22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Ulusalcılar dedemi rahat bıraksın

Kubilay'ın torunu: Tarihe 'Menemen hadisesi' olarak geçen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın katledilmesinin üzerinden 76 yıl geçti. Haftalık haber dergisi Aksiyon'a konuşan Kubilay'ın torunu Mustafa Kubilay, dedesinin ulusalcılar tarafından kullanılmasına karşı. 

"Bazı grupların kendi çıkarları için dedemin adını kullanması bizi rahatsız ediyor." diyen Kubilay, 1930'da yaşanan hadisenin siyasete alet edilmesine tepki gösteriyor. 

Kamuoyuna 'irticaî kalkışma' şeklinde sunulan Menemen olayıyla ilgili Zaman'ın ulaştığı Genelkurmay ve Emniyet'in arşiv belgeleri, Kubilay'ı katledenlerin esrarkeş olduğunu ortaya koymuştu. Aşırı ulusalcı grupların 23 Aralık'taki Kubilay'ı anma törenlerini 'Cumhurbaşkanlığı seçimi mitingi'ne çevirmesi de ilçe halkını rahatsız etmişti. Parti liderlerinin katılmadığı gösteriye Menemenliler de ilgi göstermemişti. Kanaltürk'ün sahibi Tuncay Özkan ise mitingteki konuşmasında parti liderliğine soyunarak erken seçim çağrısı yapmıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına sloganlar atarak karşı çıkan Tuncay Özkan'ın Menemen'de 'ileri geri laflar' ettiğini söyleyen Kubilay'ın torunu Mustafa Kubilay, "Madem yapacaksın neden bugünü seçtin. Amaç kalabalığı kullanmaktı. O kalabalığı başka yerde temin edemezsin." diye konuşuyor. "Kubilay soyadından gurur duyuyoruz." diyen 44 yaşındaki Mustafa Kubilay, bugüne kadar bu unvanı hiç kullanmadıklarını anlatıyor. "Babam hiçbir zaman soyadını kullanarak bir şey yapmazdı. Ne aile içinde ne de bir başka yerde. Bu soyismini bugüne kadar menfaat ve çıkar yönünde hiç kullanmadık." diyen torun Kubilay, dedesini kullanarak miting düzenleyenlerin durumunu ise trajikomik buluyor. Türkiye için en iyi olanı istediğini söyleyen Kubilay, "Cumhurbaşkanımız, Başbakan'ımız, Genelkurmay Başkanı'mız çok değerli insanlar. Görüş farklılığı olabilir. Onlar 'Ben yapayım daha iyisi olsun' diyor. Ben Başbakan'ın laikliği kaldırmak maksadına hizmet ettiğini de sanmıyorum." şeklinde konuşuyor. Dedesini anma törenlerine 20 yıldır katılan torun Mustafa Kubilay'ın ADD'nin düzenlediği 'Menemen'den Çankaya'ya Laik Cumhuriyet Mitingi'nden ise Menemen'e geldiği sabah haberi olmuş. Törene onunla birlikte iki kardeşi Sevgi Çini ve Kemal Kubilay da katılmış. ADD ve CHP üyeleri başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, 23 Aralık sabahı erken saatlerde otobüslerle Menemen'e taşındı. İzmir ve Harbiye marşları eşliğinde tren istasyonunda başlayan yürüyüş, sloganlar eşliğinde, resmî törenin yapılacağı Kubilay'ın Yıldıztepe'deki anıtına kadar sürdü. Kubilay ile ilgili törenlerde eylem düzenlenmiyordu. Eylemin nedeni ise "Çankaya yolları şeriata kapalı" sloganının altında yatıyordu. Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını engellemeyi amaçlayan ulusalcı oluşum, Kubilay'ı anma töreninde boy göstermişti. İstanbul, Zaman

aksiyon
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe 11:09:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 85.100.184.xxx Tarih : 4.01.2007 12:06:07
MUSTAFA KUBİLAY'IN AÇIKLAMALARININ NOKTASINDAN VİRGÜLÜNE KADAR KATILMAMAK MÜMKÜN DEĞİL. BAYKAL'IN BEYİN LOBLARI NASIL ÇALIŞIYOR ÇOK MERAK EDİYORUM. KENDİ AĞZINDAN, 23 ARALIKTA; MENEMENDE BÜYÜK BİR EYLEM YAPILACAĞINI, YİNE "KENT HABER" DEN DUYMUŞTUK. BİR YANDAN BÖYLE BİR GÖSTERİYİ TETİKLİYOR, DİĞER YANDAN BU TÜR KONULARI KAŞIMANIN ZARARINI BİLDİĞİNDEN, YIPRANMAMAK İÇİN YÜRÜYÜŞE KATILMIYOR. BURADA TEKRARLIYORUM. YAPILMAK İSTENEN; ŞERİAT VE SİYASAL İSLAM KONUSUNDA ÇOK HASSAS OLAN VE BU NEDENLE OYLARINI KOŞULSUZ ŞARTSIZ CHP'YE VEREN KESİMLERE MESAJ VERMEK VE ONLARI BLOKE ETMEKTİR. CUMHUR BAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN KENDİ MECRASI İÇİNDE GELİŞECEĞİNİ BAL GİBİ BİLİYOR. BU TUZAĞA DÜŞERSENİZ YAŞ ORTALAMASI 65'İN ÜZERİ OLAN CHP ÜST YÖNETİMİ İLANİHAYET ORADA KALIR. CHP TABANINA SESLENİYORUM. 65 YAŞININ ÜZERİNDEKİ HER TÜRK VATANDAŞI, TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTAHANEDEN HEYET RAPORU GÖTÜRMEDEN NOTERDE İMZA ATAMIYOR. ÖN YARGILARDAN ARINMAZSANIZ, PARANOYA ÜZERİNE KURULMUŞ SİYASET ANLAYIŞIYLA NE GERÇEK DEMOKRASİYE NE DE REFAHA ULAŞIRIZ. 4 OCAK 2007