18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Son Padişahı 1. Tayyip Erdoğan!

İstanbul’un iki yakasını birleştirecek Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs hattının açılışına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘padişah’ gibi karşılandı.

Hattın açılışı öncesinde halka seslenen Erdoğan, Metrobüs ve yapılan diğer yatırımlarla ilgili konuşurken açılışın olduğu alanda açılan bir afiş büyük dikkat çekti.

Özellikle son Davos çıkışının ardından bazı kesimler tarafından ‘Yeni Osmanlı’nın temsilcisi olarak gösterilen Başbakan Erdoğan için hazırlanan afişte ise şunlar yazıyor: “Son Osmanlı Padişahı 1. Recep Tayyip Erdoğan!”

BAŞBAKAN AÇILIŞTA KONUŞTU

Avcılar-Söğütlüçeşme metrobüs hattının açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, medyaya serzenişte bulunarak, "Köşe yazarları benim bu hamdolsuna çok takılmışlar. Diyorum ki güle güle kullanın. Bu da iyi bir ciklet" dedi.

Muhalefeti de eleştiren Erdoğan, "İstanbul'un adresini bilmeyenler 'biz gelince ulaşım sorununu kökten çözeceğiz' diyor, 'bunun kökü nerede' diye sor bulamaz" diye konuştu.

Avcılar-Söğütlüçeşme metrobüs hattı, Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. 150 günde inşa edilen metrobüs yolu sayesinde Zincirlikuyu- Söğütlüleşme arası 25 dakika sürecek. Avcılar'dan-Söğütlüçeşme'ye kadar da 63 dakikada ulaşılabilecek.

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve geldikleri günden bu yana İstanbul'da 25 milyar TL yatırım yaptıklarını, bunun 12 milyarı TL'sinin ulaşıma yapılan yatırımlar olduğunu söyledi.

Topbaş, "İstanbul'da artık yaşam daha konforlu hale geliyor. İnsanımıza trafikte kaybettiği zamanı geri iade ediyoruz. Verdiğimiz sözleri zamanında tuttuk. Yeni hatla birlikte, günde 750 bin insanın metrobüsü kullanacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Metrobüs hattı üzerinden günde 80 bin aracın devre dışı kaldığını ifade eden Kadir Topbaş, Beylikdüzü-Avcılar ve Harem-Kozyatağı hatları için de en kısa zamanda çalışmalara başlanacağını açıkladı.

Daha sonra söz alan Başbakan Erdoğan, İstanbul'un ulaşımı adına tarihi bir gün yaşandığını söyledi.

Erdoğan, "İstanbul gibi bir metropolde trafik sorunlarını çözmek çok ciddi bir maliyet ve çaba gerektiriyor. İstanbul'un ulaşımına şu ana kadar yaklaşık 12 katrilyon harcanmış durumda. Şimdi birileri bunları görmez. Bekara karı boşamak kolay. Sorumluluğu olmayanlar için atıp tutmak kolay. İstanbul'un adresini bilmeyenlerin söylediği şeyler ortada. 'Biz gelince ulaşım sorununu kökten çözeceğiz' diyor. Acaba
bunun kökü nerede diye sor bulamaz. Biz İstanbul'u iyi biliriz. Bu zihniyetler bu ülkede iktidar oldukları zaman bir katlı köprülü kavşak dahi yapmamışlardır. Biz gelince bunları yaptık. Şimdi başladılar tünel konuşmaya.

Bunların kitaplarında tünel diye bir şey yok. Bize bunlar dağları bıraktılar, biz Ferhat olduk dağları deldik ve Şirin'e ulaştık. Bolu Dağı tünelini bırakıp kaçtılar. Yapamadılar. 'Ne olacak?' diye sorulduğunda 'burayı acaba patates deposuna mı döndürsek, yoksa doğalgaz mı stoklasak' dediler. Bizler bir ulaşım projesini oluştururken tarihi eserleri, çevresel özellikleri, maliyeti, nüfusu, nüfus yoğunluğunu, çarpık kentleşmeyi ve benzeri parametreleri dikkate alarak adımlarımızı atıyoruz" dedi.

Erdoğan, konuşması sırasında medyaya serzenişte bulunarak, "Köşe yazarları benim bu hamdolsuna çok takılmışlar. Diyorum ki güle güle kullanın. Bu da iyi bir ciklet" ifadelerini kullandı.

Dünyaya örnek olacak projelere imza attıklarını ifade eden Erdoğan, "Bazıları 'katlı köprülü kavşaklar çözüm değil' diyorlar. Dünyanın gelişmiş ülkelerini gez, dolaş, bak. Bunun 5 katını yapanlar var. Bizim bu sözlere kulağımız tıkalı, işimize bakıyoruz. Biz hizmet siyaseti üretiyoruz, farkımız bu. Yeni tüneller tamamlanıyor. İstanbul'da artık 7 tepeyi tünellerle delerek Ferhat Şirin'e ulaşmış olacak. 2023'te İstanbul'un hangi semtinde olursa olsun, her bir İstanbullu kardeşim azami 10 dakika içinde metrobüse veya metro istasyonuna ulaşma imkanını yakalayacak. Bunun adımlarını atıyoruz.

