26
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Tuncel yine zırvaladı

DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, İngiltere Parlamentosu Avam Kamarası'nda İşçi Partisi Milletvekili Eric Joyce'un ev sahipliği yaptığı bir halk toplantısı gerçekleştirdi.

Milletvekili Joyce'ın başkanlığını yaptığı toplantıda ayrıca Lordlar Kamarası'nın Liberal Demokrat üyesi Lord Wallace of Saltaire'de konuşmacı olarak katıldı. Sebahat Tuncel başta DTP'nin kapatılma davası olmak üzere Kürt sorunu, Ergenokon davası, TRT6, Ermeni sorunu, İsrail'in Gaza saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu ve toplantıya gelen katılımcıların sorularını yanıtladı.

Tuncel, şimdiye kadar Kürtlerin haklarını savunan 5 partinin kapatıldığını ve şimdi sıranın kendilerine geldiğini belirtirken, partilerinin kapatılması için Türkiye de yoğun bir çabanın olduğunu iddia etti.

Yüzde 10 barajına rağmen 22 milletvekili çıkarttıklarını belirten Tuncel, parti kapatılmasının Kürt sorunun çözümündeki en büyük engel olduğunu ve kimseye fayda getirmeyeceğini kaydetti. Ergenokon davası ile ilgili görüşlerini de dile getiren Milletvekili Tuncel, "Türkiye'de 40 binden fazla insan öldü, 4 milyon insan yerlerinden sürüldü. 10 bin insan faili meçhul cinayetlere kurban gitti. Türkiye milyarlarca doları bu savaşa aktardı. Türkiye'deki 20 milyon Kürt yok sayıldı. PKK bunun sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

PKK yüzünden Kürt sorunu çıkmamıştır. Ankara'da Sivas'ta yapılan kazılarda silah, mühimmat çıkıyor. Fırat'ın doğusunda eğer kazı yapılırsa cesetler çıkacaktır. Asit deliklerinden Kürt gençlerinin cesetleri çıkmaktadır. Ergenokon davasının Fırat'ın ötesine de geçip tüm faili meçhul cinayetlerin ortaya çıkması gerekmektedir. Yoksa Türkiye'nin şeffaflaşması mümkün değildir. Ergenekon Kürt sorunun sonucu olarak ortaya çıkmıştır" şeklinde konuştu.

Tuncel, Ermenilerin zorla yerlerinden edildiğini ve Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini belirtirken, Kürtlerin de, Ermeniler ile birlikte bu tecritte yer aldığını iddia etti. Eric Joyce ise bir soru üzerine yaptığı açıklamada PKK'nın İngiltere'de ve birçok ülke tarafından terörist örgüt olarak tanındığını ve PKK'nın silahları bırakmasından sonra Türkiye ile örgüt arasında bir diyaloğun söz konusu olabileceğini belirtirken İrlanda Kurtuluş Örgütü'nün (İRA) açılımlarını buna örnek gösterdi.

Lord Saltaire de yaptığı konuşmada Atatürk laikliğinin giderek güç kaybettiğini ve AK Parti'nin birçok kötü politikasına rağmen TRT 6 açılımını ve Türkiye'de bazı aydınların imza toplayarak özür dileme kampanyasının olumlu gelişmelere olduğunu kaydetti.

"HEDEFİMİZ İSTANBUL'DA BELEDİYE ALMAK"
İHA'ya özel açıklamalarda bulunan Tuncel, Diyarbakır, Tunceli'nin Kürt sorunun yaşandığı bir coğrafya olmasına karşın DTP'nin Türkiye partisi olarak İstanbul'da belediye kazanmayı hedeflediklerini belirtti. Tuncel, "Çözüm arayan bir parti olarak, emekçilerin sorun yaşadığı, En büyük işçi kenti, kadınların en çok olduğu, Kürtlerin en yoğun olarak yaşadığı bu şehirde bir belediye kazanmak Türkiye haklarıyla buluşmamız ve uyguladığımız siyasetlerimizin kabul edildiğini gösterecektir" şeklinde konuştu.

