15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Taslak Erdoğan’’ın önüne geliyor

AK Partili hukukçular ve akademisyenler, anayasanın değiştirilemez ilk 4 maddesinin dokunulmadan mevcut haliyle korunmasını benimsedi.


Milletvekilliği dokunulmazlığı sınırlandırıldı. Milletvekilleri rüşvet, irtikap, yolsuzluk gibi yüzkızartıcı suçlardan tutuksuz yargılanabilecek.

Milli Güvenlik Kurulu’na (MGK) yine cumhurbaşkanının başkanlık etmesi benimsendi. MGK’ya başbakanın başkanlık etmesi önerisinden vazgeçildi.

Taslak metne göre Cumhuriyet savcıları artık kamu görevlileri hakkında amirlerinden izin almadan soruşturma ve kovuşturma açabilecek. Ancak TSK ve MİT görevlilerine özel kanunlarıyla sağlanan yargı dokunulmazlığı korunacak.

MGK’dan jandarma genel komutanı çıkartılacak. Genelkurmay Başkanı ve Meclis Başkanı suçlamalar karşısında Yüce Divan’da yargılanabilecek.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Yüksek Askeri Şura kararları yargı denetimine açılacak.

Din dersleri ise zorunlu olmaktan çıkarılacak. Ancak AK Partili hukukçular ve akademisyenler, türbanla ilgili düzenlemeler konusunda uzlaşma sağlayamadı. İki alternatif konusunda karar Başbakan Erdoğan ve AK Parti MYK’ya bırakıldı. Birinci alternatifte “üniversitelerde kılık kıyafet serbesttir”, diğerinde ise “kimse kıyafetinden dolayı yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz” deniyor.

Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak AK Parti MYK’da türban konusundaki nihai kararın alınması bekleniyor. Ayrıca başbakanın dokunulmazlık gibi kimi kritik konuları da bir kez daha MYK’da gözden geçirebileceği belirtiliyor.

Taslağa son şekli verildikten sonra AK Parti metni üç ay boyunca kamuoyunun tartışmasına açacak.

Ocak ayında Meclis’e gelmesi beklenen anayasa değişikliğinin mutlaka halk oyuna sunulması planlanıyor.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2007 Pazartesi 22:31:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?