19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Sonunda Meclis'e gitti

AK Parti 256 imzayla yeni anayasa paketini TBMM'ye sundu. Yeni teklifin madde sayısı 30 oldu.

Anayasa teklifi paketi, AK Parti'li 265 milletvekilinin imzasıyla TBMM Genel Sekreterliği'ne teslim edildi.

50 VEKİL İMZASINI GERİ ÇEKMİŞTİ

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, "50 milletvekili Anayasa değişikliği taslağından imzasını geri çekti. Böylece imza sayısı 184'ün altına düştü. Taslak yeniden imzaya açıldı." dedi.

Bu gelişmeyle, taslakta TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de imzası bulunduğu iddiasıyla başlayan tartışmalar sona erdirilmeye çalışılıyor.

AK Partili vekillerin imzasını çekmesiyle teklifteki imza sayısı 184'ün altına düştü ve yeniden imzaya açıldı.

İmzaların bugün içinde tamamlanması bekleniyor. İmzalar tamamlanırsa yeni teklif gün içinde Meclis'e sunulacak.

Suat Kılıç, paketi önceden imzalayanların yeniden imza atacaklarını vurguladı.

CHP'nin iddiası...

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, 31 Mart'ta yaptığı açıklamada, TBMM Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişiklik teklifinin, daha önce milletvekillerinin hazır halde bulunan imzalarıyla sunulduğunu ve bu imzaların içinde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de Antalya Milletvekili olarak imzasının bulunduğunu öne sürmüştü.

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise iddiayı yalanlayarak, anayasa değişiklik teklifinde imzasının olmadığını belirtmişti.

ARINÇ: BİLGİM YOK

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 50'nin üzerinde AK Partili milletvekilinin Anayasa değişikliği taslağından imzasını çekmesiyle ilgili olarak, "Benim bir bilgim yok. Son zamanlarda bir imza tartışması vardı. Herhalde onun için yeni bir imza listesi vermek için böyle bir şey olabilir" dedi.

BEKİR BOZDAĞ: GEREKSİZ YERSİZ BİR TAKIM TARTIŞMALAR

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine, Türkiye'nin çok önemli bir reformun arifesinde olduğunu belirterek, Anayasa'da çok önemli değişiklikler içeren bir teklif verildiğini söyledi. Bozdağ, "Bununla ilgili imzalar eskiydi, yeniydi, ıslaktı kuruydu, başkanın imzası vardı yoktu, başbakanın vardı yoktu; böyle gereksiz, yersiz, işin esası ile ilişkisi olmayan bir takım tartışmalar yapılıyor. Bu tartışmalar nedeniyle milletvekili arkadaşlarım bu tartışmalara son vermek ve işin özünün tartışılmasına imkan vermek için imzalarını geri çekmişlerdir. Şu anda bir kısım arkadaşlarımız yeni teklifin Meclis Başkanlığı'na sunulması için imzaya açmış durumdadır" dedi.

Bir gazetecinin, "TBMM Başkanı Şahin'in imzası olduğu anlamında ısrarlı tutumunuz olmuştu. İmzaların geri çekilmesiyle aslında muhalefetin ortaya attığı iddiaları doğru kabul etmiş olmuyor musunuz?' sorusuna da, "Hayır, hayır, kesinlikle bu tartışmalara bu kadar önemli bir konunun gölgelenmesine arkadaşlarımızın gönülleri razı olmadığından bu yola gittiklerini düşünüyorum" diye konuştu. Bozdağ, 'Teklifte yenilik bekleyelim mi?' şeklindeki bir soruya da, "İçeriğinde değişiklik olabilir mi? Olabilir" yanıtını verdi.

SUAT KILIÇ: TEKLİFİMİZİN ARKASINDAYIZ

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç da, imzaların çekilmesinin teklifin düşmesi anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine, 30 Mart 2010 tarihinde sundukları Anayasa değişiklik teklifinin özü itibariyle daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük vaat eden, Türkiye'de bireyin hukukunu öne çıkarmayı amaçlayan ve hukuk devletini güçlendirmeyi hedefleyen bir Anayasa teklifi olarak hazırlandığını söyledi.

Bugün itibariyle de kanaatlerinin aynı olduğunu ifade eden Kılıç, "Ancak maalesef Türkiye'de belli çevreler, özellikle muhalefet siyaseti, Anayasa değişikliği teklifini özü bakımından tartışmak yerine bir imza tartışması yaratmayı tercih etti. Oysa ki, değişiklik teklifinin altındaki imzalar noktasında en ufak bir problem söz konusu değildir. İçerik olarak bakıldığında yapılan tartışmalar maalesef teklifin özünü tartışmayı bir tarafa bırakan, bir şekil tartışması yaratmayı hedefleyen tartışmalar olarak planlandı. Bu maksatlı yaklaşımı boşa çıkarmayı, teklifin altında imzası bulunan milletvekilleri olarak bir görev şeklinde değerlendirdik" diye konuştu.

