22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Tuncel, Sinn Fein lideriyle görüştü

DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, İrlanda'nın Belfast kentinde, ayrılıkçı Katolik 'İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (İRA) siyasi kolu Sinn Fein'in lideri Gerry Adams'la görüştü. Tuncel, Gerry Adams'a Türk lokumu hediye ederken, Adams da yazdığı kitabı Tuncel'e verdi. 

DTP Van Milletvekili Özdal Uçer'in perşembe günü Türkiye'ye dönmesiyle İngiltere ve İrlanda gezisini yalnız başına sürdüren Tuncel, İrlanda'nın başkenti Dublin'de İrlandalı parlamenterlerle görüştükten sonra Belfast'a geçti.
DTP Milletvekili Tuncel, Belfast'ta İRA'nın eski liderlerinden Gerry Adams'la bir araya geldi. Adams'la yaptığı görüşmenin ardından İskoçya'ya geçen Tuncel, burada İskoç Parlamentosu milletvekilleriyle görüşecek.

IRA'nın siyasi kolu

İrlanda'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını savunan, ayrılıkçı Katolik "İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu"nun (IRA) siyasi kolu olarak bilinen "Sinn Fein", 1905 yılında Arthur Griffith tarafından kuruldu.
"Biz" ya da "kendimiz" anlamına gelen adını İrlanda'da basılan yerel bir gazeteden alan parti, İngiliz hükümetine karşı aşırı milliyetçi tutumuyla ve kendisini solcu olarak tanımlamasıyla biliniyor. Genel başkanlığını 1983 yılından beri Gerry Adams'ın yürüttüğü partinin şu anda Kuzey İrlanda Parlamentosu'nda 28, Birleşik Krallık Parlamentosu'nda ise 5 milletvekili bulunuyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 12:29:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?