16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

TBMM, Kışınak'ı 'düzeltti'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Tarım Bakanlığı görüşmelerinde söz alan DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Güneydoğu'nun tarımda tarihsel bir yeri olmasına karşın bu alanda diğer bölgelerin çok gerisinde kaldığını
anlatırken, bölge için, "Mezopotamya" ifadesini kullandı.
Bunun üzerine Komisyon Başkan Yardımcısı Altan Karapaşaoğlu tutanaklarda bu ifadenin yer almaması için düzeltme yaptı.

Karapaşaoğlu, "Bölgenin adı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'dir. Mezopotamya değildir. Tutanaklarda böyle
kullanılması için düzeltiyorum" dedi. Kışanak'ın bölgenin tarihsel adının Mezopotamya olduğunu ifade etmesiüzerine Karapaşaoğlu, "Hayır efendim, Türkiye Cumhuriyeti'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'dir" yanıtını verdi.

anka
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 06:13:46
Güncelleme :8 Kasım 2007 Perşembe 07:32:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Türk oglu IP: 80.219.115.xxx Tarih : 7.11.2007 20:45:05

Neden böyle dile getirdiklerinin sebebi ise kendilerini Mezopotamyali olduklarini zant ediyorlar'da onun icin! Kürt televizyonunun ismini bile mezopotamya-tv (m-tv) vermisler ve her seferinde yerli kanallarda bile yörelerini tanitirken burasi Mezopotamya diye nitelendiriyorlar -, bazi program sunuculari düzeltiyor ve bazilari önemsemiyor bile. Yani demek veyahut dile getirmek istedikleri bizim eskilerden beri devletimiz vardi gibi bir sey... NOT: Mezopotamya (Aram Nehrin), bugün Irak, doğu Suriye ve Güneydoğu Anadolu'yu (Türkiye) kapsayan coğrafi bölgeyi tarif eden bir isimdir. Mezopotamya Eski Yunanca'da "iki nehir arasındaki yer" demektir; µ???? ("arasında") ve ????µ?? ("nehir"). Kastedilen iki nehir Fırat ile Dicle'dir, zira bölge bu iki nehrin arasında kalır. Verimli toprakları ve uygun iklim şartları nedeniyle çok eski zamanlardan beri yoğun göçe sahne olmuş Mezopotamya, birçok farklı kültür ve halkın karıştığı bir bölge olmuştur ve bu nedenle de medeni gelişime sahne olmuştur. Bilinen ilk okur yazar topluluklara ev sahipliği yapmış bölgede birçok medeniyet gelişmiştir ve bu sebeplerden Medeniyet(ler) Beşiği olarak da anılmıştır. Hiçbir zaman Mezopotamya olarak anılan belirli bir siyasi mevcudiyet olmadığı gibi sınırları belirli bir bölge değildir. Basit anlamda Yunan tarihçileri bu bölgeyi anmak için bu ismi anmışlardır. Mezopotamya tarih boyunca farklı kavimlerin bir arada yaşadığı bir bölge olmuştur. Bölgeye uzun süre devam eden sürekli göçler, hem siyasi iktidarın belirli bir çizgi izlemesini engellemiş hem de kültürel ve teknolojik anlamda kent ve toplumların gelişimini körüklemiştir. Mezopotamya bölgesi dünyanın en tanınmış ve köklü medeniyetlerinden birkaçına ev sahipliği yapmıştır; Sümerler, Akadlar, Persler, Babilliler ve Asurlular gibi. Bunların dışında daha birçok halk ve kavim Mezopotamya'da kök salmıştır.