Türkiye demokrasi hayatındaki en kapsamlı özgürlük düzenlemesini, en kapsamlı hukuk devleti v en kapsamlı demokrasi düzenlemesini bir imza tartışmasının gölgesinde bırakılmasına razı olmadıklarını ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:

"Ben gün itibariyle, Samsun Milletvekili olarak teklifin altında bulunan imzamı geri çektim. Buna ilişkin dilekçemi TBMM Başkanlığına sundum. Aynı saatlerde 50'inin üzerinde milletvekili arkadaşım aynı nedenlerle imzalarını geri çekmiş oldular. Bu andan itibaren kararlılıkla şunu ifade ediyoruz. Anayasa değişikliği teklifinin arkasındayız. Anayasa değişikliği teklifinin şu andan itibaren imzalar bakımından değil özü ve ruhu bakımımdan tartışılmasını istiyoruz. Türkiye'nin demokrasi ihtiyacıyla
tartışılmasını istiyoruz. Türkiye'nin özgürlük ihtiyacıyla tartışılmasını istiyoruz. Türkiye'nin çağdaşlaşması, muasır medeniyete erişmesi, gerçek ve tam bir hukuk devleti olması yönüyle anayasa değişikliği teklifinin basında, kamuoyunda ve siyasette tartışılmasını istiyoruz. An itibariyle rahatlıkla ifade edebilirim ki teklif üzerinden yürütülen imza tartışmaları tamamen sona ermiştir. Anayasa değişikliği teklifinin yeniden milletvekilleri TBMM üyelerinin imzasına açılmış bulunmaktadır. Meclis'te milletvekili sıfatıyla bulunan her üye Anayasa değişikliği teklifi altına imzasını koyabilme hakkına ve imkanına sahiptir. Özü demokrasi olan hukuk ve demokrasi olan bu anayasa değişikliği teklifi yeniden işlem görecektir. Bunu arzu ediyoruz. Takvim olarak imzaların milletvekili arkadaşlarımız tarafından tamamlanabilmesi halinde gün içinde Anayasa değişikliği teklifini yeniden TBMM Başkanlığına arz edilmesi planlanmaktadır."

TBMM Başkanı'nın hangi takvim içerisinde bunu Anayasa Komisyonu'na sevk edeceği, Anayasa Komisyonunun bunu hangi takvim içinde görüşmeye başlayacağının bu iki makamın takdirinde olduğunu da belirten Kılıç, "Teklif düşmüş oldu değil mi?' sorusuna ise, "İçtüzük gereği olarak 'teklif düştü' şeklinde kavram kullanabilmek belki mümkün değil ama Anayasa değişikliği teklifi için gereken imza sayısının altına inilmiş olduğundan dolayı muhtemelen teklifin işlem görmeye devam etmesi artık mümkün olamayacak mevcut koşullarda. Ama bu durum yeni teklifin imzaya açılmasına ve TBMM'ye bir an önce ivedilikle sunulmasına engel bir durum teşkil etmeyecek" yanıtını verdi.

"İMZALAR BUGÜN TAMAMLANABİLİR"

İmzaların bugün tamamlanıp tamamlanamayacağının sorulması üzerine de Kılıç, "Bugün tamamlanması büyük ihtimaldir. İmzaya açılmış durumdadır. Milletvekili arkadaşlarımız Anadolu'da, kendi seçim bölgelerinde bulunmaktalar ağırlıklı olarak. Ankara'ya gelenler teklife imzasını koymaktadırlar. Bu tabii Anayasa değişikliği teklif olarak sunulduğu için ve teklife imza koymak milletvekilinin kişisel tercihi, kişisel takdirinde bir husus olduğu için milletvekillerinin konu hakkında bilgi edindikçe kendi
iradeleriyle şekillenecek ve devam edecek bir husustur" dedi.

Mevcut teklifte bir değişiklik olup olmayacağı yönündeki soruya da Kılıç, "Anayasa değişikliği teklifi milletvekillerinin takdirinde ve iradesinde olan bir husustur. İmza koymayı planlayan milletvekillerinin takdirlerinde olan hususlardır bunlar. Ne şekilde şekilleneceğini hep birlikte göreceğiz ama teklifimizin arkasındayız. Çünkü özü demokrasidir, özü hukuktur, özgürlük ve insan haklarıdır" karşılığını verdi.

Bir gazetecinin, 'Acaba en baştan milletvekillerinin iradesi sorgulanarak imzalar alınamaz mıydı?' şeklindeki sorusuna da Kılıç, "Bu konudaki sorunuza çok net olarak bir cevap verebilirim. Mevcut Anayasa Komisyonu'na intikal etmiş bulanan teklifin altında bulunan imzalar noktasında bizim en ufak bir kuşkumuz, tereddüdümüz söz konusu değildir. Ama kasıtlı bir imza tartışması başlatılmak istenmiştir. Bu kasıtlı tartışma ile Anayasa değişikliği özü itibariyle gölgelenmek istenmiştir. Biz demokrasi, hukuk ve özgürlüklerin bir imza tartışmasının gölgesinde bırakılmasını istemiyoruz" yanıtını verdi.

'Yeni bir sürpriz bekleyelim mi?' sorusuna da Kılıç, "Çok fazla sürpriz beklemeyin" karşılığını verdi.

ELİTAŞ: BU TARTIŞMA ÇOK GEREKSİZ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, aynı yöndeki sorular üzerine, teklif gelirse imza atacağını belirterek, "Bu tartışma çok gereksiz yere çıkarılmış bir tartışma. Değiştirdiğimiz önemli yenileşme, demokratikleşme teklifi konusunda ana muhalefet partisinin gereksiz tartışmayla özü dışına çıkarılmasına arkadaşlarımızın gönlü razı olmamış. Teklif geri çekildi. Sanırım Meclis Başkanımız teklif sahibine iade edecektir. Açılan imzaya imzamı atacağım" dedi.

ERGİN: TAKİP EDİP GÖRECEĞİZ

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, konunun parlamentodaki arkadaşlarının yapacağı iş olduğunu, kendisinin işi olmadığını belirterek, "Takip edip göreceğiz" dedi. Ergin, Balyoz soruşturmasındaki yeni tutuklama kararlarıyla ilgili bir soruya üzerine de, yürümekte olan bir soruşturma hakkında değerlendirme yapmayacağını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2010 Pazartesi 16:52:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?