22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Tarihe geçen seçim vaatleri

Süleyman Demirel: Herkese iki anahtar (ev ve araba) Necmettin Erbakan: Beş bin tank üreteceğiz.Tansu Çiller: Her mahallede 100 trilyoner olacak.Mesut Yılmaz: Susurluk olayını çözeceğiz.

Sandıkların kurulacağı 22 Temmuz için geri sayım devam ederken, siyasi partiler seçim kampanyalarına hız verdi. Meydanlara inen liderler, birbirinden ilginç vaatlerde bulunuyor. Verilen sözler kulaklara hoş gelse de çoğu zaman Türkiye gerçekleriyle bağdaşmıyor. Bu yüzden iktidara gelen partiler, vaatlerinin büyük bölümünü yerine getiremiyor.

Seçim vaatleri denilince akla ilk olarak Süleyman Demirel'in ismi geliyor. 1991 seçimleri öncesinde ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için 500 gün isteyen Demirel, herkese iki anahtar (ev ve araba) taahhüdünde bulundu. Demirel, insan hakları ve işkence konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı dönemde ise 'şeffaf karakol' sözü verdi. Bülent Ecevit'in ise yaklaşık yarım asrı bulan siyasi hayatında değişmeyen vaadi Köykent'lerdi. Ecevit, 57. hükümet döneminde pilot Köykent olarak kurduğu Ordu'nun Mesudiye ilçesini 2002 seçimlerinde AK Parti'ye kaptırdı.

Kapatılan Refah Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Necmettin Erbakan, 12 Eylül'den önce halktan "5 bin tank üreteceğiz" diyerek oy istedi. 90'lardan sonraki 'Adil Düzen' sloganıyla oyunu katladı. Erbakan'ın vaatleri arasında "Her ile havaalanı, hızlı tren, Taksim'e cami" de yer aldı.

DYP eski lideri Tansu Çiller, "Her mahalleye bir milyoner." diyen Menderesvari bir vaatle siyaset dünyasına adım attı: "Her mahallede yüz trilyoner olacak." Bunu "Her köylüye traktör" sözü takip etti. Tansu Çiller, sadece 'yeşil kart'ı hayata geçirebildi. ANAP eski lideri Mesut Yılmaz ise 1999 seçimlerinde "Susurluk'u çözeceğiz" diyerek halktan oy istedi.

1999'da sandıktan ikinci parti olarak çıkan MHP de seçimler öncesinde iddialı projeler ortaya koydu. "Başörtüsü sorununu ürkekler değil, erkekler çözer." diyen Bahçeli, Antalya'dan milletvekili seçilen Nesrin Ünal'ı Meclis'te başörtüsünü çıkarması için ikna etti. Bahçeli, "Abdullah Öcalan'ı idam edeceğiz." sözünü de yerine getiremezken, idamı kaldıran yasaya imza atmak zorunda kaldı.
Zaman
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 23:01:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?