"KERKÜK'TE TÜRKMENCE 3'ÜNCÜ ANADİL OLDU TÜRKİYE DE 2 DİLLİ OLSA NE OLUR"
Devlet kanalında TRT 6'nın yayın hayatına başlamasının Türkiye'de Kürt halkının verdiği mücadelesinin bir kazanımı olduğunu belirten Tuncel, Kürtlerin kabul edilmemesine rağmen dilinin kabul edilmesinin önemli olduğunu belirtirken AK Parti hükümetinin TRT 6 ile seçim yatırımı yaptığını iddia etti.

Tuncel, "TRT6 ihtiyaç mıydı? Daha öncelikli şeyler var. Keşke AK Parti hükümeti yeni bir TV kanalı açacağına yeni bir toplumsal sözleşme yapsaydı. Anayasayı değiştirecek yeni kanallar açsaydı. Bu daha acil bir ihtiyaçtı. Türkiye'de savaş var. İnsanlar ölüyor bu savaştan dolayı Türkiye halkları ölüyor. Kürtçe TV var ama Kürtler ana dilde eğitim yapamıyor, bahçelerine, parklarına Kürtçe isim veremiyor.

Kerkük'te Türkmence üçüncü ana dil olarak Kabul edildi. Türkiye'de de Kürtçe 2'inci dil olsa ne olur. 2 dilli bir ülke olsak kıyamet mi kopar? Bu seçim yatırım olmasa Kürtlerin menfaatini gösterecek değişiklikler yapardı AK Parti" dedi.

Türkiye'nin Filistin'de yaşanan trajediye göz yumduğunu ve AK Parti'nin Filistin'de yaşanan trajediye timsah gözyaşları döktüğünü iddia eden Tuncel, "Tüm dünyadaki halklar Filistin için ayakta ama dünya hükümetleri konuya duyarsız kalarak İsrail'in yaptıklarına göz yumuyor.

Türkiye'de bir şekilde bu savaşı destekliyor. AK Parti iktidarı bazı konularda arabuluculuk yapıyor, samimi olsalar İsrail ile silah anlaşmaları yapıyor, antlaşmaları iptal ederdi, pilotlarını İsrail pilotları Konya'da eğitim alıyor
bunları durdururlardı. Filistin halkını en iyi Kürtler anlar. Kürt halkı da yıllardır bir savaşın ortasında. Kültürel hakları için mücadele veriyor. Her ülkenin şartları farklı tabi ama Kürt coğrafyasında ve Filistin'de barış olduğunda tüm dünyada barış mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.
Toplantı sonrası Avam Kamarası'nın Jubilee Room diye bilinen bölümünde geleneksel yemeklerin bulunduğu bir resepsiyon verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 17:06:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.253.81.xxx Tarih : 17.01.2009 23:40:19

ingilterenin yüzlerce yıllık siyasetini inceleyenler avam kamarasına birinin neden davet edildiğini anlar yaklaşık 7 yıldır fettullah gilen pkk lılar ve buna benzer türkiyenin yapısını değiştirmek isteyen kişiler buraya davet edildi bazıları geldi bazıları temsilci yolladı ve konuşturuldu ama demokrasiye inanan türkiye cumhuriyetine inanan kişiler değil avam kamarasından içeri girmek ingiltere sınırında girebilmek için çaba sarfediyor vize konuyor futbolcularımız sporcularımıze sorun anlatsınlar size neyse ingilterenin mesajı açık kürtler ve ılımlı islamcılar arkanızdayız neden demkratik laik türkiye cumhuriyetine karşı verdiğiniz mücadele yüzünden ne ingilizlerin ne ılımlı islamcıların nede pkk nın hakkımızda iyi şeyler düşündüğünü sanmıyorum ve geçmişe şöyle bakınca 1800 lü yıllarda yine araplar ve türkiye muhalifi guruplar avam kamarasına davet edilmiş filistin ırak elimizden gitmişti ve şimdi o davet ettikjleri insanların bir damla özgürlük istediğine fosfor bombaları ile cevap veriyorlar yarın aynısı bu coğrafyadada olacak desteğin amacı ortadoğuda israilin karşısında olabilecek büyük devletleri yok edip küçük lokmalara bölmek ondan sonrası zaten sahnede filistine bakmak yeter