22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Sol'da müzakereler bitti...

Baykal: Müzakereler bitti, DSP'den yanıt bekliyoruz ...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP ile işbirliği konusunda, iki parti arasında yürütülen müzakerelerin sonuçlandırıldığını ve DSP’den yanıt beklediklerini söyledi. Baykal, DSP lideri Zeki Sezer’i iki gün öce telefonla görüştüklerini ve kendisine işbirliği konusunda bilgi verdiğini söyledi. Baykal, Sezer’le İzmir’de yapılacak Cumhuriyet Mitingin de bir arada olmayı umut ettiğini söyledi. 

Baykal, partisinin Parti Meclisi toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu. Baykal, solda seçim işbirliğine ilişkin, DSP ile müzakerelerin sona erdiğini söyledi. Baykal, “Yani durum kamuoyunun yakın ilgisi ve bilgisi içinde gelişiyor. İki parti arasında yapılan müzakereler sonuçlanmıştır. İki parti arasında yürüyen bir müzakere söz konusu değildir" dedi. 

DSP’li yöneticilerle, buluşup görüştüklerini ve CHP’nin büyük bir fedakarlık yaparak, kendi örgütsel bütünleşme modelinden vazgeçtiğini söyleyen Baykal şöyle dedi: 

“DSP’nin önerdiği seçim işbirliği anlayışını kabul ederek bir mutabakata vardık. Bu seçim işbirliğinin nasıl işletileceği konusunda da her iki partiye mensup arkadaşlarımız bir çalışma yaptılar, bir mutabakata vardık. Yani, artık partiler arası müzakereye ilişkin bir sorun yok, böyle bir sorun hiç de olmadı zaten. Tam bir mutabakat içindeyiz. Şimdi bu mutabakatın, DSP’de parti organları tarafından ele alınması tartışılması, benimsenmesi ve sonuçlandırılması bekleniyor. DSP’nin iç çalışması bittiği anda DSP ile seçim işbirliği konusunda herhangi bir engel kalmayacaktır. Bu konuda, DSP yönetiminin iyi niyetli bir çaba içinde olduğunu biliyorum. İçtenlikle çaba gösteriyorlar. Siyasi hayatın içinde, tartışmaya, itiraza yer vardır. Herhalde bu kendi tartışmalarını en kısa sürede noktalayacaklardır ve bize net cevaplarını bildireceklerdir. Biz cevabı bekleme konumunda olmaya devam ediyoruz. Olumlu bir cevabın geleceğini ben umut ediyorum. Bu konuda Sayın Başkanın ve arkadaşlarının yaptığı çalışmaları saygıyla izliyorum ve en kısa zamanda sonuçlamasını bekliyoruz."

HERHANGİ BİR TAKVİM YOK 

Baykal, seçim işbirliği konusunda belirledikleri herhangi bir takvimlerinin bulunmadığını söylerken, “Bu konuda herhangi bir takvimimiz yok. İyi niyetle biz bekliyoruz. Ama kamuoyu yavaş yavaş bir sıkıntı mı var duygusu içine girmemelidir. Böyle bir düşünceye kamuoyunu yönlendirmemeliyiz. Biz özel bir takvime sıkıştırma çabası içinde değiliz. Arkadaşlarımızın sorunlarını çabalarını anlayışla karşılıyoruz, onların bunu çözme kararlılığı içinde olduğunu görüyoruz ve başarılar diliyoruz" diye konuştu.

İZMİR’DE BULUŞALIM 

Baykal, DSP lideri Zeki Sezer’le İzmir’de yapılacak Cumhuriyet Mitingi’nde bir arada olmayı umduğunu söyleyen Baykal, “Olması lazım. Onu bekliyoruz. Sadece biz değil, bütün İzmirliler bekliyor. İnşallah orda birlikte oluruz" dedi. 

