15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Sol'da birlik olmuyor

Baykal: CHP-DSP bütünleşmesi için umudum kalmadı... 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP-DSP bütünleşmesiyle ilgili olarak, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in açıklamalarının ardından, "Bunun olabileceği umudunu maalesef almadım. Açıklanıncaya kadar umutla bekliyordum. Ama o umut gerçekleşmedi" dedi.
Baykal, Kanal D'de yayınlanan 32. Gün programında son siyasi gelişmelere ilişkin görüşlerini açıkladı. 

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in bütünleşmeye ilişkin açıklamalarına ilişkin olarak, "Keşke daha olumlu, daha yapıcı bir cevap alabilseydik" diyen Baykal, kendilerinin tavırlarını açık ve net şekilde ortaya koyduklarını toplumun da talebinin birleşmeden yana olduğunu ifade etti.
Birleşmenin CHP çatısı altında olması gerektiğini vurgulayan Baykal, "CHP Atatürk’ün kurduğu parti, Türkiye’nin sigortası, kimliği" diye konuştu. 

Türkiye’nin "Ya AKP, ya CHP" tercihiyle karşı karşıya olduğunu savunan Baykal, "Şimdi çıkıp birisi (CHP’yi kapat. Biz başka bir siyasi parti kuralım) dese bu en çok AKP’ye yarar." dedi. CHP’nin etrafında birleşmek gerektiğini, bunun eşyanın tabiatı gereği olduğunu ifade eden Baykal, "Tek bir çatı altında bir araya gelelim. 

Siz derseniz (biz de bu partide simgemizi bulundurmak istiyoruz. Güvercin bizim simgemizdir, koyun güvercini de CHP’nin simgeleri arasına) onu da koyalım" diye konuştu. 

Siyasetin artık duygusallığı kaldırmadığını da belirten Baykal, iki ayrı kimlikle bir yere ulaşmanın mümkün olmadığını belirtti. Baykal, "O duygusallık ve o parti bağlılığıyla yani buna saygı duyuyorum da sonuç almak mümkün değil. Bunu yapabilmeyi çok isterim. Bunu yapabilmemiz halinde her türlü beraberliği, özveriyi, dayanışmayı sergileriz. Ama bunun olabileceği umudunu maalesef almadım. Açıklanıncaya kadar umutla bekliyordum. Ama o umut gerçekleşmedi" şeklinde konuştu. 

Baykal, Genç Parti’yle işbirliği konusunda ise Genel Başkan Cem Uzan’la görüşmediğini, böyle bir işbirliği konusunda konuşulması gereken çok konu, aşılması gereken pek çok engel olduğunu belirtti.

DSP LİDERİ: "KAPATIN, GELİN" KOŞULU BİR DAYATMADIR 

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile "en kısa sürede görüşmek istediğini" belirtti. 

Sezer, Ankara’da partisince düzenlenen "’Türk hayvancılığının sorunları ve çözümleri arama" konulu toplantıya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Sezer, "Baykal ile görüşmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine, "Tabii ki düşünüyorum. İstiyorum onun ötesinde" dedi. "Ancak görüşmelerin, anlaşmaların tek taraflı olamayacağını" ifade eden Sezer, Baykal’ın da bu görüşmeyi istiyor olduğunu ümit ettiğini söyledi.
Zeki Sezer, şöyle konuştu: 

"Çünkü Türkiye bunu istiyor. Türkiye, Türk insanı bugün Türkiye’nin kötüye götürülmekte olduğu bu aşamada, bir şeyler, birliktelikler görmek istiyor. Sadece gerginlikten, kavgadan nemalanan bir siyaset değil, çözümden, diyalogdan, uzlaşıdan yana siyaset istiyor. " "Solun iki önemli partisi olan CHP ve DSP’nin görüşerek, uzlaşarak Türkiye’nin önünü açacak bir adım atması gerektiğini düşündüğünü" anlatan Sezer, "Her şey aşılabilecek mi?" sorusu üzerine "aşılmak zorunda olduğunu, milletin kavga değil uzlaşı, ayrışma değil birlikte seçime gidilmesini istediğini" söyledi.

"NİŞANLILIK SÜRESİ..."

