22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Türkiye'nin yeni ABD lobisi

Türkiye, ABD'nin gündeminde olan sözde Ermeni soykırım tasarısına karşı siyahî Müslümanları da devreye sokuyor.

Wallace Deen Muhammed 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanı Egemen Bağış, ABD'deki en büyük Müslüman cemaatinin lideri olarak gösterilen Wallace Deen Muhammed'i Türkiye'ye davet etti. Gelecek hafta Türkiye'ye gelerek görüşmeler yapacak Muhammed'den, sözde Ermeni soykırım tasarısına karşı lobi yapması istenecek.

ABD-Türkiye Dostluk Grubu başkanlığı da yapan İstanbul milletvekili Egemen Bağış, sözde soykırım tasarısının nisan ayında yapılacak görüşme öncesi, toplantı için Dubai'de bulunan ABD Müslüman Topluluğu lideri Deen Muhammed'i Türkiye'ye davet etti. Muhammed, ABD'de efsane haline gelen siyahî lider Elijah Muhammed'in oğlu. Muhammed, 6-9 Mart tarihleri arasında Türkiye'ye gelecek. Bağış'ın ağırlayacağı Muhammed, Meclis'i ziyaret edecek ve aralarında bakanların da bulunduğu bir dizi isimle görüşmeler yapacak. Ziyaretin ikinci günü olan 7 Mart tarihinde ABD'deki Müslüman cemaatin neler yapabileceği konusunda Ankara'da bir toplantı yapılacak. Egemen Bağış, 9 Mart tarihinde Türkiye'de yerleşik ABD'li kuruluşların temsilcileri ile de İstanbul'da bir toplantı yapacaklarını söyledi. Sünni anlayışı benimseyen Muhammed'in ABD'de ticari potansiyeli olan büyük şirketler üzerinde de oldukça etkili olduğu biliniyor.

Sözde soykırım tasarısına karşı milletvekillerinin lobi atağı sürüyor. Egemen Bağış başkanlığında 4 AK Parti ve 2 CHP'liden oluşan 6 milletvekili 11 Mart'ta ABD'ye gidiyor. AK Parti milletvekilleri, nisan ayında Temsilciler Meclisi'ne gelecek sözde soykırım tasarısına karşı Türkiye'nin tezlerini anlatan 5 ayrı dilde kitapçık hazırladı. Kitaplar, tasarıyı görüşecek Temsilciler Meclisi ve ABD Senato üyelerine gönderildi. Bu arada, ABD Temsilciler Meclisi'ne sunulan sözde Ermeni soykırım tasarısı konusunda temaslar yapmak üzere Washington'da bulunan TBMM heyeti üyeleri, dün Pentagon'da ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Eric Edelman ile görüştü.




Ömer Şahin, Zaman
Yayın Tarihi : 2 Mart 2007 Cuma 11:18:53
Güncelleme :2 Mart 2007 Cuma 14:36:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?