29
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Tüzmen muhalefet lideri gibi!

Şubat enflasyonu beklentiyi iki kat aştı, ama en beklenmeyen tepki Devlet Bakanı Tüzmen’den geldi. Tüzmen “Ekonomi politikası gözden geçirilmeli” diyor, Çağlayan’a göre ise “Enflasyon kalp grafiği gibi, iner, çıkar, endişeye gerek yok.”

Enflasyon şubat ayında beklentinin üstünde çıkınca, Hükümet’te de bu konuda çatlak ortaya çıktı. Bakanlar, AK Parti’nin TBMM Grubu toplantısına girmeden önce, gazetecilerin soruları üzerine, farklı tepkiler gösterdiler. En sert ve beklenmedik tepkiyi Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen gösterdi. Tüzmen, “Arkadaşlar bu konuda ellerinden gelen çalışmaları yapıyorlar. Ama enflasyon rakamında ciddi bir yanılmamız olduğu ortada. Çünkü geçen sene hedeflenenden yaklaşık yüzde 100’e yakın bir sapma var” dedi ve “Sorumlu arkadaşlarımız herhalde gereken açıklamaları yapacaktır” diye ekledi. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan “Enflasyon kalp grafiği gibidir, iner, çıkar, endişeye gerek yok” derken, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise, bu konudaki soruları yanıtsız bıraktı.

“Bu sapma büyük bir sapma” diyen Tüzmen, enflasyonu aşağı çekmek, enflasyonu yüzde 4-5’ler seviyesine çekmek için Türkiye’nin rekabetçiliğinden çok ödün verdiklerini kaydetti.

TEDBİRLER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Tüzmen, şöyle devam etti: “Dikkat ederseniz, sadece kurla enflasyonu aşağı çekme politikası izlendi. Kurun yukarıya doğru hareketlenmesi... Türk lirasına aşırı değerlenme imkanı verildi. Doların son derece düşük değerde seyretmesi, enflasyonun aşağı çekilmesinde esas araç olarak kullanıldı. Şimdi bu tedbirlerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Şu anda, bu kadar ödün vermemize rağmen, ithalatı bu kadar artıran, ithalat patlamasını yaratan, ciddi bir şekilde dışarıdan ara malı girişini sağlayan, kendi ara malımızı kullanmak yerine bunu dışarıdan Türkiye’ye getirmemizi ve bu şekilde ancak bunları sanayide kullanarak ihracat yapmamızı sağlayan, hep Türk Lirası’nın aşırı değerli olmasıydı.


O ZAMAN ‘MÜDAHALE EDELİM’ DEMİŞTİM
“Açıkçası, tamamıyla enflasyonun aşağı doğru çekilmesiyle ilgili kullanılan araçlar, bu şekilde bir aşırı değerliliği sağladı. Ben o zaman söyledim: 1.700’den 1.600’e doğru hareketlenirken, ‘şimdi müdahale edelim, bunu tutalım...’ Ne olacaktı, enflasyon bundan belki 1-2 puan daha yüksek olacaktı... Açık söyleyeyim; Yüzde 4-5 tamam, onu biz de görmek isteriz. Ama madem yüzde 4-5 olmuyor, yüzde 9’lara çıkıyor. O zaman yüzde 10’u da yüzde 9’u da gözönüne alarak, Türkiye’nin rekabetçiliğini daha da artıracak, bütün sanayisini şakır şakır çalıştıracak, kendi ara mallarını ihraç eden ve ihracatın ithalatı karşılama oranını çok yüksek hale getirebilen bir ülke platformu, ülke ihracatı sağlanması mümkün olabilirdi.

YÜZDE 100 YANILGI BÜYÜK YANILGI
“Şu anda enflasyonda yüzde 100’e yakın bir yanılgının büyük bir yanılgı olduğunu düşünüyorum. Tabii bu, bugünlük bir şey değil. Bunun geçen dönemde hazırlanan bir altyapısı var. Bu konuda sorumlu arkadaşlarımız herhalde gereken açıklamaları yapacaktır diye düşünüyorum. Ama bizim elde ettiğimiz sonuç nedir? Sonuç; doğru ihracat artışımızı sürdürüyoruz ama büyük de bir ithalat artışı var. Hep eleştiri alıyoruz, görüyorsunuz.”

ÖDENEN BEDELLERİN KARŞILIĞI ALINDI MI?
Kürşad Tüzmen, “Enflasyonu aşağı çekmek için bütün ülke çok büyük bedeller ödedi. Özellikle sanayimiz ve ihracat sektörümüz büyük bedeller ödedi. Ama o bedellerin karşılığını aldık mı? Bunun değerlendirmesini size bırakıyorum” dedi. Bu görüşlerini Bakanlar Kurulunda da söylediğini ifade eden Tüzmen, “Tekrar gözden geçirilmeli, değerlendirme yapılmalı” dedi.

SANAYİ BAKANI: ENDİŞELENECEK BİR ŞEY YOK
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ise, endişe edilecek bir durum olmadığını belirtti. “Enflasyon kalp grafiği gibidir. Zaman zaman çıkar, zaman zaman iner” diyen Çağlayan, hükümetin enflasyonla mücadelede izlediği politikalarda herhangi bir gevşeme olmadığını, sorunun gıdadan ve enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını savundu.

Merkez Bankası da, Şubat enflasyonu rakamlarına dair yaptığı değerlendirmede, artışın gıda fiyatlarından kaynaklandığını açıkladı. Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde temel enflasyon göstergelerindeki düşüşün devam etmesini bekliyor. Enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklanan iki yönlü risklerinse sürmesi öngörülüyor.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise gazetecilerin aynı yöndeki sorularını yanıtlamadı

...
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 17:26:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?