16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Suriyeliler PKK’yı terk ediyor

Ülkesindeki ayrılıkçı faaliyetleri önlemek amacıyla PKK’ya yönelik operasyonlarını aralıksız sürdüren Suriye, yakaladıkları örgüt sorumlularını ağır hapisle cezalandırırken, PKK ile Suriyeli Kürtler arasında yaşanan haraç kavgasında kan döküldü. Suriyeli örgüt kadrolarına yönelik infazlar, PKK’dan 100 kadar Suriyeli’nin kaçmasıyla doruk noktaya ulaştı. 


PKK'lı avı

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD (Demokratik Birlik Partisi) mensuplarının, örgütün kuruluş yıldönümünü bahane ederek, geçen ay Afrin ve Halep’te tutuklanan PKK mensuplarının serbest bırakılması amacıyla, 9 Ocak 2007 günü başkent Şam’da bir protesto gösterisi yapmak istedikleri, ancak güvenlik güçlerinin eyleme izin vermediği belirlendi. Şam’ın Kasır Alshab (Halk Sarayı) önünde bir araya gelen PKK’lıların, güvenlik güçlerine karşı koymaları üzerine çıkan çatışmada, 50 örgüt mensubunun tutuklanarak Şam Cezaevi’ne konulduğu kaydedildi. 

Bu arada, Suriye İnsan Hakları Ulusal Örgütü (SAWASİYA) tarafından yayınlanan basın açıklamasında (7 Ocak 2007), “Terör örgütü PKK sorumlusu olmak ve Suriye topraklarının bir bölümünü yabancı bir ülkeye ilhak etme girişiminde bulunmak” gerekçesiyle yargılanan PKK sorumlularından Hüseyin Qanber, Hüseyin Battal ve Omar Temmo’nun 5’er yıl ağır hapisle cezalandırıldıkları bildirildi. 

Haraç

SAWASİYA’nın açıklamasında, geçen ay Lazkiye’ye bağlı Kalçuk, Gebeli ve Assaraya gibi köylerde yolları keserek, Kürt ve Türkmen köylülerin para ve kıymetli eşyalarını gasp ederken suçüstü yakalanan 12 PKK mensubunun da 1-5 yıl arası hapis ve 10’ar milyon Suriye Lirası para cezasına çarptırıldıkları kaydedildi. 

Suriye güvenlik birimlerince 2 Ocak 2007 gecesi Ras Al Ayn’ın Mahatta yöresinde gerçekleştiren operasyonlarda ise, Ahmed Falamez, Hacı Kermi ve Ali Bişar Osa isimli örgüt sorumlularının yakalandığı, yakalananların evlerinde 50 adet kaleşnikof silahla birlikte, 50 milyon Suriye Lirası (yaklaşık 1 milyon ABD Doları) ve 50 bin ABD Doları ile çok sayıda örgütsel dokümanın ele geçirildiği kaydedildi.
Öte yandan, bir grup PKK mensubunun 5 Ocak 2007 akşamı Ras Al Ayn bölgesindeki KYB taraftarlarının bulunduğu Ahmedkan isimli kahvehaneye gelerek, haraç istemeleri sonucunda yaşanan çatışmada, PKK sorumlusu Ömer Kokuyan ile KYB sorumlularından Ahmed Sino’nun oğlu İbn Ahmed Sino’nun öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı öğrenildi. 

Ayn El Arap yöresinde yaşayan PKK taraftarlarının çatışmalar nedeniyle kendi yandaşlarına destek olmak amacıyla yaklaşık 50 araçlık konvoyla bölgeye gelmeleri ile PKK ve KYB taraftarları arasındaki gerginliğin tırmandığı belirtiliyor. 

Suriyeliler azaldı

Geçen ay, Murat Karayılan’ın, “Suriyeli örgüt kadrolarına gözdağı vermek” amacıyla, uzun yıllar PKK adına faaliyet gösterdikten sonra örgütten ayrılan Çektar kod adlı Suriye vatandaşı Enver Abdela Heftar’ı öldürtmesi, Suriyeli Kürtleri ve örgüt içindeki Suriyeli kadroları kızdırmıştı. İnfaza sert tepki gösteren PKK’nın silahlı kanadının başındaki Suriyeli Fehman Hüseyin’in, Murat Karayılan’ın “ateşkes” talimatına rağmen, Türkiye’deki silahlı eylemlerini sürdürmesi, örgüt içerisindeki liderlik kavgasının boyutlarını gözler önüne sermişti.

Öte yandan, Suriyeli Çektar kod adlı örgüt sorumlusunun infazı sonrasında, can güvenliği kalmadığını düşünen ve Karayılan yönetimine güvenmeyen 100 kadar Suriye uyruklunun örgütten ayrılmasıyla, PKK içerisindeki Suriyeli sayısının 750 civarına indiği belirtiliyor.
M. Yüksel Özbek/Kenthaber
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2007 Pazartesi 18:16:37
Güncelleme :15 Ocak 2007 Pazartesi 18:15:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?