20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Söz ver, yemin edelim!

CHP bugün saat 15.00’e kadar Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın tahliye edilmemesi halinde Meclis’te yemin etmemeyi görüşecek.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, 24. dönem vekillerine verilen resepsiyonda, Başbakan’a çağrı yaptı, “Hükümet somut adım atarsa girer yemin ederiz” dedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın tahliye edilmemeleri halinde yemin etmemeyi bugün görüşeceklerini belirterek, “Başbakan somut adım atar, ‘Böyle şey olmaz tutuklu milletvekili olmaz. Bu yanlış düzeltilmeli’ derse, kamuoyu önünde güvence verirse yemin ederiz” dedi.

CHP’liler kokteylde tanıştı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, milletvekilleri için verilen kokteylde bir grup gazeteciyle sohbet etti. Bugün yapacakları MYK ve parti grubu toplantısında yemin etmemeyi görüşeceklerini ve bir karar vereceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Gruptan henüz görüş almadık yarın (bugün) tartışacağız, oturup karar vereceğiz” dedi.Kılıçdaroğlu, “Milli irade tecelli etmiş, bu insanlar seçilip gelmiş, bunun düzeltilmesi lazım, böyle bir saçmalık olmaz, böyle demokrasi anlayışı da olmaz” dedi.

4 yılımızı etkileyecek...

Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığı’nın devreye girmesini isteyip istemedikleri konusunda, “O Adalet Bakanı’nın takdiridir. Ama o sürece girilmesi için üst itirazın da sonuçlanması lazım. Kanun yararına bozma olabilir, ona da açığız, sorun yok, olması gereken varolan sorunun aşılmasıdır. Aşılması için tek bir yol yok, siyasette çözüm fazladır, onlardan herhangi birisi olabilir” dedi. Kılıçdaroğlu yemin etmeme veya başka yönde alacakları herhangi bir kararın CHP’nin 4 yılını etkileyeceğini ifade ederek, “Herkes duruşumuzu görecek ve bu karar bizim tüm yasama sürecimizi etkileyecek” dedi. Kılıçdaroğlu bir gazetecinin “Aslanların ilk kaptığı sarı öküzün hikayesi gibi mi?” demesi üzerine de, “evet” karşılığını verdi.

Yemin güvenceye bağlı...

Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın, “Hükümet somut bir söz verirse biz de girer yemin ederiz” sözlerinin anımsatılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Söz verirse değil, hükümetin söz vermesi lazım. Söz verilirse elbette yemin ederiz. Toplum rahatlamış olur, o zaman sizin başka bi rşey yapmanız haklı bir gerekçe oluşturmaz. Başbakan, ‘Böyle şey olmaz. Tutuklu milletvekili olmaz. Bu yanlış düzeltilmeli. Gelin bunu düzeltelim’ derse elbette ki yemin ederiz. Mahkemeden güzel bir karar gelmesi sadece bizi değil tüm Türkiye’yi rahatlatır. Başbakan’ın kendisi bu süreçte, milletvekilliği sürecinde büyük sıkıntılar çekmiştir. O dönem kendisine demokrasiye inanan parti olarak CHP büyük katkılar vermiştir. O süreci yaşamış olan birisinin bugün farklı bir düşünce içinde olacağını düşünemiyorum” dedi.

Tutukluluk süresi kısaltılabilir

Kılıçdaroğlu, tutuklu vekillerin tahliye edilmesi için yasal bir düzenleme olması gerektiğini belirten bazı CHP’lilerin sözlerinin hatırlatılması üzerine de, şunları söyledi: “Yasal bir düzenlemeye gerek yok. Çünkü ortada bir mahkumiyet kararı yok. Karar tümüyle takdire dayanır, yasal düzenleme tutukluluk süresiyle ilgili bir sınırlama getirirse bu sorun yasal düzenlemeyle de elbette çözülür, takdirle de çözülebilecek, yasal düzenlemeyle de çözülebilecek bir konudur bu. Tutukluluk süresi gibi iki yıl, altı ay, bir yıl gibi bir sınırlama getirilirse bu sorun çözülmüş olur. Demokratik ülkelerdeki tutukluluk süresi neyse aynısı getirilebilir.”

‘Meclis çalışsın...’

Oktay Ekşi’nin yemin ederek görevinin başında olacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Biz Meclis’in çalışmasını istiyoruz” dedi. Bir gazetecinin “Siz yemin etmezseniz CHP yasama faaliyetlerine katılamayacak” denilmesi üzerine de, “O aşamaya gelince ona bakarız” dedi. Kılıçdaroğlu, “AKP, BDP ile görüştü sizinle görüşmüyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da, “Onu AKP’ye sormak lazım, bizim illa bize gelin diye bir beklentimiz yok, öyle bir beklentimiz olsa bunu dile getiririz zaten, hükümet ister gelir ister gelmez, onların bileceği bir iş, bizim arzu ettiğimiz şu; halkın iradesine bir darbe indirilmiştir, bu darbenin kaldırılması lazım, kaldıracak yer de siyasi otoritedir” dedi.

RESEPSİYONDAN NOTLAR

Müftü vekil türbanlı eşiyle katıldı...

* CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile yeni milletvekillerini buluşturan ODTÜ Vişnelik Tesisleri’ndeki kokteyle eski genel başkan Deniz Baykal katılmadı.

* Davetliler alkollü - alkolsüz içecekleri tercih ederken Kılıçdaroğlu su içmeyi tercih etti.

* CHP İstanbul Milletvekili eski müftü İhsan Özkes resepsiyona türbanlı eşi Melek Özkes ile katıldı. Kılıçdaroğlu, Özkes çiftiyle bir süre sohbet ederek Melek Özkes’e “Eşiniz yaptığı işlerde çok iyi performans gösterdi. Bakalım Meclis’te perfosmansı nasıl olacak, göreceğiz” dedi.

Bir bekleyiş de kurultay için

CHP milletvekillerinin tahliye edilip edilmeyeceği yönündeki kararı bekleyen CHP’de diğer bir bekleyiş ise muhaliflerin kurultay talebiyle topladıkları imzalarda yaşanıyor. CHP yönetimi, imza toplanamayacağı konusunda rahatlığını korurken, muhalifler ise imzaların 500’ü aştığını, tamamlanma aşamasında olduğunu savunuyor. 7 Temmuz’a kadar süresi bulunan muhaliflerin yeterli 630 imzayı bulup bulamayacakları merak edilirken, CHP yönetimi, “Toplayamazlar” görüşünü savunuyor.

Balbay kaydını yaptırdı

TBMM Genel Kurulunda bugün yapılacak yemin töreni öncesinde milletvekili kayıtları dün yoğun şekilde sürdü. Kaydını yaptıran milletvekilleri arasında yer alan Balbay’ın evraklarını, CHP’li bir milletvekili aracılığıyla gönderdiği öğrenildi. Daha önce de Ergenekon tutuklularından CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Mehmet Haberal da kaydını yaptırmıştı.

Vatan
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2011 Salı 09:49:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?