22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Taşar, yüzde yüz hatalı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, ''Trafik kazaları ve terör üzerinden siyaset yapmak doğru değildir'' dedi.

Bakan Özak, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bugün bazı gazetelerde duble yollarla ilgili çeşitli haberler yer aldığını belirterek ''Gazeteler 'duble yollar yapıldı, ancak kazalar azalmadı' diyor. Bu bilgi doğru değil, resmi rakamlar kazaların azaldığını göstermektedir. Meydana gelen trafik kazalarının yüzde 99'undan fazlası sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır'' diye konuştu.

Eski bakan Mustafa Taşar ve CHP Konya milletvekili Nezir Büyükcengiz'in vefatından büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Bakan Özak, şunları söyledi:

''Bu tür ölümlü kazaların ardından 'hatalıydı, hatasızdı' gibi ifadeler kullanmak bizim seviyemize yakışmaz. Trafik kazaları ve terör üzerinden siyaset yapmak doğru değildir. Taşar'ın vefat ettiği kaza, mıcırlı yolda olmamıştır. Kaza, beton asfalt yolda meydana gelmiştir. Kazada tutulan raporlara göre maalesef Taşar, yüzde yüz hatalıdır. 'Biz haklıydık, Mustafa bey haksızdı' demek bizi üzer. Adam ölmüş, ancak medya bizi, bunları söylemek zorunda bırakıyor.''

-''200 YIL DAHA DEVAM EDECEK''...-

Bakan Özak, son günlerde duble yollar konusunda yaşanan tartışmaların iktidarı eleştirmek için yapıldığını savundu.

Kazalarda raporları jandarma veya polisin yazdığını belirten Bakan Özak, şöyle devam etti:

''Bunlar çok ciddi raporlardır. Trafik kazalarını asgariye indirmeliyiz. Türkiye'de 2002 yılına kadar 3 bin 859 kilometre duble yol yapılmış. Biz ise 4 yıl içinde 6 bin 500 kilometre yol yaptık. Bu rakamlara bakarak geçmişte hata mı aramalıyız? Kimsede hata aramamalıyız. Türkiye, imkanlarını kullanarak güvenli konforlu, fiziki ve geometrik standartları iyi yol yapmalıdır. Türkiye'de yol çalışmaları bitmez, 200 yıl daha devam edecektir.

Yol yapmak için yeni finansman modelleri arıyoruz. Bütçeye sokmadan kredi almaya çalışıyoruz. Türkiye'nin yakaladığı güven ve istikrar sayesinde uzun süreli ve düşük faizli krediler bulabiliyoruz.''

-KARADENİZ SAHİL YOLU-

Bakan Özak, Karadeniz'in her konuda talihini değiştirecek Karadeniz Sahil Yolu çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın programı ve iklim koşulları doğrultusunda yolu Samsun'dan, Sarp'a kadar gezerek açmayı planladıklarını belirten Bakan Özak, ''Bu konuyla ilgili pazartesi günü Başbakanımızla görüşeceğiz. Yol, Günburnu Viyadüğü, Tirebolu Tünelleri ve Araklı Tüneli hariç tamamlanmıştır. Karadeniz'in yıllardır özlemini çektiği 555 kilometrelik yolun 534 kilometresini kısa süre sonra açacağız'' dedi.

Yol çalışmaları sırasında müteahhitlerin de fedakarlıkla çalıştıklarını, mayıs ayından sonra para almadıklarını ifade eden Özak, şunları kaydetti:

''Müteahhitlerimiz 2005'de işin yüzde 25'ini, 2006'da ise yüzde 30'unu yaptılar. 31 Aralık 2006'da müteahhitlere 550 trilyon lira ödeme yaptık. Bu ay ise 250 trilyon lira ödeme yapılacak. Yani 1 ay içinde müteahhitlere 800 trilyon lira ödeme yapacağız. Karadeniz Sahil Yolu'nun borcunu 2007 yılı içinde kapatacağız. Yolun tamamının bitmesi ve peyzaj çalışmalarının tamamlanması temmuz ayına kadar sürecek.''

Bakan Özak, ayrıca 2006 yılında Trabzon'a yapılan kamu yatırımlarıyla ilgili bilgiler verdi. Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

aa
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 16:41:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?