22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Türkiye-İtalya birbirinin tamamlayıcısı olmalı'

İtalya Başbakanı Romano Prodi, Türkiye'nin bölgesinde stratejik öneme sahip olduğunu ifade ederek, "Türkiye ile İtalya, Akdeniz'de birbirinin tamamlayıcısı olmalıdır. Bu, şarttır" dedi.

Prodi, İtalyan Ticaret Merkezi ile İtalyan Büyükelçiliği tarafından düzenlenen "İtalya-Türkiye Stratejik Ekonomi İttifakı" toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de çok yapıcı bir gün geçirdiklerini, iki ülke arasındaki ciddi konuların görüşüldüğünü kaydetti.

İtalya ve Türkiye'nin müşterek kimliğe ve aynı amaçlara sahip iki ülke olduğunu belirten Prodi, son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin ve ticaret hacminin çok geliştiğini belirtti.

Türkiye'nin geçmişte büyük bir kriz yaşadığını ve bu krizi arkada bıraktığını kaydeden Prodi, İtalya'nın da tekrar büyümeye başladığını, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önem taşıdığını anlattı.

Romano Prodi, Türkiye'nin dışa açılma ve liberalizasyon konusunda son yıllarda gelişmeler katettiğini, büyüme temposunu artırarak AB ortalamasına gelindiğini hatırlatarak, Türkiye ile İtalya arasındaki dış ticaret ve ticari ilişkilerin artmakta olduğunu kaydetti.

Konuşmasında Türkiye'nin AB ile ilişkilerine de değinen Prodi, şunları söyledi:

"Türkiye'nin AB'ye girmesi hususunda verdiğimiz destek biliniyor. Geçen Aralık'taki kararlar Türkiye için hoş olmamıştır. Ancak İtalya destek ve cesaret vermeye devam edecektir. İtalya böyle bir kırılma olmasını arzu etmiyordu. Biz Türkiye'ye desteğimize devam edeceğiz."

Başbakan Erdoğan'ın, konuşmasında, Türkiye'nin bölgesindeki stratejik önemine vurgu yaptığını dile getiren Prodi, Türkiye'nin bölgedeki rolünün önemini kendilerinin de bildiğini belirtti.

a.a
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 16:33:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?