Baykal, DSP ile yapılan görüşmelerde iki partinin de milletvekili sayısı konusunda tartışma yapmadığının altını çizdi. Baykal, “Böyle hiçbir sorun, hiçbir sıkıntı CHP ve DSP müzakeresinde söz konusu olmadı. Çeşitli rakamlar telafuz ediliyor, hiçbiri doğru değil. Hepsi spekülasyon. Hepsi yakıştırmadır. Böyle bir anlayış söz konusu olmamıştır. Yok bölge paylaşılmış, bunların hepsi bir tahmine dayalı değerlendirmedir diye düşünüyorum. Telafuz edilen rakamların da bunun ötesinde bir anlamı yoktur. Burada onaylanması gereken bizim mutabakat sağladığımız işbirliği modelinin parti tarafından benimsenmesidir" diye konuştu.

PM’DE DEĞERLENDİRECEĞİ 

Baykal konunun DSP’de değerlendirildiğini kendilerinin de Parti Meclisi’nde bir eğilim yoklaması yapacaklarını söyledi. Baykal, “Parti Meclisi toplanıyor. Parti Meclisi’ndeki birleşme konusundaki anlayışımızı söyleyeceğiz. Parti Meclisi’nin bu konuda bize gerekli desteği vereceğini umut ediyorum" dedi.

TELEFON GÖRÜŞMELERİ 

Baykal, Sezer’le telefon görüşmelerinin sorulması üzerine şöyle dedi: 

“Bir kez görüştük sayın başkanla, ben bilgi vermek için kendisin aradım Cumhuriyet Gazetesinin kuruluş yıldönümü dolayısıyla yapılan toplantıda yaptığım değerlendirme konusunda, kendim doğrudan sayın Sezer’e bilgi vermek istedim. Açıklamamı anlattım O da değerlendirmesini söyledi. Yani böyle bir karşılıklı nezaket, saygı anlayışı içinde benim ona bilgi vermek için telefonla görüştüm.ö Baykal, DSP ile seçim işbirliğine gidildiği zaman, milletvekili sayısı konusunda nasıl hareket edileceğinin sorulması üzerine, “Tabi bu aşamayı geçtikten sonra hep birlikte ele alırız. Bunları birlikte değerlendiririz. Toplumun tüm kesimlerine büyük bir kucaklama gayreti içindeyiz. Bunu elimizden geldiğince yapacağız. Bu konuda gayretimiz sürüyor" diye konuştu.

DÜNKÜ HABERLER

DSP: İşbirliği konusunda nihai bir aşama yok ...

DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan, CHP ile işbirliği konusunda “nihai" bir aşamada olmadıklarını söyledi. Tan, yürüyen bir süreç olduğunu belirterek, bu konuda somut bir gelişme olması durumunda Sezer ve Baykal’ın açıklama yapabileceklerini söyledi. 

DSP İl Başkanları Toplantısı sürerken, gazetecilere açıklamalarda bulunan Tan, il başkanları toplantısında sadece solda birlikle ilgili değil, seçim çalışmalarıyla ilgili konuları da konuştuklarını söyledi. Tan, “Herhangi bir karar alınmadı solda birlik konusunda, yalnız bir istişare süreci var. İstişare sürecinin en önemli ayaklarından birisi il başkanları onlarla görüşme devam ediyor" dedi. 

Toplantıdan, bazı il başkanlarının ayrıldığını hatırlatan Tan, şöyle dedi: 

“Ama anahtar durumda olan il başkanları. Seçim çalışmalarıyla ilgili örgüt kurulu başkanımızla bilgi alışverişi yapıyorlar. Yapılması gerekenleri değerlendiriyorlar. Bir seçim çalışması yukarıdaki."

MÜZAKERELER SÜRÜYOR 

Tan, solda birlikle ilgili yürütülen müzakerelerin CHP yetkilileri ile yapıldığını belirterek şunları kaydetti:
“Solda birlik konusunda değerlendirmeler de yapıldı. Nasıl işbirliği, ne ölçüde işbirliği yapılabilir nasıl hassasiyetler var bunlar görüşüldü. Yoksa bir oylama bir karar süreci yok. Ülkenin durumunu il başkanları biliyor. Zaten il başkanlarının da kendi ilçe başkanlarıyla, belediye başkanlarıyla, onlarla yaptıkları değerlendirmeler var, onlardan aldıkları izlenimleri aktardılar. Burada bir izlenim aktarma süreci var, il başkanlarının karar alma sürecinde yerleri yok. Sadece hissiyatlarını, meydanlardan taşan kalabalıkların hissiyatını nasıl meydanlarda ifade ediyorlarsa il başkanları da kendi görüşlerini burada ifade ediyorlar. Bu konuda, solda birlik çalışması ile ilgili önemli bir aşamaya gelinince, bu sorunun cevabını daha sonra genel başkanlar vereceklerdir. Ben müzakere sürecinin sürdüğünü söyleyebilirim. Ama bu konuda bu toplantıda çıkacak bir karar yok."

