15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Türbana sarı ışık mı?

Baykal, Başbakan Erdoğan’ın için “Uzlaşırım” mesajı vermesi üzerine dün CHP Genel Merkezi’nde uzlaşma koşullarını açıkladı. Baykal, “Cumhurbaşkanının eşinin başı kapalı olursa bunu nasıl değerlendirirsiniz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Benim için önemli olan kriterlere uymasıdır. Anayasayı içine sindirmiş olmalıdır, anayasanın özü ile sorunu olmamalıdır. Dürüst, saygın ve ahlaklı biri olmalıdır. Herhangi bir siyasi partinin uzantısı olmamalıdır. Kriterlerimi söyledim . Uyulması halinde benim için sorun yoktur.”

Baykal’ın, cumhurbaşkanı seçilecek ismin taşıması gerektiğini söylediği nitelikler şöyle:

* Anayasa’nın öngördüğü anlayışı içine sindirmiş, Anayasa ile kavgası olmayan, gizli gizli Anayasayı değiştirmeyi amaçlamayan bir isim olmalı.

* Anayasayı içine sindirmiş olmalı, anayasanın özü ile sorunu olmamalı.

* Tarafsız, dürüst, ahlaklı, saygın bir isim olmalı.

* Sıcak siyasi çatışmanın içinden birisi olmamalı.

* Siyasi kimliği doğrultusunda oraya gelen birinin olmamalı.

* Siyasi kimliği değil kişisel nitelikleri önem taşımalı.

* İktidar kim olursa olsun, o iktidarla Anayasa içinde çalışacak biri olmalı.

* Parlamento dışından biri olmalı.

* Partiler karşısında tarafsız kalması ile güven veren biri olmalı.

* İyi niyetli bir işbirliği içinde olmalı.

* Hiçbir partinin gizli adamı, uzantısı olmamalı.

Şener olmaz

Baykal, Abdüllatif Şener’in cumhurbaşkanı adaylığı sorulunca “Sayın Şener saygın bir isimdir. AKP hükümeti içerisinde yer aldığı dönemde kişisel yaklaşımını ortaya koydu. Ama bu ayrı bir iştir. Parti bağlantılarının dışında biri olmalıdır” dedi.

CHP lideri, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçiminin kilitlenmesinden sonra “uzlaşırım” deme noktasına gelmesine ise “Günaydın” diye karşılık verdi.
aa
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2007 Çarşamba 13:48:56
Güncelleme :11 Temmuz 2007 Çarşamba 13:48:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 85.99.3.xxx Tarih : 11.07.2007 13:57:57
BAYKALDAN İNCİLER: "Anayasa’’nın öngördüğü anlayışı içine sindirmiş, Anayasa ile kavgası olmayan, gizli gizli Anayasayı değiştirmeyi amaçlamayan bir isim olmalı." BUNLAR SÖYLENCEK LAFLAR MI ? SAYIN KENT HABER OKUYUCULARI BENCE AKP'LİLER VE TAYYİP BEY BAYKAL KARŞISINDA SİYASET YAPMAYI BİLMİYORLAR. BU LAFLARA KARŞI ÇIKMALARI GEREKMEZ Mİ ? YANİ BAYKAL; ÖZÜNDE TÜM AKP'LİLER ANAYASA DÜŞMANIDIR VE ONUNLA GİZİLİ GİZLİ HESAPLAŞMA İÇİNDEDİRLER DİYOR. 12 EYLÜL DARBECİLERİNİN YAPTIĞI ANAYASANIN ARAKSINA SIĞINMIŞ VE ONUN DEĞİŞTİRİLEMEZLİĞİNİ SAVUNUYOR. ALLAH AŞKINA BU NASIL SOSYALDEMOKRATLIK. SAYDIĞI DİĞER ÖZELLİKLER İSE YENİ BİR BULUŞ DEĞİL. CUMHURBAŞKANI, HATTA HER SİYASİNİN FITRATINDA OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER. BU CÜMLELERDEN DE AKP'NİN BU ÖZELLİKLERİ TAŞIYAN VE BİR CUMHURBAŞKANI CIKARAMAYACAĞI MESAJINI VERMEYE ÇALIŞIYOR. AYLAR ÖNCE CUMHUR BAŞKANI UZLAŞMA İLE SEÇİLMELİ DİYORDU. ŞİMDİ ÖZELLİKLER TANIMLAMAYA BAŞLADI. BİR İKİ AY SONRA DA CUMHURBAŞKANININ BOYU ŞU, SAÇ RENGİ BU OLMALI DİYE TUTTURACAKTIR BUNDAN EMİN OLUN. YİNE ÖZÜNDE DİYOR Kİ ! UZLAŞMA İÇİN BANA GELMEYİN GÖKTEN FERİŞTAHI İNDİRSENİZ BANA BEĞENDİREMEZSİNİZ ? K. Mükremin BARUT 11 Temmuz 2007 ANKARA NOT: CHP'LİLER; BU HALK BİZİM BAŞKANIMIZI NEDEN SEVMİYOR ? BİR YOLSUZLUĞU MU VAR ? BİR HIRSIZLIĞI MI VAR ? DİYE SORUP DURURLAR. GERÇEKTENDE YOKTUR. ASLINDA BAYKALİZM YA DA BAYKALOJİ KİTABI YAZILACAK KADAR SOSYO-PSİKOLOJİK BİR VAKAADIR. PARTİDEN VE MİLLET VEKİLLİĞİNDEN ALDIĞI MAAŞLA, BİR ELİ BALDA BİR ELİ YAĞDA YAŞARKEN ÇALIP ÇIRPMAK İÇİN YA DELİ YA DA ÇİLLER'LER KADAR AÇ GÖZLÜ OLMASI GEREKİR. HALKIN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN PROJE ÜRETMEK YERİNE; BAZEN TRİDİNE MUHALEFET, BAZEN POSTA ATIP TARTIŞMACI BİR ÜSLUPLA ORTAMI GEREN SİYASİ BİR TUTUM. 70 YILLIK YAŞAMI BOYUNCA ÖZEL HAYATI DAHİL SORUMLULUK ALMADAN YAŞAMIŞ BUNU YAŞAM TARZINA DÖNÜŞTÜRMÜŞ VE USTACA POLEMİKLERLE KENDİ ÇİZDİĞİ ÇERÇEVELERİN EKSENİNE OTURMUŞ BİR SİYASET ADAMIMIZ. HALK NEDEN SEVSİN. HALKIN MEŞAKAT VE DAYANIŞMA TEMELLİ YAŞAMINDA BENMERKEZCİ VARLIKLARIN GÖNÜL FETHETMESİ MÜMKÜN MÜDÜR ?