23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Unakıtan: Parayı veren düdüğü çalar

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, özelleştirmelerde izledikleri politikayı anlatırken, ``Halk tabiriyle şöyle: (Satışa çıkıyoruz arkadaş, parayı veren düdüğü çalar)`` dedi.

Unakıtan, AK Parti Ankara İl Başkanlığı Siyaset Akademisi`nde ``Dünyada ve Türkiye`de Özelleştirme Politikaları`` konulu ders verdi. Bakan Unakıtan, rekabete dayalı piyasa ekonomisine geçebilmek için devletin ekonomik faaliyetlerden elini çekmesi gerektiğini ifade ederek, kar eden, etmeyen ayrımı yapmadan takvimde yer alan tüm kurumların özelleştirmelerini tamamlayacaklarını söyledi.

2003-2005 döneminde ``85 şirket, kuruluş ve işletmedeki kamu hisseleri; 6 liman; 3412 varlık ve gayrimenkulün satış ve işletme hakkı devrinin yapıldığını`` ifade eden Unakıtan, ``20 yılda 8 milyar dolar özelleştirme yapıldı. Biz ise son 3 yılda 18.4 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirdik`` dedi.

Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bünyesinde yapılan bu özelleştirmelere, Atatürk Havalimanı, Vakıfbank, Galataport özelleştirmeleri ile TMSF`nin yaptıkları da dahil edildiğinde rakamın 32 miyar 748 milyon dolara yükseldiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

`Galataport için `nasıl verdiniz` diye konuşuyorlar. Bizim özelleştirmede bir metodumuz var, bu kısaca halk tabiriyle: (Satışa çıkıyoruz arkadaş, parayı veren düdüğü çalar) Onun için bizim bütün ihalelerimiz gayet açık, milletin önünde, şeffaf oluyor. Bazıları çok şeyler ümit ettiler biz hükümete geldiğimizde. Efendim özelleştirmeleri yaparken (Bunun parasına, puluna bakmayın, yapacak kimler, onlara verin) dediler. Parayı veren yapamayacak, bazı beyler yapacak, alışmışlar. Orası senin, burası benim, ancak onlar alır, başkası alamaz.

Artık ismi duyulmamış nice kimseler bastırıyor parayı, alıyor. Kim varsa, bileğine, parasına güvensin, bastırsın alsın, mal onundur.``

aa
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 23:13:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?