BAYKAL TOPU BİZE ATTI 

Tan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, DSP’nin seçim işbirliği önerisini kabul ettiklerini ve DSP’den karar bekledikleri yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Topu bize attı sözü doğru bir söz belki. Ama bu süreç yürüyor, Sayın Baykal ara değerlendirme yaptı sanırım. Ama Sayın Baykal ve Sayın Genel Başkan arasındaki telefon bağlantısı sürüyor o yüzden burada nihai aşamadan bahsetmek mümkün değil, yürüyen bir süreçten bahsetmek gerekiyor" dedi. 

Tan, açıklamasında, iki parti arasında kesinlikle bir pazarlığın söz konusu olmadığını söyledi. Tan, “Kesinlikle bir pazarlık yok. Zaten pazarlık sözcüğünün iki partinin sözlüğünde olmaması gerektiğine dair bir kararımız var. Bir yürüyen süreç var. Sürecin başını da iki genel başkan çekiyor. Bu konuda somut gelişme olursa ilerleyen saatlerde, Sayın Zeki Sezer ve Sayın Deniz Baykal açıklayacaktır" diye konuştu. 

Tan, CHP ile görüşmelerin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine, CHP yetkilileri ile sadece bir kez görüştüklerini söyledi. 

İşbirliği DSP'de sıkıntı yarattı 

CHP, DSP seçim işbirliği konusunda gözler DSP’den yapılacak açıklamaya odaklandı. CHP lideri Baykal’ın DSP yöneticileri ile her konuda anlaştıklarını söylemesine rağmen, DSP yönetiminin, alınan kararları partililere kabul ettiremediği belirtildi. CHP’nin DSP’ye 20 milletvekili önermesi ise DSP’yi karıştırdı. 

Kamuoyu, CHP ve DSP’nin seçimlerde işbirliği yapacağı yönündeki açıklamalara odaklanırken, DSP’ye sadece 20 milletvekili kontenjanı ayrıldığı iddiaları DSP’de huzursuzluk yarattı. 

ANKA’nın edindiği bilgilere göre, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer başkanlığında bir araya gelen üst düzey parti yöneticileri ve Parti Meclisi üyeleri, CHP’nin önerisine tepki gösterdi. 

Görüşmelerde, DSP Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker’in, “DSP’nin onurlu bir işbirliği yapması aksi durumda, işbirliğinden yana olmadığınıö belirttiği kaydedildi. Türker’in, işbirliği yapılacaksa 550 milletvekilinin yarısının DSP’ye ayrılması gerektiği yönündeki görüşü dile getirmesi tartışmalara neden oldu. 

Gün boyunca hareketlilik yaşanan DSP Genel Merkezi’nde ise sık sık parti üyeleri, yöneticiler ve teşkilatlardan gelen yöneticiler nabız yokladı. 

Öte yandan, DSP’de il örgütleri de toplantılar yaparak, konuyu masaya yatırdı. İl örgütlerinin CHP ile birlikte seçime girme konusunda endişelerini Genel Merkez yöneticilerine bildirdiği ifade edildi. 

Bazı partililer ise, yöneticileri "DSP’yi CHP’nin kucağına itmekle" suçladığı gelen bilgiler arasında. 

DSP’de bu gelişmeler yaşanırken, parti yönetiminin ittifak konusunda nasıl bir açıklama yapacağı ise merakla bekleniyor.

ÜLKE ÖNEMLİ AMA BAYKAL VAR

DSP içinde, özellikle CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a karşı bir güvensizliğin hakim olduğu ifade edildiği belirtilirken, DSP’nin uzun vadede kapatılacağı endişesinin örgütleri tedirgin ettiği kaydedildi. 

