18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

'Sungar'ın istifasının sorumlusu hükümet'


**AB Genel Sekreteri Sungar'ın AB konusunda önemli çalışmaları olduğunu belirten Öymen, ''Ancak istifanın arka planını iyi anlamak lazım. Hükümetin AB üyelik süreci hazırlıkları çok yetersiz ve bu durum üst düzey bürokratlar arasında büyük rahatsızlık yaratıyor'' dedi.

ANKARA  - AB Genel Sekreteri Murat Sungar 'ın istifasını değerlendiren muhalefet partilerinin dış politika kurmayları hükümeti sorumlu tuttular.

Sungar'ın AB konusunda önemli çalışmaları olduğunu belirten Onur Öymen , ''Ancak istifanın arka planını iyi anlamak lazım. Hükümetin AB üyelik süreci hazırlıkları çok yetersiz ve bu durum üst düzey bürokratlar arasında büyük rahatsızlık yaratıyor'' diye konuştu. Öymen, Sungar'ın ''Siyasi otoriteye istediği kadrolarla çalışma imkânı vereceğime inanıyorum'' sözlerini de ''Bir nezaket cümlesi'' şeklinde değerlendirdi.

Öymen, mesaja diplomatik bakış açısıyla yaklaşıldığında ise ''Biz size nelerin yapılması gerektiğini söyledik, ancak siz ısrarla yapmadınız. O zaman buyurun kendi kadronuzla kendi bildiğiniz gibi hareket edin'' sonucuna varıldığını söyledi. AB konusunda en az 2 bin uzmanla çalışmanın gerekli olduğunu söyleyen Öymen, halen 80 uzman olduğunu ve bunun, mevzuatı bile 80 bin sayfa olan AB için yeterli olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin AB konusunda çok önemli uzmanları olduğunu, ancak görev verilmediğini söyleyen Öymen, ''Devlet kadrolarında hükümete yakın olmaktan başka özelliği olmayan insanları görmekten üzüntü duyuyoruz'' dedi. Öymen, Başmüzakereci Ali Babacan için de ''Şu ana kadar gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında büyük bir etki yaratamadı'' dedi. Konu ile ilgili konuşan İnal Batu da ''AKP hükümeti, AB ilişkilerinde çok kötü notlar alıyor. Başmüzakereci bile hükümet içi gereksiz anlaşmazlıklardan dolayı çok büyük bir gecikmeyle tayin edildi'' dedi. Sungar'ın istifasını haklı bulduğunu belirten Batu, bağımsız bir AB bakanlığının bir an önce kurulması gerektiğini söyledi. Sungar'ın ''Siyasi otoriteye istediği kadrolarla çalışma imkânı vereceğime inanıyorum'' sözlerine de değinen Batu, ''Bu sözler sadece bir sitem. Asıl neden, uygun şartların bir türlü oluşturulmamış olmasıdır'' dedi.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Çağrı Erhan da hükümetin bürokratlara karşı politikalarını eleştirdi. Erhan, ''Özelleştirme yapacağım diyorlar, bu kurumların genel müdürleri ayrılıyor. Müzakerelere başlayacağız diyorlar, AB Genel Sekreteri istifa ediyor. Hükümet ile bürokratlar arasında bir problem var'' dedi.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2005 Pazar 03:23:52
Güncelleme :8 Ağustos 2005 Pazartesi 10:04:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?