27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Topbaş iflas mı etti?

CHP Parti Meclisi üyesi ve İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş döneminde, 22 belediye şirketine 5-6 milyar TL kaynak aktarıldığını, İBB’nin BİMTAŞ ve Sağlık AŞ adlı şirketlerinin ise iflas ettiğini söyledi. Soysal, “BİMTAŞ ve Sağlık AŞ’yi kurtarmak için belediye bütçesinden kamuya ait kaynaklar bu şirketlere aktarıldı” dedi.

CHP İstanbul İl Merkezi’nde, İl Başkanı Gürsel Tekin ile birlikte dün basın toplantısı düzenleyen Soysal, “sepet” içine konulan dosyaları önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi.

Belediyeye bağlı şirketlerin her yıl kendi sermayesini tükettiğine dikkat çeken Soysal, Topbaş döneminde, 5-6 milyar TL kaynak aktarılan 22 şirketin iflas noktasına getirildiğini iddia etti.

İBB’nin yalnızca finans borcunun 3 milyar 721 milyon TL olduğuna da dikkat çeken Soysal, “İBB, şirketlerini finanse etmek için kendini borç batağına sokmuştur. Bütçeler bu anlayışla hazırlanmaya devam edilirse birkaç yıl içinde İBB, ticari borçlarıyla birlikte iflas edecektir” dedi.

İBB şirketlerinin, İBB Meclisi’nin denetimi dışında tutulmasını eleştiren Soysal, şirketlerin “sömürü ve kazanç” merkezi haline dönüştürüldüğünü belirterek, BİMTAŞ ve Sağlık AŞ ile ilgili uzman raporlarına karşın, usulsüzlük ve çarpıtma yapıldığını iddia etti.

Soysal, “31.10.2008 tarihli sermaye tespit uzmanı raporuna göre, sermayesi 15 milyon YTL (15 trilyon TL) iken 20 milyon YTL (20 trilyon TL) artışla 35 milyon YTL (35 trilyon TL) olarak açıklanan ve bu raporla sermaye artışı talebinde bulunan BİMTAŞ, öz varlığını tamamen kaybettiği halde, rakamlar değiştirilerek belediye meclisine sunmuştur. AKP çoğunluğu ile bu rakamlar maalesef kabul edilmiştir. Sayın Topbaş’ın ve belediye meclis üyelerinin, iflasın eşiğine getirdiği bu şirketlerle belediyenin ortak iş yapma konusundaki ısrarı nedendir?” diye konuştu.

İFLAS BELGELENDİ

Soysal, 1998’de kurulan Sağlık AŞ ile ilgili de benzer uygulama yapıldığını belirterek, bu şirketin de batık duruma getirildiğini ve mali müşavir raporuyla durumun belgelendiğini söyledi.

Bahattin Özen isimli serbest muhasebeci mali müşavir tarafından Sağlık AŞ ile ilgili olarak hazırlanan “Sermayenin Ödendiğinin Tesbitine Ait Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Raporu”nun sonuç kısmında, “Yapılan incelemede şirketin kayıtlı ve tescilli sermayesi olan 11.500 milyon YTL’nin tamamen ödendiği, şirketin 31.09.2008 tarihi itibarıyla öz varlığının eksi 6 milyon 642 bin YTL olduğu ve sermayesinin korunamadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

Spor AŞ’nin ise 6.2 milyon YTL’lik sermayesinin yanında, 5 milyon YTL zarar ettiğini vurgulayan Soysal, bu şirkete de İBB tarafından 2007 ve 2008 yıllarında 3’er milyon YTL kaynağın hibe yoluyla aktarıldığını belirtti. Soysal, “Bu paraların nereye harcandığı belli değildir. İBB Başkanı Topbaş’a soruyorum. BİMTAŞ, Sağlık AŞ ve Spor AŞ’e verilen ihaleler nelerdir? Ne kadardır? Hangi şirketlerle ne gibi işler gerçekleşmiştir?” dedi.

‘AKP’LİYE 80 BİN YTL’

Soysal, İBB’nin 2008 rakamlarıyla finans borcunun 3 milyar 721 milyon YTL olduğunu kaydederek “İBB’nin 2009 yılı borçlanma öngörüsü ise 3 milyar 580 milyon YTL. Bu veriler gerçekçi değildir. İBB iflasa doğru gidiyor” dedi.

Soysal, İBB Hukuk İşleri Müdürlüğü’nce hazırlanması gereken 6 adet yönetmeliğin de 80 bin YTL karşılığında AKP il yöneticisi ve milletvekili adayı olan Avukat Mehmet Doğan Kubat’a hazırlatılarak, AKP’lilerin kayırıldığını söyledi.

Gerçek Gündem
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 11:27:46
Güncelleme :6 Ocak 2009 Salı 16:09:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?