16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Tuğcu'dan 'tek sesliliğe' eleştiri

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, demokratik kamuoyu oluşumunun, seçimlerde ortaya çıkan siyasal iradenin, ulusun iradesine de uygunluğu koşuluna bağlı olduğunu belirterek, parlamento ne kadar çok seçmeni ve görüşü temsil ederse demokrasinin o kadar güçleneceğini söyledi. 

Tuğcu: "Çok görüşlülük demokrasiyi güçlendirir" ...

Tuğcu, bu nedenle yapılacak seçimlerde seçmen katılımının üst düzeyde olmasını demokrasi adına önemle temenni ettiğini kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'nin 45. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile törenin ardından düzenlenecek sempozyuma katılan aralarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Jean Paul Costa'nın da bulunduğu bazı ülkelerin yüksek yargı temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Tuğcu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Türk Anayasa Mahkemesi'nin kurulduğundan bu yana insan hakları ve özgürlüklerinin koruyucu, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin ve diğer anayasal değerlerin savunucusu olduğunu, Atatürk ilkeleri ışığında özveriyle görev yaptığını ve yapmaya devam edeceğini belirtti.

Tülay Tuğcu, insan hakları ve terörizmle mücadele konusuna vurgu yaptığı konuşmasında, Türkiye'de son 30 yılda 30 bine yakın vatandaş terörizme kurban verildiği halde Türkiye'nin terörle mücadelede otorite ve özgürlükler dengesini en iyi koruyan ülkelerden biri olduğunu bildirdi.

Terör vurgusu

Türkiye'yi terörle mücadeledeki bazı tutumlarından dolayı eleştiren yabancı dostların fikirlerini ifade özgürlüğü sınırları içinde saygıyla karşıladıklarını dile getiren Tuğcu, "Türkiye'yi eleştiren dostlarımızın ülkelerinde Türkiye'nin karşılaştığı boyutlarda bir terör tehdidi bulunmamaktadır. Bu nedenle yakın tarihte Türkiye'nin yaşadığı zorlukları anlatma şansımız pek olmamıştır' diye konuştu.

"Gerçekte hepimiz insanlığın vicdan mahkemesinde yargılanıyoruz" diyen Tuğcu, bu yargılamadan başarıyla çıkılması, ikinci milenyumun ilk asrının "terör çağı" olarak anılmaması için olası bir medeniyetler savaşı çılgınlığına fırsat vermemek için elden gelenin yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye ilişkilerine de değinen Tuğcu, "AB'ye tam üye olarak girelim veya girmeyelim, Avrupa bizim kültürümüzün bir parçasıdır ve öyle kalmaya devam edecektir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler

Tuğcu, bu yıl içerisinde Türkiye'de önce Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi, birkaç ay sonrada milletvekilliği genel seçimlerinin yapılacağını anımsattı. Bu aşamada,ifade özgürlüğünün özel bir görünümü olan seçimlere değinmenin yerinde olacağını düşündüğünü aktaran Tuğcu, şunları kaydetti:

"Demokrasilerde, farklı fikirlerin özgürce ortaya konulabilmesine olanak sağlanması gerekir. Çünkü etkin demokrasilerde demokratik temsilciler ile ulus arasındaki demokratik iletişim kanallarının açık tutulması, düşünceyi ifade özgürlüğü ile sağlanabilir. Bunun sonucu olarak idare edilenler, çeşitli yollarla düşüncelerini açıkladıkları gibi, idare edenler de olumlu ya da olumsuz tepkiler karşısında öz eleştiri yapma fırsatı bularak demokrasilerde en çok gereksinim duyulan uzlaşma kültürüne katkıda bulunabilirler. Bu bakımdan farklı düşüncelerin ifade edilmesi kaçınılmaz, hatta demokratik gelişme için faydalıdır."

Tuğcu, devletin; yasama, yürütme ve yargı organlarının diğer temel haklarla birlikte ifade özgürlüğünün etkili bir şekilde korunması için gerekli adımları atmasının, anayasal bir yükümlülük olduğuna işaret etti. 

