22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

TBMM'de bu hafta

TBMM’de bu hafta, bütçe maratonu 22 Kasım Perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonunda sona eriyor.

Genel Kurul’da ise 22. dönemden kalan ve hükümet tarafından yenilenen tasarıların görüşmeleri devam edecek. Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin liderleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.

MHP’nin başlattığı, DTP’li milletvekillerine ilişkin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından DTP için Anayasa Mahkemesi’ne açılan kapatma davasıyla ilgili tartışmalar sürecek.


GRUP TOPLANTILARI

20 Kasım Salı günü AKP, CHP, MHP ve DTP grupları ayrı ayrı toplanarak liderler Türkiye’nin gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.

Meclis’te MHP tarafından gündeme getirilen DTP milletvekillerini kapsayan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği tartışmaları devam ederken, hafta sonu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, DTP hakkında Anayasa Mahkemesi’ne açılan kapatma davası gündemdeki yerini koruyacak. Meclis hafta başından itibaren bu bu iki konuyu tartışacak. DTP’nin kapatılma davasına ilişkin, iktidar ve muhalefet partilerinden de değişik tepkiler gelmeye devam ediyor.

BÜTÇE MARATONU PERŞEMBE GÜNÜ SONA ERİYOR

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden 2008 Mali Yılı bütçe görüşmeleri 22 Kasım Perşembe günü sona eriyor.

Görüşmelere saat 10.00’da başlayan Plan Bütçe Komisyonu’nda bu hafta; 19 Kasım Pazartesi; Sağlık Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri, 20 Kasım Salı günü, DPT, SPK, BDDK, TİK, GAP ve Hazine Müsteşarlığı’nın, 21 Kasım Çarşamba günü ise Maliye Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri yapılacak.

22 Kasım Perşembe günü ise bütçe maratonu Plan Bütçe Komisyonu’nda çalışmalarını tamamlayacak. Komisyon, Merkez Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile Merkez Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarılarının maddeleri ile, komisyonun hazırlayacağı raporu TBMM başkanlığına sunacak.

KİT Komisyonu bu hafta; 21 Kasım Çarşamba günü Elektrik Üretim A.Ş ve Hamitabat, Kemerköy, Soma, Yeniköy ve Elektromekanik Sanayi A. Ş, 22 Kasım Perşembe günü ise Türkiye Elektrik A.Ş’nin 2005 Yılı hesaplarına ilişkin üst komisyon denetim programını ele alacak.

GENEL KURUL

TBMM Genel Kurul’u 20 Kasım Salı günü, görüşmeleri devam eden ve 3. maddede kalan, “Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunda” değişiklik öngören tasarıya devam edecek.

Genel Kurul bu hafta sırasıyla;

KAÇIRILAN ÇOCUKLAR GERİ İADE EDİLECEK

Geçen dönemden kalan ve hükümet tarafından yenilenen, Uluslararası Çocuk Kaçırma Hukuku Veçhelerine dair değişiklik, görüşülecek.

Tasarı; herhangi bir nedenle yurt dışından Türkiye'ye gelen yada getirilen bir Türk çocuğu hakkında, Türk mahkemeleri velayet konusunda karar veremeyecek. Mahkemeler çocuğun velayeti konusunda inceleme yapmadan geldiği yere iade edebilecek.

TANIĞIN KİMLİĞİ DEĞİŞECEK ESTETİK OLABİLECEK SİLAH VERİLECEK

Genel Kurul’un bu hafta bir diğer gündem maddesi; Tanığa Devlet Koruması Kanunun değişiklik. Tasarıya göre, koruma altına alınan kişilerin fizyolojik görünümü, estetik cerrahi yoluyla veya estetik gerektirmeksizin değiştirilebilecek.

Bu kişilere fiziki koruma sağlanacak, silah ruhsatı verilecek, tutuklu veya hükümlü olanların durumlarına uygun ceza infaz kurumu ve tutukevlerine yerleştirilecek.

Tanıkların kimliğinin saklı tutulması ve güvenliğinin sağlanması amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Tanık Koruma Kurulu oluşturulacak.

Buna göre tanığın, kimlik ve adres bilgileri kayda alınarak gizli tutulacak ve kendisine yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilecek. Tanık koruma programı kapsamında olan kişiler, ses veya görüntüsü değiştirilerek özel ortamda dinlenecek.

Genel Kurul’un bu hafta gündeminde yer alan bir diğer tasarı ise; Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun değişikliği.

anka
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2007 Pazar 11:21:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?