22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Türk ordusu K.Irak'ı vurdu' iddiası

Irak Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Mesut Barzani'nin Cumartesi günü yaptığı "Türkiye Kerkük'e karışırsa biz de Diyarbakır'a karışırız" sözleri tansiyonu yükseltirken, Türkiye'nin Pazar günü öğle saatlerinde Zaho'nun kuzeyini vurduğu iddia edildi.

Barzani'nin partisi KDP'ye yakınlığı ile bilinen Peyamner sitesinin iddiasına göre Türk askerleri Irak sınırındaki Zaho'yu vurdu. Siteye konuşan ve Zaho'nun Kuzeyinde bulunan bir köylü olduğu belirtilen Mustafa Shilani, Türk askerinin Nazdor köyünün 2 kilometre kuzeyinde bulunan bir noktayı vurduğunu söyledi. Iraklı Peşmerge komutanı Fehmi Sufi de Türk topçusunun Nazdor köyü yakınlarına 120 milimetrelik dokuz top atışı yaptığını savundu. Haberde, peşmergelerin "K.Irak'ın resmi ordusu" olduğu ve 110 bini aşkın silahlı güçleri olduğu da iddia edildi.

HÜSEYİN: TEHDİT KABUL ETMEYİZ PKK YA DESTEK VERMEYİZ

Kuzey Irak'daki Kürt Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, bölge başkanı Mesut Barzani'nin "Türkiye Kerkük'e karışırsa biz de Diyarbakır'a karışırız" yolundaki açıklamalarına Türkiye'de gösterilen tepki ile ilgili olarak, "Biz kimseyi tehdit etmiyoruz ve kimsenin de bizi tehdit etmesini kabul etmeyiz" dedi.

TÜRKİYE İLE GÖRÜŞME ÇABALARI

Hüseyin, Türkiye ile doğrudan görüşmek için çabalarının olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu da iki taraf arasındaki sorunların çözümü içindir. Kürt siyasi liderleri bu konunun çözümü için elini uzattı. Bu konuda konuşmak ve görüşmek için çok çabası var ama maalesef Ankara'nın cevabı olumsuz idi. Bu konunun çözümü için Türkiye tarafından gönderilecek her resmi davet karşısında cevabımız olumlu olacak. FKB başbakanı Neçirvan Barzani'nin Türk yetkilililerle görüşmesi için bazı çabaları vardı. Fakat Türkiye tarafı, bu görüşmeler konusunda geri adım attı."

PKK'YA DESTEK VERMEYİZ

PKK konusuna da değinen Hüseyin, şiddeti desteklemediklerini belirterek, "Türkiye'de PKK'yi desteklemedik ve desteklemeyeceğiz de. Türkiye-Irak sınırında ve Türkiye-İran sınırında PKK vardı. Türkiye ve İran bu sınırlarda PKK ile savaştı fakat bir sonuca ulaşamadı. Çünkü bu devletler onların bulundukları yerlere ulaşamıyor. Biz nasıl ulaşabiliriz? "diye konuştu.
anka
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2007 Salı 13:19:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?