18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Susurluk'tan sonra Gebze

Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ortaya çıkartılan belgeler, kaçakçıların bürokratlardan siyasilere uzanan geniş ilişkiler ağını ortaya çıkarttı. Gümrük memurlarının terfi için kaçakçıların peşine düştüğü belirtilen belgelerde, bir bakanın da kaçakçılardan oğluna ticareti öğretmesini istediği ileri sürülüyor.

 İLHAN TAŞCI

ANKARA - Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren akarayakıt kaçakçılığına ilişkin dava dosyasına, bir bakanın kaçakçılardan oğluna ticareti öğretmelerini istediği iddiası yansıdı. Belgelere göre, kamudaki en üst düzey bürokratlardan birisi de akaryakıt kaçakçılarının işyerlerini ziyaret etti. Kaçakçıların, Gümrük Müsteşarlığı'nın üst düzey bürokratları ile gümrükleri gezerek ''gövde gösterisi'' yaptıkları belirlendi. Gelişmeler üzerine bazı gümrük görevlilerinin de kaçakçılarla ilişkiye geçerek terfileri konusunda yardım istedikleri tespit edildi. Dosyada, kaçakçıların bazı bakanlarla görüştükleri ve bazı konularda yardım istedikleri bilgisi de yer aldı.

Esat Kurucu ile İbrahim Bilgehan Taşdelen 'in paravan olarak kullandığı ZRG Grup Dış Ticaret AŞ'nin 1087 ton akaryakıt kaçakçılığına ilişkin açılan dava dosyasında, kaçakçıların ilişkilerinin bürokratlarla sınırlı olmadığı ortaya çıktı.

Kaçakçıların siyasilerle de ilişkiye girdikleri ve bazı atamalar konusunda yardım istedikleri anlaşıldı. Kaçakçıların siyasetçilerle görüşmesine, birlikte hareket ettikleri ''nüfuzlu kişilerin'' aracılık ettiği saptandı. Bu görüşmelerin bazılarının randevu talebi düzeyinde kaldığı, bazılarının ise gerçekleştiği anlaşıldı. Belgelere göre, kaçakçıların siyasi ve bürokratik ayağını ''Kimyasal'' lakaplı kişi yürüttü.

10 milyon dolar komisyon
Türkiye ile Gürcistan arasında tarihi İpek Yolu'nu canlandırma hedefiyle Kars-Tiflis demiryolunun inşası için iki ülke arasında protokol imzalanmıştı. Kaçakçıların bu proje için de nüfuzlu kişiler aracılığıyla harekete geçtikleri bilgisi dava dosyasına yansıdı. Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin yabancı bir firmaya verilmesi karşılığında ''10 milyon dolarlık'' komisyon için pazarlıklar yapıldığı anlaşıldı. Demiryolu projesi işinin tamamlanmasının ardından Antalya-Alanya arasında yaşama geçirilmesi öngörülen hızlı tren projesi için de siyasilerle irtibata geçilmesi konusunda görüşbirliğine varıldığı belirlendi. Kaçakçıların bir ihaleyi de kendileriyle bağlantısı görünmeyen ancak arkasında yer aldıkları holdinge ''verdirdiklerine'' ilişkin belgeler de dosyaya girdi.

Kaçakçıya esas duruş
Kaçakçılar aralarında durum değerlendirmesi yaparken; bir bakanın kendilerinden oğluna ticareti öğretmesi için yardım istediği de anlaşıldı. Üst düzey bir bürokratın oğlu ile bakanın oğlunun İstanbul'da ''yaşatılması'' için de kaçakçıların aracı olduğu saptandı.

Kaçakçıların Gümrük Müsteşarı ve üst düzey bürokratları ile birlikte teşkilatı dolaştıklarına ilişkin belgeler dosyada yer aldı. Kaçakçılarla bürokratların ''kol kola'' yaptıkları denetim sırasında, çalışanların ''esas duruşta'' beklediği anlaşıldı.

Kaçakçıların üst düzey bürokratlarla teşkilatta dolaşmasının ardından bazı gümrük görevlilerinin de kaçakçılarla irtibata geçerek ''terfileri'' konusunda yardım istedikleri anlaşıldı. Kamudaki en üst düzey bürokratlardan birisinin de değişik dönemlerde kaçakçıların bürolarını ''ziyaret'' ederek görüşmeler yaptığı saptandı. Kaçakçılar, bir tanıdıklarının telefon dinlemesine yakalandığı bu nedenle dikkatli olmaları gerektiğini konuşurlarken, kendileri de dinlemeye takıldılar.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2005 Cumartesi 03:17:05
Güncelleme :6 Ağustos 2005 Cumartesi 10:05:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?