19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Türkiye ile Rusya ortak tatbikatı yok

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türkiye ile Rusya'nın şu anda Karadeniz'de ortak bir tatbikat düzenlemediğini söyledi. 

Namık Tan, haftalık basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, son dönemde gerek Rus basınında, gerek uluslararası basında, Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetlerinin Karadeniz’de Gürcistan açıklarında başlatmış olduğu askeri tatbikatın Karadeniz Uyumu Harekatı (KUH) çerçevesinde Türkiye’yle ortaklaşa olarak icra edildiği yönünde haberlere yer verildiğinin görüldüğünü söyledi. 

2004 yılı Mart ayında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Karadeniz’de, Karadeniz Uyumu Harekatı başlatıldığını hatırlatan Tan, bu harekatın başlıca amaçlarının, BM Güvenlik Konseyinin 11 Eylül sonrasında terörizmi caydırmaya yönelik küresel çabaları teşvik etmeye ilişkin kararlarının uygulanması, Karadeniz’in deniz sahasında olası asimetrik risk ve tehditlerin caydırılması ve NATO’nun Akdeniz’de yürüttüğü Etkin Çaba Harekatıyla işbirliği sağlanması olduğunu kaydetti. 

Tan, Söz konusu Harekat çerçevesinde Türk Deniz Kuvvetlerimiz, Türk karasularında seyreden gemileri sorgulama, şüpheli gemileri tanımlama ve isteğe bağlı olarak gemiye çıkma gibi faaliyetlerde bulunduğunu ve bu kapsamda edinilen bilgileri NATO makamlarıyla paylaştığını söyledi. 

Türkiye'nin 2005 yılının başında Karadeniz’e sahildar tüm ülkeler Harekata katılmaya davet ettiğini belirten Tan, "Harekat çokuluslu hale geldiğinde, her ülke kendi deniz yetki alanında, yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterecek olup, diğer ülkelerle bilgi değişiminde bulunacaktır" dedi. 

Rusya Federasyonun davete olumlu cevap verdiğini kaydeden Tan, Türkiye ile Rusya'nın arasında, Rusya'nın KUH’a katılımına yönelik bir mektup teatisinin ahiren gerçekleştirildiğini, bu konudaki anlaşmanın 1 ay kadar sürmesi beklenen onay süreci tamamlandığında Rusya'nın KUH’a resmen katılmış olacağını söyledi. 

Tan, "Bu aşamaya gelindiğinde, tabiatıyla, Türkiye ve Rusya Federasyonu Harekat kapsamında Karadeniz’de çeşitli faaliyetler yürütebilecek olmakla birlikte, içinde bulunulan aşamada Rusya Federasyonu ile Karadeniz’de gerek KUH kapsamında, gerek ikili düzeyde ortaklaşa yürütülen herhangi bir askeri tatbikat mevcut değildir" dedi.

anka
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 14:54:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?