16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Türkiye'nin ABD'ye misilleme planı!

Sabah Gazetesi yazarı Metehan Demir, ABD Temsilciler Meclisi'nde sözde Ermeni Soykırımı tasarısının geçmesi halinde yapılacak misillemenin neler olduğunu yazdı. Demir, misilleme planının devletin zirvesi tarafından bilindiği ve tasarının geçmesiyle devreye gireceğini belirtti.

Türkiye'nin ABD'ye misilleme planı!

Nefesler tutuldu. Ankara, ABD Temsilciler Meclisi'nde gündeme gelmesi beklenen sözde Ermeni soykırımı tasarısının geçip geçmeyeceğini bekliyor. Hakkını vermek lazım. Amerikan yönetimi şu ana kadar beklenenin de üstünde tüm iyi niyetiyle tasarının geçmemesi için ABD Kongresi'nde elinden geleni yapıyor. Mektuplar yazıyor, uyarılar da bulunuyor. Ankara'da taviz vermeme tutumunu sürdürüyor. Tasarının bu yıl kesin geçeceğiyle ilgili hava biraz değişse de, henüz hiç bir şey belli değil. 

Geçenlerde konuştuğum bir diplomat, 2000 yılında Ermeni tasarının geçmesine 10 dakika kala dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın "ülkesinin menfaatlerini" ileri sürerek bizzat devreye girmesi ile durdurulan o meşhur tasarı ile ilgili çok ilginç şeyler anlattı. Türkiye o zaman aslında tasarının geçmesine kesin gözü ile bakmış. Bu nedenle, yapılacak sert açıklama bile hazırlanmış. 

Hazır olan bir belge daha varmış. O da Ankara'nın karşı misilleme planı. Şimdi sıkı durun. Planın 1. sırasında "Derhal Washington Büyükelçimizin geri çekilmesi." 2. sırasında da "İncirlik Üssü'nün kapatılması" varmış. Devletin zirvesinin tamamı bunu onaylamış. Düğmeye basmak üzere bekleniyormuş. Bunları anlatan diplomat planlamayı bizzat yapanlardan. Aldığımız duyumlara göre, tasarının onaylanması durumunda Ankara'nın yine buna çok benzer bir planı var. Ermeni tasarısını geçirmeye hevesli Amerikalı siyasetçilere şimdiden duyurulur.
Metehan Demir/sabah
Yayın Tarihi : 26 Mart 2007 Pazartesi 14:13:10
Güncelleme :26 Mart 2007 Pazartesi 14:12:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?