15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Soykırım hassasiyetiniz var...'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak Türkiye'nin hassasiyetlerini anladıklarını ancak ABD Kongresi'nin bağımsız bir kol olduğunu söyledi.

McCormack, günlük olağan basın bilgilendirme toplantısı sırasında sorulan, "Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Ermeni tasarısı Türkiye-ABD ilişkileri için bir tehdittir görüşüne katılıyor musunuz" sorusu üzerine, bu ifadelerin Gül'ün kendi takdiri olduğunu kaydetti. Türkiye'deki hassasiyetlerin farkında olduklarını ifade eden McCormack, "Aynı zamanda ABD'deki ve dünyanın diğer bölgelerindeki diğer toplumların hassasiyetlerini de anlıyoruz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Gül'ün ve Türk Hükümeti'nin Amerikan yönetim sistemini ve Kongre'nin bağımsız bir kol olduğunu anladığına inandığını belirten McCormack, ancak yine de Kongre üyelerine söz konusu tasarıyla ilgili Türk Hükümeti'nin hassasiyetlerini ilettiklerini ifade etti. 

"ORTA DOĞU'DA SORUMLULUKLA ATILAN ADIMLARI DESTEKLİYORUZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, kısa bir süre önce Türkiye'yi ziyaret eden Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in İsrail-Filistin konusunda yeni bir inisiyatif arayışında olduğunun hatırlatılması üzerine de şöyle konuştu:

"Anladığım kadarıyla Başkan Müşerref Müslüman Arap ülkelerle Müslüman olmayan Arap ülkelere bir dizi seyahat yaparak farklı birtakım konuları ele aldı. İlk olarak İsrail-Filistin gerilimi ikinci olarak da Sunni-Şii bölünmesine değindi".

McCormack, bu konudaki inisiyatifler hakkında henüz tam bir bilgilerinin olmadığını ancak Pakistan, Endonezya, Mısır, Türkiye gibi ülkelerin bu konuda sorumluluk bilinciyle atacakları adımları desteklediklerini kaydetti.


anka
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2007 Perşembe 12:24:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?