19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Türk uçaklarından Ege'de silahsız uçuş

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın sıcak bir havada geçen Atina ziyareti ve Yunan askerlerinin ilk kez bir ortak tatbikat için Ankara'ya gelmesinin ardından, şimdi de Ege'deki Türk uçakları silahsız uçuş gerçekleştirdi.

Yunan basınında yer alan haberlere göre, dün Ege'de 16 Türk jeti silahsız uçuş yaptı.

Yunan Genelkurmay Başkanlığı'na yakın kaynaklar 'çok ender rastlanan bir olay' yorumunda bulundu.

Ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Ta Nea, Türk savaş uçaklarının dünkü uçuşlarını "iyi niyet jesti" olarak değerlendirdi ve böyle bir olaya 10 yıldır ilk kez rastlandığını belirtti.

To Vima gazetesi, "Ankara, Büyükanıt'ın Atina ziyaretinden hemen sonra iyi niyet sinyalleri verdi" manşetini kullandı.

Yunan gazeteleri, dün, Türk ve Yunan savaş uçakları arasında herhangi bir 'it dalaşı' görülmediğini duyurdu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Atina ziyaretinin ardından, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilk ortak tatbikat dün Ankara'da başlamıştı. Tatbikat 10 kasıma kadar sürecek.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın bu ay başında yaptığı Yunanistan ziyareti kapsamında iki ülke arasında güven arttırıcı önlemler ele alındı. Türk ve Yunan Genelkurmay başkanları iki ülke arasında ortak kara birliği oluşturulması konusunu görüştü.

Görüşmede ayrıca, uçuş güvenliğinin sağlanması için teknik önlemlerin geliştirilmesi konusu da gündeme geldi.

Türkiye-Yunanistan-Romanya'dan tatbikat

Bu arada TURKISH MINEX-2006 tatbikatı, Türk Deniz Kuvvetleri'nin ev sahipliğinde yarın başlayacak. Tatbikata, Romanya ve Yunanistan'dan değişik tipteki gemiler, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) ile Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçaklar katılacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği, 'planlı davet tatbikatlarından olan TURKISH MINEX-2006'nın, mayın harbine yönelik olarak, dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasında karşılıklı işbirliğini ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek' için Ege Denizi'nde yapılacağını bildirdi.

Mayın Filosu Komutanı tarafından idare edilecek tatbikata, Türk Deniz Kuvvetleri'nden mayın avlama, tarama ve dökücü gemileri ile yardımcı sınıf gemiler, Türk Hava Kuvvetleri'nden uçaklar, Romanya ve Yunanistan'dan değişik tipteki gemiler ve SNMCMG-2 katılacak.

Tatbikata katılacak gemiler, yarın ve 9 kasım perşembe günü ile 12-14 kasım 2006 tarihleri arasında Çanakkale'deki Nara limanını ziyaret edecek. TURKISH MINEX-2006 tatbikatı, 17 kasımda sona erecek.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 17:11:00
Güncelleme :7 Kasım 2006 Salı 17:31:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?