16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Türbansız yemin etti

Anayasası Şeriat’a dayanan Kuveyt’te ülkenin ilk kadın Eğitim Bakanı’nın türbansız yemin etmesi olay yarattı. İslamcı milletvekilleri isyan başlattı.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkını 2005’te veren Arap ülkesi Kuveyt’te dün hükümetin yemin töreni sırasında çok ilginç anlar yaşandı. Şeriat yasalarını baz alan bir anayasaya sahip olan Emirlik’te yemin sırası ilk kadın Eğitim Bakanı Nuriye el Şubai’ye geldiğinde ortam gerildi. Kadın bakan yeminini türbansız etmek istediğini belirterek başı açık kürsüye çıkınca İslamcı vekiller ayaklandı. İslamcılar önce kürsünün etrafını sarıp yemini engellemek istedi, başarılı olamayınca Meclis Başkanı’na yeminin şeriata göre edilmesi için baskı yaptı. Ancak Meclis Başkanı parlamento tüzüğünde kadınların başının örtülü olmasını gerektiren bir kural olmadığını söyledi. Sonunda Şubai protestolara rağmen yemin edebildi. Fakat bu kez de protestocu vekillerden Dayfallah Buramiye hükümetin resmiyet kazanmadığını iddia etti. Başbakan Şehy Nasır El Muhammed el Sabah ise, “Muhalefetin bizi demokrasi çerçevesinde eleştirmesi normal” diyerek ortamı sakinleştirdi. Şubai, kabinedeki iki kadın bakandan biri...

“ŞERİATI MI DEĞİŞTİRECEKSİNİZ?” 

Muhalif vekiller kadın bakanın türbansız yeminini, “Neden yasalar uygulanmıyor. Bu hükümet şeriat kurallarını mı değiştirecek?” diye protesto etti. İzleyici sıralarındaki 50 kadın ise alkışlarla destek verdi.


ajanslar
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2007 Salı 10:10:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?