27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Unakıtan 'Abi" mi, değil mi?

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bir gazetede yayınlanan adının geçmediği ancak fotoğrafının kullanıldığı "Abim sağ olsun" başlıklı haberle kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla ve manevi tazminat talebiyle dava açtı.

Unakıtan, açtığı davada, "medya ve siyaset çevresinde 'AKP hükümetinin Kemal ağabeyi" olarak tanındığını ve basında kendisine 'abi' diye hitap edildiğini belirtti. Mahkeme, haberi yayınlayan gazeteyi tazminat ödemeye mahkum etti. Yargıtay, kararı bozdu.

-YARGITAY, "FOTOĞRAF AYRINTI OLARAK KULLANILMIŞ"-

Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, "Dava konusu yayının konusu ve içeriği, tamamıyla Maltepe Belediye Başkanı ve onun kardeşlerine yöneliktir. Yayında, davacının şahsına yönelen bir iddia veya söze yer verilmemiştir" dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan'ın açtığı davanın reddedilmesi gerektiğine karar veren Yargıtay, şu görüşleri dile getirdi:
"Davacı, politikacı olarak tanınan bir kişidir. Bu nedenle de haberin konusunu oluşturan belediye başkanı ile davacının birlikte çekilmiş fotoğrafının, yazıyı cazip hale getirmek amacıyla tercih edildiği ve kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Şu durumda dava konusu yayında yer alan fotoğraf, bir ayrıntı niteliğinde olup davacının kişilik hakkına saldırı oluşturacak düzeyde ve davacıyı aşağılayıcı nitelikte değildir. Yayında konunun amacına uygun düşmeyen bir söz veya üslup da kullanılmış değildir.

Bu nedenlerle yayının hukuka uygunluk sınırları içinde kaldığı anlaşıldığından davanın reddine karar verilmelidir. Mahkemece bu yönler üzerinde durulmadan yazılı şekilde davanın kısmen kabul edilmiş olması bozmayı gerektirmiştir."

Mahkeme, Yargıtay'ın verdiği karara direnirse tosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine gelecek. Son sözü, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek.

ANKA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 10:58:04
Güncelleme :6 Ocak 2009 Salı 11:07:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?