Ayrıca 3. Köprü bittiğinde inşallah ağır vasıtaların tamamını kuzeye atacağız. Kuyuya kimse bakmaz, çünkü göremez. Minare yaptığında herkes görür. Bizim ona da ihtiyacımız var, ona da ihtiyacımız var. Şu anda boğazın 82 metre derinliğinden 11 tüp birleştirildi ve Üsküdar-Sirkeci ile buluştu. 2013'te boğaz tüpgeçitle geçilebilecek" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın konuşması sırasında, basın mensuplarının bulunduğu noktada bir hareketlilik yaşandı. "Medya kolay gelsin, hayırdır ne buldunuz" diye seslenen Erdoğan, gazetecileri yuhalayan vatandaşlara da, "Bırakın şu medyayı, işimize bakalım. Onlar da kendi işini yapıversin" dedi.

Konuşmasını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefete de yüklendi. Erdoğan, "Bizim fiillerimizin ulaştığı yere, bunların hayalleri bile ulaşamaz. Bunca zamandır ne yaptınız. Tek partili dönemden sonra tek başınıza iktidar olamadınız. Bundan sonra da olamayacaksınız. 'Şu ülkede biz medeniyet adına şunu yaptık' deyin. Dikili ağacınız yok. İBB başkanlığı döneminde, metro için teminat mektubu alamadım o günün hazinesinden. Teminat mektubu alamadığımız için çalışmaları kendi imkanlarımızla yürüttük.

Farklı yönetimlerle çalışmak kolay değil. Herkes bizim gibi iyi niyetli değil. Farklı siyasi parti de olsa, 'gel kardeşim, bu şehir için biz yanındayız' diyoruz. Yeter ki sen ortaya eser yok, proje getir. Bizim derdimiz Ahmet, Mehmet değil. Biz bağcıyla uğraşmıyoruz, milletçe üzümü yiyelim istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından metrobüs hattının açılışı gerçekleştirildi. Erdoğan, Avcılar'da katılacağı açılış törenine metrobüsle gidecek.

İstanbul'da Avcılar-Zincirlikuyu metrobüs hattından sonra Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattı da bugün hizmete girdi. Açılışıını Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaptığı Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattında 7 istasyon bulunuyor ve yeni hatla günde ortalama 300 bin yolcu taşınması hedefleniyor.

Metrobüs Zincirlikuyu-Söğütlüleşme arasını 24 dakikada alacak. Metrobüs 11 kilometre olan yeni hatta Boğaziçi Köprüsü geçişinde normal trafik içinde seyredecek ve köprüyü ortalama 7 dakikada geçecek.

Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs hattı 90 milyon TL'ye mal olurken, hat için 7 alt geçit, 5 köprü, 3 adet viyadük inşa edildi. 20 kilometre metrobüs halatlı bariyer, 20 kilometre çelik bariyer yapıldı.

YENİ METROBÜSLER 230 YOLCU KAPASİTELİ

Yeni hatla birlikte daha önce alınan ve her birinin yapımı 8 ay süren 10 metrobüs aracı da hizmete girecek.

Saatte 60 kilometre hız yapabilen metrobüsler, 230 yolcu kapasiteli olacak. Çevre dostu metrobüsler 3 otobüse bedel hizmet verecek, personel, işletme ve yakıtta tasarruf sağlayacak.

Akıllı teknoloji desteğiyle çalışan ve uçaklarda yön bulmayı sağlayan "Flight Directory" benzeri bir bilgisayarla önceden belirlenmiş sanal yörüngede hareket eden metrobüsün, güzergah üzerine çakılan mıknatıslı çubuklarla kendini sürekli denetleme özelliği bulunuyor.

BİR ARAÇ SAATTE TEK YÖNDE 15 BİN YOLCU TAŞIYACAK

Saatte tek yönde 15 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip metrobüslerde 4 ayrı güvenlik kamerası bulunuyor.

Araçların tüm tekerlekleri yengeç hareketi gibi yan olarak yanaşma özelliğine sahip. Bu özellik, araçların duraklara sıfır olarak yanaşmasını ve engelli vatandaşların araçları sorunsuz şekilde kullanmasını sağlıyor.

BİR GÜNDE 540 BİN KİŞİ SEYAHAT EDİYOR

Metrobüs, Avcılar-Zincirlikuyu hattında günde ortalama 510-540 bin yolcu taşıyor.

Metrobüsün birinci etabı Avcılar-Topkapı hattı Eylül 2007 tarihinde hizmete açıldı. Güzergah uzunluğu yaklaşık 19 kilometre, istasyon sayısı 14 olan bu hat, yaklaşık 156 milyon TL'ye mal oldu. Bu maliyet, metrobüs hattı, yan yollar yapılması, D-100 Karayolu'nun düzenlenmesi, ek köprülerin yapılması, kavşakların düzenlenmesi, yaya üst geçitlerinin yapılması, aydınlatma, peyzaj, altyapı tesislerinin yapılması ve durakların yapılmasını içeriyor.

Metrobüsün ikinci etabı olan Topkapı-Zincirlikuyu arası da 8 Eylül 2008'de hizmete girdi. 10.3 kilometre olan hatta 11 adet istasyon yer alırken, ikinci etap da 120 milyon TL'ye mal oldu.

Milliyet - İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 12:35:54
Güncelleme :3 Mart 2009 Salı 13:17:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?