşüncemi sürdürüyorum'' dedi.

BDP GENEL BAŞKANI DEMİRTAŞ: SIRADAN BİR GELİŞME DEĞİL

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasının sıradan bir olay olmadığını belirterek, "Hükümet bir taşla birkaç kuş vurmaya çalışıyor. Derin yapılardan hesap sorarken, kendi derin yapısını oluşturuyor" dedi.

"Makamı ne olursa olsun suç işleyenlerden adil bir yargılama ile hesap sorulması da elbetteki gereklidir. Fakat bütün bunlar iktidarın siyasi amaçları ve çıkarları içinde kullanılamaz" diyen Demirtaş, İlker Başbuğ'un özellikle bölgede görev yaptığı yıllarda köy yakmalar ve faili meçhul cinayetlerin yaygın olduğunu, dolayısıyla o dönemde o suçlarla ilgili sorumluluğunun da soruşturulması gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Demirtaş şöyle konuştu:

"Fakat, Savcıların elinde yıllardan beri İlker Başbuğ ile ilgili bu bilgiler olmasına rağmen konunun bekletildiğini, Uludere katliamından bir hafta sonra hayata geçirilmesi de dikkate değerdir. Hükümet, bütün bu süreçleri kendisi yönetiyor. Biz bütün derin yapılardan hesap sorulmasını destekleriz ama, hükümet bir taşla bir kaç kuş vurmaya çalışıyor.

Derin yapılardan hesap sorarken, kendi derin yapısını oluşturuyor. Ayrıca iddianameyi hazırlayan savcılara özellikle bölgede köyü yakılan ve faili meçhul cinayetlerin kurban gidenlerin gidip başvuru yapması gerekir, davaya müdahil olmaları ve savcının bunları da soruşturmaya dahil etmesi gerekir. Özellikle Diyarbakır'ın Kulp ilçesi Alaca köyünden kaybedilen ve sonra kemikleri bulunun köylülerin bu davaya müdahil olması gerekir. Savcıda soruşturdmayı genişletmelidir."

BDP lideri Demirtaş, "Gerçekten diyelim ki bir terör örgütü kurup yönetmişse bunun bir örgütünün de olması lazımdır. Örgütü açığa çıkartılması gerekir. Bir de hem Genelkurmay başkanlığı, hem terör örgütü yöneticiliği yapmısşa Genelkurmay başkanlığı döneminde yaptığı bütün faliyetlerin sorgulanması gerekir ve meşruyetinin tartışılması gerekir" diye konuştu.

BAKAN ÇELİK: İLK KEZ BÖYLE BİR OLAYIN GERÇEKLEŞMESİ ÖNEMLİ

Çalışma Bakanı Faruk Çelik de konuyla ilgili ''İlk kez böyle bir olayın meydana gelmesi önemli ama iddialar ve savunmalar çerçevesinde bu olayı değerlendirmek doğru olur. Çünkü, içerikten, bilgiden yoksunuz'' şeklinde konuştu.

CHP'Lİ UMUT ORAN: "BAŞBAKAN TANIK OLARAK İFADE VERSİN"

“Biz CHP olarak Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasını istiyoruz. Ama İlker Başbuğ’un tutuklanması konusuna gelirsek, kendisi hangi hükümet döneminde görev aldı, kendisini o göreve kim atadı, kiminle birlikte çalıştı? İdari olarak başbakan sorumludur. Çünkü Genelkurmay Başkanı, Başbakana bağlı. Bu iki senedir süren davada Sayın Başbakan da gitsin tanık olarak ifadesini versin o zaman”

ANAVATAN PARTİSİ: BAŞBUĞ'UN ÖZEL YETKİLİ MAHKEMECE TUTUKLANMASI ANAYASA'YA AYKIRI

ANAVATAN Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un ‘terör örgütü kurmak’ iddiası ile tutuklanması konusunda “İddialar yüzde yüz doğru da olsa özel yetkili mahkeme ‘görevi ile ilgili’ suçlanan İlker Başbuğ’u sorgulayıp tutuklayamaz. Bu hukuk skandalıdır. Ancak Yüce Divan’da yargılanabilir. Ne diyor Anayasa’nın 148. maddesi; ‘Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanırlar. Yüce Divanda, savcılık görevini Cumhuriyet Başsavcısı veya Cumhuriyet Başsavcı vekili yapar.” diye konuştu.

 

 

...
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2012 Cuma 15:19:53
Güncelleme :6 Ocak 2012 Cuma 15:25:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?