Bu arada, DSP yönetiminin işbirliği konusunda parti yöneticileri ve tabanı ikna etmek için çalışmalarını sürdüreceği, bir iki gün içinde DSP’nin net bir açıklama yapacağı da belirtildi.

DSP'liler kazan kaldırdı

CHP-DSP birleşmesinde, zorlu saatler yaşanıyor...

Baykal’ın, “her şeye tamam yeter ki, milletten gelen sesi dinleyelim ve birlikte olalım” mesajına rağmen DSP’de hala sıkıntılar var.

Oysa Genel başkan Zeki Sezer, dün Baykal’dan gelen bu çağrıya “olumlu” yanıt vermişti.

Ama saatler ilerledikçe birlikte basının karşısına geçip el sıkışma pozu verilemedi.

Ve şu saatlerde hala sıkıntı sürüyor.

Peki sıkıntı nereden kaynaklanıyor?

Sorun bütünüyle DSP yönetimine karşı oluşan bir “hizip hareketi”nin parti içinde büyük bir çatlak meydana getireceği korkusundan kaynaklanıyor.

Milletvekili listelerine giremeyeceği düşüncesiyle, DSP’da bakanlık yapmış bazı isimler hizip oluşturup parti teşkilatlarına haberler gönderiyor.

Ve şu iddiayı ortaya atıyorlar:

“Genel Başkan ve arkadaşları partiyi satıyor. Kendileri milletvekili olup sizleri açıkta bırakacaklar.”

Bu ağır suçlama karşısında Zeki Sezer sürekli olarak il teşkilatlarını ikna etmek durumunda kalıyor.
Şu saatlerde parti binasında bir yandan Ahmet tan diğer yandan Zeki Sezer, toplantılarla ikna çalışması yapıyorlar.

ARACILAR DEVREDE

Bu arada ortaya çıkan tablo şu:

-Zeki Sezer, Baykal’ın son teklifine tamam dedi. Çünkü artık söylenebilecek bir şey kalmamıştı. Baykal yapılacak tüm fedakarlığı yapmıştı. Bu yüzden DSP yönetimi CHP’ye tamam biz de varız. Ama bize birkaç gün süre verin dedi. 

- Zaman geçti. Bugün sabahın erken saatlerinden itibaren CHP yönetimi DSP’den gelecek telefonu beklemeye başladı. Ancak şu saate kadar bir telefon gelmedi.

AZ ÖNCE CHP’YE GİDEN BİLGİ (SAAT 14.00 İTİBARIYLA)

Birleşme ya da güç birliği için bekleyiş sürerken sinirler de geriliyor. Bu aşamada az önce DSP yönetiminden CHP yönetimine şu bilgi gitti:

“İl teşkilatlarına sürekli olarak baskı yapılıyor. İl Başkanları büyük kurultay için imza toplama noktasında. Eğer böyle gelirsek parti çatlar. İkna için uğraşıyoruz.”

Bu arada DSP’nin elindeki bazı belediyelerde de sıkıntı çıkmaya başladı. Ankara’da “milletvekili olamayacağı kaygısı”na kapılan eski bakan ve vekillerin başlattığı hizip hareketinin bir çatlağa dönüşmemesi için mücadele veriliyor.
Son gelinen noktada “giden gitsin biz kalır DSP ile seçime gideriz” diyen “hizipçiler” başlattığı hareketin ikna yoluyla durdurulması için büyük çaba harcayan Zeki Sezer, il başkanlarıyla bir toplantı yapmaya hazırlanıyor.

Peki bu görüntünün anlamı ne?

Şu saat itibarıyla yaptığım bütün temasların sonucu şudur:

-Milletten gelen ses üzerine Deniz Baykal yapılabilecek fedakarlığı yapmış ve tüm şartlarını kaldırmıştır. Daha açık bir ifadeyle “ gelin milletin sesine kulak verip seçime birlikte girelim şartları kaldıralım. Siz de partinizi kapatmayın.”demiştir.