Sezer : "İktidar gücü karşısında denge rolü üstlenmek" 

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, hukuk devleti anlayışı ve anayasal düzenin korunması için tüm kişi ve kurumlara her zamankinden çok ve büyük sorumluluklar düştüğünü belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin yasalar, yasa gücünde kararnameler ve TBMM İç Tüzüğü'nün Anayasa'ya uygunluğunu denetlediğini vurgulayarak, Yüksek Mahkeme'nin işlevine vurgu yaptı.

Anayasa Mahkemesi'nin yasama ve yürütme organlarının iktidar gücü karşısında denge rolü üstlendiğini kaydeden Sezer, "Anayasa Mahkemesi, görev anlayışından, Cumhuriyet'e sahip çıkma kararlılığından ödün vermeden, kararlarıyla bu amaç doğrultusundaki çabalara katkılarını artırarak sürdürecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa Mahkemesi'nin 45'inci kuruluş yılı nedeniyle yargı organının Başkanı Tülay Tuğcu'ya gönderdiği mesajda, Yüksek Mahkeme'nin görevleri ve Anayasa'nın işlevine vurgu yaptı. Sezer, Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesinin, devleti oluşturan güçleri hukukla sınırladığını, yönetimin keyfiliğe sapmasını önlediğini, rejimin sağlıklı biçimde işlemesini olanaklı kıldığını kaydetti.

"Anayasa'ya uygunluk denetimi, Yüce Divan, siyasal partilerin denetimi gibi yetki ve görevleri bulunan Anayasa Mahkemesi, anayasal düzenin, laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin koruyucusu ve temel kurumlarındandır" diyen Sezer, "Hukuk devleti ilkesinin işlerlik kazanmasında ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasında etkin rol oynayan Yüksek Mahkeme ayrıca, ulusal egemenliğin kullanılmasında önemli paya sahiptir" görüşünü bildirdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa Mahkemesi'nin, anayasal kural, kavram ve ilkeleri resmi olarak yorumlamaya yetkili tek organ olduğunu belirtti. Yüksek Mahkeme'nin, kararlarıyla bu kural ve ilkelere içerik kazandırdığını ve bağlayıcı olduğunu vurgulayan Sezer "Yasama ve yürütme organlarının, anayasal kural, kavram ve ilkeleri, bu kararlar ışığında uygulamaları zorunludur" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, mesajını şöyle sürdürdü:
"Yasaların, yasa gücünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen Anayasa Mahkemesi, yasama ve yürütme organlarının oluşturduğu iktidar gücü karşısında denge rolü üstlenmektedir.

Kurulduğu günden bu yana görevlerini Atatürk ilke ve devrimlerinin yol göstericiliğinde, yansız ve bağımsız biçimde yerine getiren Yüksek Mahkeme, demokratik düzenin anayasal ilkeler ışığında kurum ve kurallarıyla işlemesinin, Cumhuriyet'in değiştirilemez niteliklerinin ve temel hak ve özgürlüklerin korunmasının, demokrasinin yaşatılmasının en büyük güvencelerindendir.

Hukuk devleti anlayışının egemen olması ve anayasal düzenin korunması için tüm kişi ve kurumlara her zamankinden çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Anayasa Mahkemesi, görev anlayışından, Cumhuriyet'e sahip çıkma kararlılığından ödün vermeden, kararlarıyla bu amaç doğrultusundaki çabalara katkılarını artırarak sürdürecektir."

Erdoğan'dan Tuğcu'ya kutlama mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin yaptığı denetim göreviyle hukukun üstünlüğü ilkesinin hayata geçirilmesi ve demokratik sistemin bütün kurum ve kurallarıyla tam olarak işletilebilmesi adına çok temel bir hizmeti yerine getirdiğini bildirdi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 45. yıl dönümü dolayısıyla Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya bir kutlama mesajı gönderdi. Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi yaptığı denetim göreviyle hukukun üstünlüğü ilkesinin hayata geçirilmesi ve demokratik sistemimizin bütün kurum ve kurallarıyla tam olarak işletilebilmesi adına çok temel bir hizmeti yerine getirmektedir.

Bu itibarla Anayasamızda demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanan cumhuriyetimizin temel kurumları arasında yer almaktadır.

Anayasa Mahkemesi'nin 45. kuruluş yıl dönümünü kutluyor, değerli üyelerine ve tüm çalışanlarına başarılar diliyorum."




aa
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2007 Çarşamba 13:01:18
Güncelleme :25 Nisan 2007 Çarşamba 14:27:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?