22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Türkiye'de 'siyaset esnafı' var

ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Türkiye'de 'siyaset esnafları' olduğunu iddia etti.

Uras, Türkiye'de sol hareketin içinde bulunduğu duruma ilişkin solun değişik renklerindeki arayışının, bir siyasi yenilenme ile sonuçlandırılması gerektiğini ifade etti.

Solun ideolojik, politik örgütsel bir yenilenmeye, bir tür siyasi rönesansa ihtiyacı olduğunu anlatan Uras, sol siyasetin bütün toplumsal dinamiklerin önünü açan bir anlayış sergilemesi gerektiğini söyledi. Ufuk Uras, ''Ne yapıp yapıp Adalet ve Kalkınma Partisi karşısında bir sol seçenek oluşturmalıyız. Şu anda öyle bir boşluk var. Bu, sol bir koalisyon mu olur, 3. cephe mi olur, bunun çatısı sonra oluşur. Şimdiden somut işbirlikleri yapmak önemli'' diye konuştu.

SİYASET ESNAFI OLUŞTU'

''Demokrasi ile ekmek mücadelesini bütünleştiren bir hat üzerinden solu büyütebiliriz'' diyen Uras, Türkiye'de sol siyasetin vizyonunu değiştirmesi, yeniden tarif etmesi gerektiğini savundu. Uras, ''Kendi içine kapanan bir sol değil, küresel süreçte olabilen her sorunu kendi sorunu olarak gören, mücadeleyi küreselleştiren bir sol ihtiyacı var. Genel olarak hem solun hem de solun lider kadrolarının hem kredisi kalmadı, hem de sürekli sorunu halkta gören, halkı eleştiren bir hat üzerinden kendilerini aklama yolunu tercih ediyorlar'' dedi.

Türkiye'de ''siyasetin tuzu kuru olanların işi olduğunu ve siyaset esnafı oluştuğunu'' ileri süren Uras, ''sosyalist bir milletvekili, tuzu kuru olmayan bir kişi, kamu görevlisi olarak çok geniş bir sol ittifakla Meclise girdiğini'' söyledi.

Neoliberal politikaları savunarak, sosyal politikaların hayata geçirilemeyeceğini, bu nedenle gelecek dönemde AK Parti'nin başarısız olacağını savunan Uras, yerel seçimlere güçlerini birleştirerek ve ortak adaylarla girmesi durumunda solun başarılı olacağını söyledi.

Sol hareketin, hükümetin enerji politikalarını yakından izleyip, etkin bir muhalefet ortaya koyması gerektiğini anlatan Uras, akarsuların özelleştirilmesinin kamu yararına aykırı olduğunu kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2007 Çarşamba 12:06:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?