19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Suçu değil çözüm arıyoruz

Başbakan Erdoğan, 17 şehidin ardından TSK’ya yöneltilen eleştirilere karşı, "Şu anda suçlu değil, çözüm aramanın gayreti içindeyiz. Eksiklikler olabilir, bundan sonra da ne isterlerle yaparız" dedi. Erdoğan, Kuzey Irak yönetiminden de yaptırım beklediklerini söyledi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Aktütün Karakolu’na yönelik terörist saldırının ardından TSK’ya yöneltilen eleştirileri yanıtlarken, "Suçlu değil çözüm peşinde" olduklarını söyledi. Bugüne kadar güvenlik güçleri ne istediyse verdiklerini, varsa eksiklikler bunların da giderileceğini belirten Erdoğan, "Akan kanı durdurmak için yeni ne tedbir gerekiyorsa alıyoruz, alacağız" dedi. Partisinin dünkü grubunda konuşan Erdoğan, ABD ile başarılı istihbarat paylaşımı çalışması içinde olunduğunu söyledi. "Müttefiklerimizden beklentilerimiz açıktır" diyerek, bütün ülkelerden terörle mücadelede destek isteyen Erdoğan, Kuzey Irak yönetimini uyardı. Erdoğan, şöyle dedi:

Tepkiyle çözülemez

Terör sorunu karşısında rasyonel bir tavır geliştirme becerisini göstermeliyiz. Hiçbir toplumsal mesele, tepkisel tavırlarla çözülemez. Toplumsal meselelerimizi çözmenin yegane yöntemi, aklıselim çizgisinde yürümek, sağduyuyu elden bırakmamaktır.

Konuşmayalım demiyorum ama


Bunu söylerken, terörü üreten toplumsal dinamikleri ve bir bütün olarak devletin terörle mücadele pratiğini tartışmayalım, üzerinde konuşmayalım demek istemiyorum. Makul ve serbest bir tartışma olmadan meselelerimizi çözemeyeceğimiz de aşikardır. Düşmanlık üreten, bu toplumun kardeşliğini zedeleyen söylemler, ancak terör odaklarına hizmet edebilir.

Ne istedilerse verdik

Hep bir şeyin içerisinde olanlar var. O da suçlu aramak... Biz şu anda suçlu aramanın ötesinde çözüm aramanın gayreti içindeyiz. Çünkü, inanıyoruz ki güvenlik güçlerimiz samimi olarak ellerinden gelen gayreti göstermişlerdir. Faturası ve neticesi şüphesiz ki ağır olmuştur. Buna katlanmak da zordur. Ama bir gerçeği unutmayalım; eksiklikler olabilir ve vardır. Güvenlik güçlerimizin hepsine, polisimize, askerimize, "Bizden isteğiniz nedir? Ne varsa söyleyin, biz gereğini yaparız" demişizdir. Bugüne kadar da ne istenirse, bunu yerine getirdik ve bundan sonra da yerine getiririz.

Aranıza kalın duvar örün


Bölge halkımız nasıl her geçen gün terörle arasına kalın bir duvar örüyorsa, bölge ülkeleri de terör örgütüyle arasına kalın bir duvar örmeli, net bir tavır ortaya koymalıdır. Kuzey Irak bölgesel yönetiminin de geçmişte zaman zaman olduğu gibi, terörist unsurlara karşı iş birliği yapması, doğru yoldur. Sadece açıklamaları yeterli bulmuyoruz, uygulamaya geçmesini bekliyoruz. Aksi takdirde, biz bazı yaptırımlara girme durumuna girebiliriz.

Tezkere en yüksek oyla çıksın


BAŞBAKAN Erdoğan, bakan ve milletvekillerinden, bugünkü tezkere oylamasında tam kadro hazır bulunmalarını istedi. Tezkerenin, terörle operasyonel anlamda mücadelenin yanı sıra caydırıcılık özelliğinin de bulunduğunu belirten Erdoğan, "Tezkerenin oylamasında hepimiz hazır bulunacağız. Tezkerenin en yüksek oyla çıkmasını istiyorum" dedi. TSK’nın sınır ötesi operasyon yetkisini bir yıl uzatan tezkere, bugün TBMM Genel Kurulu’nda Aktütün baskınının gölgesinde görüşülecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 09:43:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?