28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

TESEV raporu Meclis'te

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yaptığı eleştirilerle Genelkurmay Başkanlığı'nın tepkisini çeken TESEV-Almanak raporu, Meclis gündemine geldi. 

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ve Polis Akademisi Başkanlığı'ndan izin almadan böyle bir çalışma yapan emniyet çalışları hakkında soruşturma açılıp açılmayacağını sordu. 

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TESEV Raporu ve emniyetteki cemaat yapılanması hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Kart, TESEV'in hazırlamış olduğu, askeri kurumları hedef alan, Anayasal kurumlar arasında ihtilafa yol açan raporda çalışma yapan ve Polis Akademisi'ne mensup olduğu bilinen öğretim üyeleri için herhangi bir inceleme ve soruşturma sürecinin başlatılıp başlatılmadığını sordu. Kart, bu raporun hazırlanmasına katkı sağlayan öğretim üyeleri ve öğretim-araştırma görevlilerinin kimle olduğunun açılanmasını isteyerek şöyle devam etti: 

"Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ve Polis Akademisi Başkanlığı'ndan izin almadan, bilgi vermeden böyle bir çalışmaya katılan ve ülke güvenliğini ihlal boyutlarında zafiyete yol açan bu görevliler hakkında olayın mahiyeti ve müstaceliyeti karşısında, yasal uygulamaların yanında, ayrıca gerekli idari önlemleri hemen alacak mısınız." 

Soru önergesinde Atabeyler Operasyonu'na da değinen Kart, Atabeyler operasyonunda sahte olduğu ortaya çıkan suikast krokilerinin kimler tarafından hazırlandığını ve bu kişilerin konumlarının ne olduğunun açıklanmasını talep etti. "Devlet'in anayasal kurumlarını birbirine düşürmeye yönelik olan ve gerçeği karartmak amacıyla yapıldığı açıklık kazanan bu organize yapılanmaya karşı Hükümet, gerekli tepkiyi neden göstermemiştir?" diye soran Kart, krokilerin kimler tarafından kamuoyuna dağıtıldığını, bu organizasyona karışan kişilerin isimlerinin açıklanmasını istedi. Kart, soru önergesine şöyle devam etti: 

"Hükümet'in idari ve yasal uygulamaları bihakkın yapmaması, incelemeyi savsaklaması sebebiyle, bu gelişmelerin baştan beri Hükümet'in bilgisi ve talimatı dahilinde olduğu yolunda kamuoyunda doğmuş olan endişe ve kuşkulara nasıl bir açıklama getireceksiniz"





iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 10:03:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?