Seçime iki buçuk ay kaldığını belirten Sezer, şunları kaydetti:
"Nasıl birleşmeler olabilir? Hele geçmişteki birleşmeler, huysuzluklar, kavgalar, ayrışmalar olduğu düşünülürse... Uzlaşma ortamını yaratacak nişanlılık süresine zaman tanımak gerekir. Milletimiz böyle diyor. Ben de öyle diyorum. Hiç değilse bir nişanlılık süresi... Seçime iki buçuk ay kaldığına göre, demek ki seçimlere birlikte girerek birbirini tanıma, entegrasyon, uyuşma sürecine zaman, imkan, olanak tanımış oluruz. Biz bunu yapmak istiyoruz. Bunu yapabileceğimize de güveniyorum. Bugün inatlaşma, kavga değil, güç birleştirme günü." Sezer, Rahşan Ecevit’in "Baykal’ın samimi olmadığı" yönünde açıklama yaptığının söylenmesi üzerine, Rahşan Ecevit’in böyle bir açıklaması bulunmadığını ifade ederek, "Yazılanların tamamı Rahşan Ecevit’e atfen ama söylemediği sözler. Kendisinden aldığım bilgiyi söylüyorum" dedi.

"MÜCADELEDEN DOĞMUŞ BİR PARTİDİR"

Gazetecilerin "DSP’nin kapatılıp kapatılmayacağına yönelik sorusu üzerine Sezer, "Partiyi kapatmaya benim gücüm yetmez" karşılığını verdi. 

Baykal’ın grup konuşmasında Bülent Ecevit’i öven sözlerinin ardından "partilerini kapatarak CHP’ye katılma davetinde bulunduğunu" hatırlatan Sezer, şöyle devam etti: 

"Ecevit’in kurduğu DSP’yi kapatmaya o anlatımın üzerine kimin hakkı, haddi var. O doğru bir anlatımdır. O doğru yerde durmak lazım. DSP, 12 Eylül sonrası CHP’nin kapatılmasına karşı verilmiş mücadeleden doğmuş bir partidir. CHP kapatılmaya çalışıyordu, kapatıldı da nitekim. Ecevit, ’CHP’yi kapatamazsınız’ diye meydanlara çıktı ve muhalefet yaptı. Bu muhalefet nedeniyle hapislerde yattı. CHP’nin kapatılmaması için verilen mücadeleden doğmuş DSP’yi, özellikle eski CHP’nin devamı olduğunu söyleyen CHP’nin kapattırmaya çalışması herhalde hakça, doğru olmaz."

"RANDEVU TALEBİMİZ VAR"

Sezer, Baykal ile ne zaman görüşeceklerinin sorulması üzerine, "en kısa sürede, mümkünse bugün görüşmek istediğini" söyledi. Birkaç gün önce resmen görüşme talebinde bulunduklarını kaydeden Sezer, "Randevu talebimiz var, bekliyorum. Sizin aracılığınızla da söylüyorum en kısa sürede görüşmek istiyorum" dedi. 

"Koşul, ’kapatın gelin, kapatmaya karar verdikten sonra benimle konuşmaya gelin’ ise bu bir diyalog değil dayatmadır diye düşünüyorum" diyen Sezer, sürecin böyle olmayacağını, Baykal’ın deneyimli bir politikacı olduğunu söyledi. 

Sezer, "Nişanlılık süreci dediniz bunun evlilik aşaması Meclis’e girdikten sonra mı" sorusuna da şu yanıtı verdi: 

"Neden olmasın önce birbirimizi tanıyalım, iyi niyetli olalım, kaynaşalım. Geçmişte SHP ile CHP birleşti. CHP kadrolarında o birleşmelerden, parlamentosuyla örgütüyle SHP’den bin kişi bulabilir misiniz? Alelacale yapılan birleşmelerin adı birleşme olamıyor. Bizim derdimiz üzüm yemek, ülkeyi aydınlığa çıkarmak, bağcı dövmek, kavga etmek değil. Kavgamız, rejime sisteme yönelik tehditleri yaratanlara karşı."

DSP’NİN PARASI

Başka bir soru üzerine, Zeki Sezer, DSP’nin Genel Başkanı olarak "bu birlikteliği gerçekleştirmek için her türlü özveriyi yapmaya açık olduklarını" ifade etti. 

Sezer, DSP’nin banka hesabındaki para konusundaki soru üzerine de "bu konunun konuşulmasının kendisini çok üzdüğünü" belirterek, şöyle konuştu: 

Sezer, "Şimdi yanlış anlaşılacak. CHP ile kavga ediyorum gibi anlaşılacak. Biz de CHP’nin genel merkez binası gibi yaptırmış olsaydık şimdi hiç paramız olmazdı. Bizim en çok parası olan parti olmadığımız açık. En tutumlu, en şeffaf parti olduğumuz için bu konuşuluyor.
’DSP’nin parası da olmasın bitirelim’ diye düşünenler varsa, biz parasız kurulduk. Tarlalardan, fabrikalardan köylerden parasız kurulduk.
Dışardan ahlaki olmayan hiçbir katkı almamış, kimseye diyet borcu olmayan bir parti olarak iktidar olduk. Şimdi tekrar olacağız kimsenin şüphesi olmasın."
32. gün
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2007 Cuma 13:51:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?