19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

'Tutuklu vekil' Meclis’te çözülür

KAYSERİLİ'LER BRUNCH'DA BULUŞTU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayserili'ler Brunch'ında yaptığı konuşmada, Kayseri'nin hayırseverliği ile anıldığını söyleyerek, "Hayırseverlilerin patenti şüphesiz buraya aittir. 'Bunun bir nevi kurumsallaştığı yer neresi?' derseniz, şüphesiz Kayseri derler" dedi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki ise 81 ilde Kayseri'nin hayırseverlik anlamında rakibi olmadığını ifade etti.

'Kayserililer Brunch'ı ve Abdullah Gül Üniversitesi'nin temel atma töreni için Kayseri'ye gelen Cumhurbaşkanı Gül, bruncha katıldı. Erciyes Dağı'nda gerçekleştirilen Kayserililer Brunch'ına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy ve Kayserili hayırseverler katıldı.

Brunchın ardından konuşma yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'nin en büyük özelliğinin cömertliği ve hayırseverliği olduğunu ve bu konuda Türkiye'de başka bir rakip tanımadıklarını söyleyerek, "Sayın Cumhurbaşkanımız, sizlerin de çok emeği geçti. Sadece bugün değil tarihte de çok değişik kavimler yaşadığı halde, Ermeniler, Rumlar, Türkler beraber yaşadığı halde ciddi bir kavga yaşanmaz. Bu zamana kadar bir sorun yaşanmaz. Ama şehrimizin bir özelliği var ki, bu özellik konusunda Türkiye'de rakip tanımıyoruz. Toplumda değişmeyen bir değer yargısı var, toplumların çok geçici dönemlerde, Kayseri'de de ön planda tutulur. Değişmeyen şey de cömertliği ve hayırseverliği, günümüzde de aynı şeyi koruyor. Türkiye'de rakip şehir bize karşı çıkmadı. Bu konuda övünmemizi sağlayan hemşehrilerimizden Allah razı olsun. Bugün yapacağımız üniversitemizin hikayesi de böyledir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da katılımıyla temeli atacak. Bizi yüreklendiren, bu konuda bizi cesaretlendirenlerden Allah razı olsun. Yurt dışına açılan, Ortadoğu'da söz sahibi olan bir üniversiteye sahip olacağız. Allah 81 vilayetimize de hayırseverler versin. Ancak şu anda rakibimiz yok" diye konuştu.

Belediye Başkanlığı döneminde çalışmalardan da bahseden Özhaseki, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız, sizlere şehrimizin geldiği son noktayı özetlenmek isterim. Belediye Başkanlığı'na başlayalı 17 yılı doldurdum. O 17 yılı arkadaşlarımla beraber, büyük bir gayretle, şevkle tamamlıyoruz. Bugün Kayseri'de altyapı, yol, kaldırım, su gibi dertlerimiz yok. Üst yapıda da yapılacak olan ne varsa, onları da tamamlıyoruz. Devasal kompleksler yapıldı. Raylı sitemler, Yamula Barajı gibi projeler de gerçekleşiyor. Şimdi Kayseri'yi nasıl büyütürüz, bu şehir geleceğe doğru nasıl ayakta kalır, onların peşindeyiz. Burada da büyük bir projenin de başındayız. O da Erciyes Kayak Merkezi' projesi. Sene sonuna kadar 150 bin doları harcamış olacağız. Teleferikler, sosyal tesisler, hepsi inşaat halinde. Bugün dağın zirvelerine doğur çıkacağız, orada yapılan sistemleri görebilirsiniz. Bu sene çok ciddi projeler var. Kayseri'nin bir kaç sene sonrasını düşündüğümde, dünyanın neresi olursa olsun yarışabilecek seviyede görüyorum. Bu dünyaya ne gelmek ne gitmez elimizde, ama bu ikisi arasındaki süreci iyi ve verimli değerlendirmek bizim elimiz de olsa gerek" dedi.

Ardından Kürsüye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da bugün İstanbul, İzmir ve Ankara'dan sonra 4 tane üniversitesi olan ilk şehrin Kayseri olduğunu söyleyerek, "Öncelikle sayın Cumhurbaşkanı'mızın himayelerinde uzun zamandan beri düzenlenen ve şu anda kadar İstanbul'da yapılan, bugün de Kayseri'de yapılan bu brunchın ev oturmalarının bir özeti olarak mütalaa edebiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Kayseri'nin eksik olan bir yanını, diğer sektörlerde olduğu gibi hep telafi ettiniz.

