19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Terörle mücadelede işbirliği

 Ankara, Amerika Birleşik Devletleri'nin PKK ile mücadele için özel temsilci atamasını bekliyor. ABD'nin, üst düzey ve önemli bir ismi PKK ile mücadelede özel temsilcisi olarak belirlemesi gündemde. Atamanın seviyesine göre Ankara da kendi tavrını belirleyecek.

Dışişleri yetkilileri, alınan sinyallerin bir atama yapılacağı yönünde olduğunu belirtiyor.

Türkiye de ABD'nin özel temsilcisi ile işbirliğini koordine edecek bir isim belirlemek için Washington'un atacağı adımı görmek istiyor.

Ankara'daki yetkililer, "başlayan bir süreç var. İlk adımlar atılıyor. Neler yapılacağı konusunda bize ulaşan bilgiler var. Önemli olan sonuç. Sürecin tavizsiz sürmesini bekliyoruz" diyor.

Bush-Erdoğan konuyu ele almadı

Özel temsilci konusunun ABD Başkanı George Bush ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görüşmesinde gündeme gelmediği de belirtiliyor.
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD - Türkiye arasında PKK ile mücadele konusunda işleyen bir sistemin bulunduğunu, ancak doğrudan sadece bu konu ile ilgilenecek üst düzey isimlerin belirlenmesinin süreci hızlandıracağını ve işbirliğini güçlendireceğini belirtiyor.

ABD'nin özel elçi olarak belirleyeceği ismin seviyesine göre hükümet de kendi adayını netleştirecek. Yetkililer PKK ile mücadelenin ABD ile koordinasyonu için belirlenecek kişinin sivil olabileceği gibi, askeri bir atamanın da yapılabileceğini ifade ediyor.

Başbakan Erdoğan PKK konusunu Çarşamba günü İstanbul'da görüşeceği Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık Haşimi ile de ele alacak.

Ankara temkinli

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye - Irak - ABD arasında üçlü PKK toplantılarının üçüncüsünün yakında yapılacağı açıklamasını ise Ankara temkinli karşılıyor.

'Sürekli toplantı yapmanın bir faydası yok' şeklinde konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri somut gelişmeler olduğu taktirde üçlü toplantının yapılabileceğini ancak şu anda bir hazırlık bulunmadığının altını çiziyor.

PKK'lıya K. Irak'ta kimlik yok

Türkiye ile Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi arasında terör örgütü PKK ile mücadele konusunda işbirliğinin yolları tartışılırken, yerel Kürt hükümeti Türkiye'den kaçan terör örgütü yandaşlarına kimlik verme kararını iptal etti.

Yerel Kürt yönetimi, Türkiye'den 1984'te göç eden ve Mahmur Kampı'na yerleştirilenlere kimlik ve vatandaşlık hakkı tanınmasına son verme kararı aldı.

Hükümet ayrıca, terör örgütünden kaçanları tek kampta toplamaya karar verdi. Bu amaçla Dohuk - Zaho karayolu yakınlarındaki Gıregevre Kampı oluşturuldu.

Durumları incelenen Türkiye'ye teslim edilmeyen PKK'lıların, sayısı ve kampta ne kadar süreyle tutulacakları bilinmiyor.

Talabani ve Zebari de garanti verdi

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamalarla, Türkiye'ye PKK ile mücadele garantisi vermiş, PKK yanlısı birçok büroyu kapattıklarını açıklamıştı.

İki lider de, PKK'nın Irak toprağını Türkiye'ye karşı kullanmasını sona erdirmek için her şeyi yapacaklarını belirtmişti.

Irak Devlet Başkanı, yakın gelecekte Türkiye ve ABD'nin de dahil olduğu üçlü bir toplantı olmasını beklediğini de ifade etmişti.

PKK ile mücadele konusunda ABD'den de açıklama gelmiş, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, "Irak hükümetinin kararlı olduğu konu, Irak topraklarından Türk halkına karşı terörist saldırılar düzenlenmemesi yönünde Türk hükümetiyle çok yakın şekilde çalışmak" demişti.




AA/ CCN Türk
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2006 Pazartesi 14:34:25
Güncelleme :7 Ağustos 2006 Pazartesi 14:45:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?