22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Türkmenlere asla ilgisiz kalamayız

Dışişleri Bakanı Gül, Kerkük’ün küçük bir Irak olduğunu belirterek, "Türkmenler bizim akrabalarımız, onlarla yakından ilgilenmek en tabii hakkımız" dedi. Salı günü TBMM'de gizli görüşme var.

Gül, Türkiye’nin Kürtlere de kucak açtığını hatırlatarak, bunun Irak’ın içişlerine karışmak anlamına gelmediğini söyledi.

HÜKÜMET, dünkü mesaisinin büyük bölümünü, "dış politika" konusunda Meclis’e hesap vermeye ayırdı. Meclis, Irak’daki gelişmeleri masaya yatırırken, AKP hükümeti yedinci, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’de bakanlığının ilk gensoru sınavını sorunsuz atlattı. Irak konusunda ön görüşmeyi yapan Meclis, 23 Ocak Salı günü ’gizli oturum’da, Irak politikasını bir kez daha masaya yatıracak. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada Irak, AB ve Kıbrıs konusunda şunları söyledi:

YAPIŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Kuzey Irak’ta ortaya çıkan yapılaşma bugünün işi değil. Körfez savaşından sonra 36’ncı paralel çizildiğinde Irak zaten fiilen bölünmüştü. Irak’ın kuzeyinin dünyaya tek çıkış yolu Türkiye’ydi. 10 sene boyunca Irak fiilen bölünmüştür. Bu bölünmüş Irak bugün yapıştırılmaya, birleşik Irak ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.

KÜRTLERE YAPTĞIMIZ GİBİ

Kuzey Irak’taki Kürtler, Türkmenler bizim akrabalarımız. Halepçe katliamlarında Kürt nüfusun sığındığı tek yer Türkiye’ydi. Bugün Türkmenler baskı altında olursa onlarla yakından ilgilenmek de bizim en tabii hakkımızdır. Bunları Irak’ın içişlerine karışmak şeklinde düşünmemek gerekir. Sınırları ayrıdır ama oradaki akrabalarımızın geleceklerine ilgisiz kalacağız anlamı çıkmaz. Kerkük küçük bir Irak’tır. Irak’ın huzura kavuşması bugünkü mezhep çatışmalarının etnik boyutunun ortaya çıkmaması, kendi ülkelerinde mutlu olmalarının yolu bu problemin de uzlaşarak çözümünden geçer. Karar verici konumdaki ABD’ye bu gerçeği anlatarak farkına varmalarını sağlamışızdır.

KIŞIN İNŞAAT YAPIYORUZ

Bazen öyle manzaralar çiziliyor ki, sanki ’AB ile biz müzakerelere başladık, AKP geldi işleri geri götürüyor.’ Türkiye adaydı ama herşey sanal ortamdaydı. Bizden önce büyük fırsatlar vardı. Bu fırsatlar partileriniz tarafından hep kaçırılmıştır. İşte o kaçırdığımız fırsatlar var ya, yaz döneminde inşaat yapmak varken kış döneminde inşaat yapıyoruz. İşte o yaz dönemini kaçırdık.

OYUNU DEŞİFRE ETTİK

Bir propoganda yapılıyor. Sanki Kıbrıs meselesi mahvolmuş, Kıbrıs zayıflamış. Bu propoganda tüm yurt sathında yayılıyor ve çok üzülüyorum. Mevziler daha da güçlendirilmiştir. Daha önceki hükümetler 73 milyonun geleceğini ve çıkarını düşünmeden politika takip etmişlerdir. Rumların oyununu, ne düşündüğünü dünyaya deşifre ettik. Bütün yük artık onların üzerine binmiştir.

aa
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2007 Cuma 10:20:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?