Kayseri, bugün İstanbul, İzmir ve Ankara'dan sonra 4 tane üniversitesi olan ilk şehir olan il oldu. Bu, Türkiye'nin eksik kalan bir yanının telafi edilmesi için son derece önemli. Biz bugün isminizle yaşayacak olan Abdullah Gül Üniversitesi'nin temelini atmış olacağız. Ve Kayseri'nin hak ettiği seviyeyi, akademik anlamda elde etmiş olacağız. Bütün milletvekili arkadaşlarımızla beraber, hangi siyasi görüşü olursa olsun, Türkiye'nin siyasi iktidarının sürdürülebilmesi için çok büyük katkılar koydu şehrimiz.

Kendini doğduğu topraklara sürekli, ödeşme ve ödemekle alakalı borçlu hissedenlerin, her zaman ödedikleri bir toprak Kayseri" ifadelerini kullandı.

Brunchın son konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Gül ise, "Değerli hemşehrilerim, hepinizi sevgi ve muhabbetle selamlıyorum" diyerek davetlilere seslendi. Bugün Kayserili'lerin Erciyes'te buluşmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Gül, "Kayseri'nin dışından gelen, çok saygı duyduğum misafirlerimiz var bugün. Değerli bakanlar, milletvekilleri, birçok şehirden gelen hemşehrilerimiz var. Bugün unutamayacağımız bir gün yaşayacağız. Az önce Belediye Başkanımız konuşurken, vatan sevgisinden bahsetti. Bu vatan sevgisi hepimiz için söz konusudur. Ama bir de şu gerçektir ki vatanı daha dar anlama indirdiğimizde, herkesin doğduğu yere de ayrı bir ilgisi vardır. Bugün bunu yaşıyoruz hepimiz. Geçen sene hatırlıyorum İstanbul'da bizi misafir etmişti hemşehrilerimiz. Deniz seviyesinde bir toplantı yapılmıştı. O gün deniz seviyesinde yapmıştık, bugün Erciyes'in 3000 metre yüksekliğinde, serinlikte yapmaktayız" dedi.

Kayseri'nin hızla geliştiğini ve Avrupa'yla yarışı halde olduğunu söyleyen Gül, "Bugün bizi buraya toplayanlara teşekkür ediyorum. Ama Büyükşehir Belediye Başkanı her zaman olduğu gibi bugün bizi burada topladı. Sadece Kayseri'de olanları değil, Kayseri'de olmayanları da topluyoruz. Kendisine teşekkür ediyorum. Kayseri her gün çok değişiyor gerçekten. 5-10 seneyle mukayese ettiğimizde büyük değişiklikler var. Sadece Türkiye'ye değil, Türkiye'nin dışına açılıyor. Erciyes Projesi de tamamlandığında, bura daha çok büyüyecektir. 2006 yılında, o zaman 139 fabrikanın temelini atmıştım, o zaman hayret etmişlerdi. O 139 fabrika açıldığı gibi, çok yenileri de eklendi. Dün onların içinden 4-5 fabrikayı gezdim, hepsiyle konuştuk. Bu sefer sessiz bir şekilde yapalım dedim ve gerçekten gittiğim her yerde de göğsüm kabardı. Türkiye'nin değil, dünyanın en iyi ürünlerini üreten fabrikaları görünce, büyük gurur duydum. Tabi bunlar Kayseri'de olanlar, bir de Kayseri'ye sığmayan iş adamlarımız var. Onların işleri Türkiye'yi de aşıyor. Gerek Dışişleri Bakanlığı yaptığım dönemde, gerek şimdi de yurt dışı ziyaretlerinde onları da gördüm.

Kayseri'nin çok özellikleri var. Aslında Belediye Başkanımız, sayın Bakanımız yeterince Kayseri'yi anlattılar. Ben belki o kadar detaya girersem biraz tuhaf karşılanabilir. Kayseri'nin hayırseverliği, kazancının bir kısmını, hiç bir zorlama olmadan gönüllü olarak ayıran ve bu halkın çocukların gelecek nesillerin iyiliği için ayıran hemşerilerimizin sayısı gün ve gün artmıştır. Hayırseverlilerin patenti şüphesiz buraya aittir. 'Bunun bir nevi kurumsallaştığı yer neresi?' derseniz, şüphesiz Kayseri derler.

