24
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Türkiye'den İngiltere'ye ek protokol jesti

Başbakan Erdoğan'ın Londra ziyareti sırasında Başbakan Blair’e paraf edilmiş Ek Protokol metnini sunacağı öne sürüldü.

Türkiye’nin AB üyeliğinin en büyük taraftarı olan İngiltere’ye "jest" yapmaya hazırlandığı öne sürüldü. Fransa'da yayımlanan Le Figaro gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Londra ziyareti sırasında İngiliz Başbakanı Tony Blair’e paraf edilmiş Ek Protokol metnini sunacağı iddiasında bulundu.

Le Figaro gazetesi, "Kıbrıs: Ankara AB’ye bir jest yapmaya hazırlanıyor" başlıklı haberinde Başbakan Erdoğan’ın Londra ziyaretine dikkat çekiyor.

Erdoğan-Blair görüşmesinin iki tarafı daha çok yakınlaştıracak iki dosyaya odaklanacağını belirtti. Bu iki dosyayı terörizm ve Türkiye’nin AB üyeliği olarak sıralayan gazete şöyle devam etti:

"Bir süre önce AB’nin dönüşümlü başkanlığının dümenini altı ay için üstlenen Büyük Britanya, Türkiye’nin adaylığının en iyi taraftarı olmayı sürdürüyor. Bu sadakatı ödüllendirmek için Recep Tayyip Erdoğan’ın Londra’ya boş ellerle varmamayı niyetlendiği söyleniyor. İngiliz müttefike, gümrük birliğini genişleten ve Türkiye’nin tanımadığı Kıbrıs Cumhuriyeti dahil, 10 yeni üyeyi de kapsayan protokolün gerektiği gibi paraf edilmiş metnini sunmayı planladığı öne sürülüyor."

TÜRK LİMAN VE HAVALANLARININ RUMLARA AÇILMASI

Ek Protokol’ün imzalanmasının Ankara’nın limanlarını ve havaalanlarını Rumlara açılması anlamına geleceğini savunan gazete, ancak bazı pürüzlerin henüz giderilmediğini belirterek malların yanı sıra, hizmetlerin de Rumlara erişimine açılıp açılmayacağının henüz belli olmadığını kaydetti.

Le Figaro, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un Kuşadası saldırısının ertesinde Türkiye’nin birkaç defa saldırı hedefi olduğuna dikkat çektiğini anımsattı.

Straw’un açıklamalarının Ankara’nın kalbine su serptiğini kaydeden gazete, Türkiye’nin terör konusunda bazı Avrupa ülkelerine kızgın olduğunu yazdı.

Gazete, bu çerçevede Başbakan Erdoğan’ın terörü bir "İskandinav ülkesinin desteklediği" yönündeki eleştirilerine yer verdi.

Türkiye ile İngiltere arasında bazı görüş ayrılıklarının bulunduğunu ifade eden gazete, Erdoğan’ın Türk ordusunun olası bir sınırötesi operasyonu konusunda Londra’da hiç destek bulmayacağını savundu.

TAN: İMZA YAKINDA

Ankara - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Gümrük Birliği Uyum Protokolü'nün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra ziyaretinin ardından imzalanmasının beklendiğini söyledi.

Tan, haftalık basın toplantısında, Gümrük Birliği anlaşmasını Kıbrıs Rum kesimi de dahil 10 yeni AB üyesini kapsayacak şekilde genişletecek Ek Protokolün ne zaman imzalanacağına ilişkin soruyu yanıtladı.

İngiliz dönem başkanlığıyla protokolün imzalanmasıyla ilgili görüşmelerin tamamlandığını, İngiliz dönem başkanlığının dünkü olağaünüstü AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) toplantısında bu konuyu ele aldığını belirten Tan, "Uyum protokolünün Başbakan Erdoğan'ın Londra'ya yapacakları ziyaretin akabinde sonuçlandırılmasını, imzalanmasını bekliyoruz" dedi.

Bir deklarasyonun da yapılacağını ifade eden Tan, "İngiliz dönem başkanlığı protokolü imzalayıp bize gönderecek, biz de imzaladıktan sonra deklarasyon ile birlikte metni geri göndereceğiz. Süreç böylece tamamlanmış olacak. Deklarasyon yapılması bizim için hukuki bir gerekliliktir. Bu deklarasyonun bizim tarafımızdan yapılması yeterlidir. Karşı tarafın herhangi bir deklarasyon yapıp yapmayacağı hususu kendi ihtiyaridir" diye konuştu.

Deklarasyonun içeriğine ilişkin bir soru üzerine Tan, "Bizim deklarasyonumuzda uygun gördüğümüz, belirtilmesinde zaruret bulduğumuz hususlara yer vereceğiz" dedi.

Tan, deklarasyonu AB tarafıyla müzakere etmediklerini söyleyerek, Ankara'nın, hava ve deniz limanlarının Rum kesimine kullandırılması konusunun son anda metne konulmasına yönelik bir endişesinin bulunup bulunmadığına ilişkin bir diğer soru üzerine de böyle bir endişelerinin bulunmadığını kaydetti.



ANKA / AA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2005 Salı 13:13:21
Güncelleme :26 Temmuz 2005 Salı 15:03:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?