19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Terörle mücadele yasası çıkıyor

AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, TBMM'nin 1 Temmuz tarihinde tatile gireceğini, tatile girmeden, terörle mücadele başta olmak üzere AB 9. uyum paketi çerçevesinde 'ombudsmanlık', sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmamasını öngören 'Askeri Ceza Kanunu' ve 'Vakıflar Kanunu' tasarılarının kanunlaştırılacağını belirtti. 

AK Parti Grup Başkanvekili Çelik, bugün akşam saatlerinde parlamentoda düzenlediği basın toplantısında Genel Kurul'da CHP ve Anavatan Partisi'nin de destek verdiği ancak CHP'nin son anda desteğini çektiği af içeren 'Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Yasa Teklifi'yle ilgili bilgi verdi. 

Teklifin kanunlaşmasıyla devlet adına yurtdışında yüksek lisans ve doktora yaparken, bir dönem YÖK tarafından ilişikleri kesilenlerin yeniden üniversitelere dönmesini sağlayacağını, kullanılmaz durumda olup çürümeye terk edilmiş motorlu kara taşıtlarına da hurdaya çıkarılmaları koşuluyla vergi affı getirildiğini, 1 Ocak 2004'ten önce yapılan kadastro yenileme işlemleri dolayısıyla harç tahakkuk ettirilmemesinin benimsendiğini, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce idare edilen vakıfların, gayrimenkullerinin kiralanması nedeniyle yapılan ödemelerden doğan gelir vergisi kesintisi yapılması 5035 sayılı yasayla kaldırıldığı için bu konuyla ilgili doğan kimi vergi cezaları için de düzenleme yapıldığını buna göre bu tarihten önceki dönemlere ilişkin olarak yapılan kira ödemeleri üzerinden stopaj alınmayacağını kaydetti. 

Çelik, yasa teklifi görüşmelerinde bir öneri getirdiklerini ve bu önerinin de daha önce çıkan ve Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen bir hükmün Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeleri doğrultusunda düzeltilerek yeniden yasa hükme yapılmasından ibaret olduğunu, bunun da belediyelerin memurlarına sosyal denge adı altında yaptıkları ödemelere ilişkin olduğunu ifade etti. Bu hükme CHP'nin karşı çıktığını ve desteğini çektiğini, önerinin bu yüzden kabul edilmediğini belirten Çelik, CHP'nin anlaşılmaz bir şekilde olayı gerilim noktasına taşıdığını kaydetti. Çelik, "CHP bu kanunda sınıfta kalmıştır" dedi. 

Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çelik, bir soru üzerine bu düzenleme içinde sadece AK Parti'li belediyelerin değil CHP'li belediyelerin de bulunduğunu hatta CHP'de milletvekili olan eski belediye başkanlarının bu düzenlemeyi desteklediğini ancak, CHP'nin destek vermemesi üzerine düzenlemenin gerçekleştirilemediğini kaydetti. 

Çelik, bir başka soru üzerine de başta terörle mücadele, ombudsmanlık, Askari Ceza Kanunu ve Vakıflar Kanunu ile 9.'su hazırlanan ve 7 yıllık öngörülen kalkınma planı yasa tasarısının da yasalaştırılacağını, 1 Temmuz tarihinde de TBMM'nin tatile gireceğini kaydetti. "1 Temmuz'da tatile girmeyi hedefliyoruz" diyen Çelik, terörle mücadele kanununun alt komisyon çalışmalarının tamamlandığını kısa sürede üst komisyonda ele alınarak, Genel Kurul'da yasalaştırılacağını belirtti.
.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2006 Cuma 01:14:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?