Türkiye'nin birçok yerinde dolaşan Cumhurbaşkanınız olarak şunu diyebilirim ki, Kayseri'ye benzeyen illerimizin sayısı gittikçe artmaktadır. Bundan da iftihar ediyorum. Kayseri giderek güzelleşiyor, zenginleşiyorsa, ülkemiz Türkiye'de güçleniyor yenileniyor. Hızlı bir şekilde geliyor. Geçen seneki rakamlara baktığımızda Türkiye'nin yüzde 8.9 büyüdüğünü ifade etmek en güzel işaretidir. Avrupa'da birçok ülkenin büyük ekonomik sıkıntılar çektiğini gördüğümüzde, şüphesiz ki daha yapacak çok şey vardır, ama başkalarıyla kıyasladığınızda Türkiye'nin çok istikrarlı bir şekilde büyümesini devam ettirdiğini görüyoruz. Ülkenin kısa geçmişine baktığınızda çok istikrarsız yıllarımız olmuştur. Bunları telafi etmemiz için hepimizin çok daha fazla çalışması, kaçınılmazdır ki, bizden çok daha gelişmiş olan ülkelerle mesafemizi kapatalım" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, seçim sürecini ve son yaşanan gelişmeleri de değerlendirerek, "Yeni bir seçim yapıldı. Büyük bir katılım ve oy verenlerin yüzde 95'inin meclise yansıdığını görünce, Türkiye'de demokrasinin nasıl kökleştiğini görüyoruz. Büyük bir başarıdır, buna gölge asla düşürmememiz lazım. Bugün karşılaştığımız hukuki mevzuatlarımızda karşılaşılan bazı sorunlar var. Yine demokrasinin ve hukukun gösterdiğiyle çözülecektir. En gelişmiş demokratik ülkelerdeki özgürlükçü hukuktur kastettiğim. Önemli olan bu problemlerin çözebilme gayretini de muhakkakki göstereceğiz. Bütün bunların da çözüm yeri TBMM'dir. Hepimiz temsilcilerinin bulunduğu yerdir. Ama bunlar, hep konuşarak, barışçı bir şekilde ve demokrasiye yakışan bir şekilde olacaktır" dedi.

Gül, Kayseri'nin artık bir eğitim kenti de olduğunu ifade ederek, "Kayseri'de birçok hizmetler yapılıyor. Ama en çok dikkat çeken eğitim alanında yapılan gelişmelerdir. Ben lise yıllarındaydım, Erciyes Üniversitesi'nin temeli atıldığında. Hatırlıyorum arkadaşlarımızla koşarak, Kartal'ın ötesinde, bugün üniversitenin olduğu yere gittiğimizi hatırlıyorum. Orada bir yığın vardı. Ve orada temeli atılırken, Fevzioğlu'nu, İhsan Doğramacı'yı orada görmüştük. Tıp fakültesinin temeli atılırken lise yıllarındaydım, o yıllardaydı. Erciyes Üniversitesi bugün köklü üniversite yerine geldi. Fidanlık da oldu bir nevi. Bugün Kayseri bir eğitim ili kenti olma yolunda da hızlı bir şekilde ilerliyor. 4 tane üniversitemiz var bugün. Sizlerin teveccühüyle, başta Belediye Başkanımız Mehmet Bey olmak üzere, bütün bakanlarımızın, milletvekillerimizi, sivil toplum kuruluşlarının isteğiyle yeni bir üniversite daha kuruldu, bugün onun temelini atacağız. Bu üniversitenin iyi bir devlet üniversitesi olması için bir araya gelip, bugün kurulan vakıfta bulunan hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Bütün bunlar Kayseri'yi bir eğitim kenti haline getirecektir. Öncülük yapan, emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

KAYSERİLİ'LER BRUNCH'DA BULUŞTU
KAYSERİLİ'LER BRUNCH'DA BULUŞTU
KAYSERİLİ'LER BRUNCH'DA BULUŞTU
KAYSERİLİ'LER BRUNCH'DA BULUŞTU
KAYSERİLİ'LER BRUNCH'DA BULUŞTU
KAYSERİLİ'LER BRUNCH'DA BULUŞTU
KAYSERİLİ'LER BRUNCH'DA BULUŞTU
İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2011 Pazar 17:52:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?