Bu söz karşısında DSP yönetimi başka bir seçenek kalmadığı için “tamam” demiştir.

-Ancak DSP içinde özellikle daha önceki hükümet döneminde bakanlık yapmış bazı isimler seçimlerde milletvekili olma garantisi bulamadıkları için DSP içinde duygusal bir hareket başlattılar. Partimiz seçime girmezse çöker diyerek il teşkilatlarına haberler gönderdiler.

-B:u durum Zeki Sezer ve arkadaşlarının durumunu zorlaştırdı.

Şu anda DSP içinde çok ciddi bir tartışma yaşanıyor.

Şimdi bu manzaraya bakarak hep birlikte düşünelim:

-Eğer, CHP-DSP anlaşması olmazsa ve seçime ayrı ayrı girerlerse bunda kabahat kimin olacak…

CHP’nin mi yoksa DSP’nin mi?

Kullandığınız oy belki de çok şeyi belirleyecek…



hürriyet/anka/aa
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2007 Çarşamba 17:28:28
Güncelleme :9 Mayıs 2007 Çarşamba 17:29:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hakan IP: 80.57.193.xxx Tarih : 8.05.2007 18:13:42
DSP-SHP isbirligi CHP'yi bitirir. Daha dogrusu Baykali bitirir. CHP baska bir lider secmedikce kendini toparlayamaz. Erdal Inonu, Himet Cetin, Sezer ve Karayalcin cercevesinde bir birlesme sart!!

Irfan Özer IP: 87.165.203.xxx Tarih : 8.05.2007 14:31:15
Bizim Solda birtülü kavga bitmeyecek, Sosyalist düsünen, Demokrat olan veya ATATÜRKCÜ Düsünen herkes ama herkes kendi sahsi cikarlarini deyil , HALKINI onlara gönül vermis insanlari Devletin cikarlarini düsünmelidir. Böyle kendi cikari icin firsatlari kaciran vekil bozuntularina yaziklar olsun bunlar böyle yapdikca daha cooook isemedigimiz kisiler iktidar olacakdir.Bu saaten sonra onlar otursunlar ........... otlarini yesinler Saygilarimla

Olcay GENÇTÜRK MANİSA/TURGUTLU IP: 88.244.6.xxx Tarih : 8.05.2007 20:37:05
SAYIN DENİZ BAYKALIN ASIL HEDEFİ DSP LE BİRLEŞMEK FALAN DEĞİL HANİ RAHMETLİ ECEVİT CHP DE BAŞBAKANLIK YAPTI YOK EFENDİM ŞUNU DEDİ BUNU DEDİ SAYIN DENİZ BAYKAL 4.5 YILDIR KAYBETTİĞİ OYLARI TEKRAR TOPARLAMAK VE YÜZDE 10 BARAJI AŞABİLMEK İÇİN YAPTIĞI POLİTAKALARDAN BİRİ HİÇ BİR SÖZLERİ BİRBİRİNİ TUTMUYOR ERKEN SEÇİM DEDİLER SEÇİM TARİHİ BELLİ OLDU YOK EFENDİM TATİLMİŞDE TÜRK MİLLETİ GÖZÜNÜ AÇTI MERAK ETMEYİN SEÇİM GÜNÜ GELDİMİ HER TÜRK VATANDAŞI KOÇLAR GİBİ GİDER OYUNU KULLANIR SİZ CHP OLARAK BİR CUMHUR BAŞKANI ADAYI ÇIKARAMADINIZ CHP DE CUMHURBAŞKANI OLACAK MİLLET VEKİLİ YOKMUYDU ACABA MERAK EDİYORUM SIRF KENDİ MENFATLERİNİZ İÇİN BİZLERİ HİÇ DÜŞÜNMEK YOK VARSA YOKSA O ONU YAPMIŞ BU BUNU YAPMIŞ YAZIK YAZIK HELE DİNİ SİYASETE ALET EDİYORSUNUZ YA NEYSE 22 TEMMUZ 2007 Yİ BEKLİYELİM HA BİRDE SEÇİMLERDE OTOBÜSLERLE OY TAŞIYACAKMIŞ SINIZ BRAVO