23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

TBMM Başkanı öfkelendi

TBMM Başkanı Bülent Arınç, CHP'li Birgen Keleş'in 'vekillerin türbanlı eşlerinin TC ilkelerini doğru yansıtmadığı' eleştirisine sert tepki gösterdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Meclis'in 2006 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını cevaplandıran Bülent Arınç, CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş'in ''özellikle yurtdışında Türkiye'yi temsil edenlerin yanlarında götürdüğü kişilerin kıyafetleriyle Türkiye'yi ilkelerini doğru yansıtması gerektiğini, bunun yanlış izlenimler bırakabileceği'' yönündeki sözlerini hatırlattı.

Arınç, Keleş'in söz konusu ifadeleri ile kendisinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün eşleriyle birlikte gittiği yurt dışı gezilerin kastedildiğini vurgulayarak, ''çağdaş bir bayan olarak bunu söylüyorsunuz. Eşimin kendi tercihiyle giydiği kıyafet, en az sizinki kadar çağdaştır. Benimle birlikte katıldığı ziyaretlerde üst düzey kabul görmüştür" dedi.

TBMM Başkanı, "Avusturya Parlamento Başkanı'nın verdiği resepsiyonda kendisine gösterilen nezakete kadar bilesiniz ki eşim, başındaki bu örtüsüyle Türk kadınını da Türkiye Cumhuriyeti'ni de Türkiye'nin çağdaş ilkelerini de en güzel şekilde temsil ediyor. Bu benim, o da sizin görüşünüz'' ifadelerini de kullandı.

'Köşk davetlerdeki uygulama hukuka aykırı'

''Hala eşlerimizin kıyafetlerini söz konusu ederek, bundan laiklik, Cumhuriyet, rejimler adına bir şey çıkartmaya çalışıyorsanız lütfen bundan vazgeçin'' diyen Arınç, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Köşk davetlerindeki türban uygulamalarını da 'hukuka aykırı' olarak niteledi.

Köşkte uygulanan kuralları kendisinin uygulamayacağını vurgulayan TBMM Başkanı, "benim Sayın Cumhurbaşkanı'nın şahsına da makamına da son derece saygım var. Ama şu resepsiyonlarda uyguladığı hukuki olmayan kuralları, çok yanlış buluyorum. Bir Türk kadınına karşı ister benim eşim olsun, ister bir parlamenterin eşi olsun ayrımcılık yapılmasını bütün Türk kadınlarına yapılmış bir aşağılayıcı muamele olarak görüyorum" dedi.

TBMM Başkanı Arınç, "inanınız ki Cumhurbaşkanımızın bugün uyguladığı bu kurallar, benim yaşadığım sürece ne Sayın Özal ne Sayın Demirel tarafından uygulanmış
kurallar değildir. Ve bundan sonra da Sayın Sezer'in görev süresi bittikten sonra seçilecek her Cumhurbaşkanı, böyle bir uygulama yapmayacaktır. Bundan adım kadar eminim'' ifadelerinin de altını çizdi.
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 07:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selin şahin IP: 85.100.192.xxx Tarih : 15.11.2005 16:52:13
CHP lilerin ezcümle söyledikleri:Bir gün bütün yurttaşlar benim zevklerime göre yaşayacak, doğrunun ve yanlışın tek ölçütü benim; neyin zararlı neyin faydalı olduğuna sadece ben karar veririrm ;laisizmin farklı tanımları olsada benim yapmış olduğum laisizm tanımı çerçevesinde giyinecek bütün yuttaşlar. İsretlerse seve seve istemezlerse zorla. Ben çağdaşım kimin çağdaş kimin çağdışı olduğunada ben karar veririm. Ben niyetleri okurum kimin ne düşündüğünü söylüyorsam öyle düşünüyordur ben ben ben başka kimse yok ben dersem o olur.Böylesine dışlayıcı yok sayıcı marjinalize edici totaliter ve otoriter dil chp zihniyeti derken ifade edilen işte tam bu VE BU ZİHNİYET BU ÜLKEYE ÇOK ŞEY KAYBETTİRDİ